Kış şartlarında nasıl otomobil sürülür?
Dikkatsiz otomobil sürüşü kış şartlarının etkili olmasıyla birlikte trafik sorunlarının da artmasına yol açıyor. Yağmur, kar ve buzlanma ülkemizdeki trafik kazalarının başlıca nedenlerinden. Özellikle kış lastiği gibi güvenlik önlemlerini dikkate almayan otomobil sahipleri hem kendilerinin hem de etrafındaki kişilerin hayatlarını tehlikeye sokuyor.
Kış mevsiminde otomobil sürmenin altın kuralı: Kış lastiği
1 Aralık’tan itibaren belirli şehirlerde kış lastiği kullanmak şart. Bu güzel uygulama hem kışın oluşan trafik kazalarını azaltmak hem de sürücülerin kendi rahatlıkları için önemli. Halen kış lastiğinizi satın almadıysanız KolayOto avantajlarıyla bütçenize ve aracınıza en uygun kış lastiğini buradan seçebilirsiniz.
İyi durumdaki kış lastikleri fren mesafesini %25 oranında azaltabilir.
Otomobiliniz ile yol arasındaki tek bağlantınız olan kış lastiklerini kullandığınızı varsayarsak, diğer önemli husus da görüş. Özellikle kış aylarında araçların camı buğu yapar. Buğu çözücü solüsyonlar kullanarak ön camınızda buğu oluşmasına engel olabilirsiniz. KolayOto’da satılan buğu çözücülere buradan ulaşabilirsiniz. Buğu çözücü dışında aracınızın camını sabah saatlerinde donmuş halde bulabilirsiniz. Camlar için kar küreyici kullanarak da bundan kurtulabilirsiniz.
Silecek kış şartlarında da hayat kurtarıcı işleve sahip. Sileceklerinizin temiz ve bayatlamamış olmasına dikkat etmelisiniz. Ön camınız tertemiz olursa siz de sadece sürüşünüze odaklanabilirsiniz.
Kar yağdığında veya çok soğuk havada nasıl otomobil sürülür?
En baştan uyaralım: kış lastiğiniz varsa ve yaşadığınız bölgeye uygunsa, sabırlı ve dikkatli olarak yolda kalmazsınız. Zemini kar kapladığında veya buzlanma yaşanacak kadar soğuk hava varsa ilk önce öndeki aracı takip ettiğiniz mesafeyi uzatmanızı tavsiye ederiz. Frenleme, direksiyon kırma, hızlanma, yavaşlama ve vites değiştirme hareketlerini de yavaş ve yumuşak bir şekilde yaparak ağır kış şartlarında bile otomobilinizin hakimiyetini kaybetmezsiniz.
Kaymaya başlarsanız, dürtü ne kadar kuvvetli olursa olsun,
Asla Fren Yapmayın!
Gaz pedalından ayağınızı yavaşça kaldırarak hızı düşürün, eğer gerekirse debriyaja basın.
Kışın Araç Kullanımı – Temel Öneriler | |
Hareket etmeden aracın üzerindeki karı temizleyin. | Kar kalınlığı fazlaysa yavaş gidin. Otomobilinizin asfalt/toprak zeminde değil de kar üzerinde gittiğini unutmayın. |
Gözü devamlı yolda olmayan sürücüler tehlikelidir. | Yolu göremiyorsanız hareket etmeyin. |
Kısıtlı görüş mesafesi, sınırsız tedbir gerektirir. | Kar ve buz sizi yükseklik konusunda yanıltabilir; aracın üstünde kalan mesafeyi kontrol edin. |
Karda araç kullanmak keyifli ama tehlikelidir; kışın araç kullanırken dikkatli olun. | Saydam buz, hiç beklemediğiniz bir anda karşınıza çıkabilir; aracın kaymasına hazırlıklı olun ve kazadan kaçının. |
Herkes bilse de bir kez daha tekrarlamanın kimseye bir zararı yok. Fren mesafesinin uzayacağını asla aklınızdan çıkarmayın, abartılı hızlanma ve frenlerden mümkün olduğu kadar kaçının. Yanlış fren en önemli kayma sebebidir. Kesinlikle frene ani ve sert olarak basılmaz. Eğer aracınızda ABS varsa bunun faydalarını kullanın: hafif hafif titremeye başlayan fren pedalı, lastiklerinizin tutunma potansiyelinin nerede olduğunu size gösterecektir. Eğer ABS yoksa, bloke olmuş tekerleklerle asla yönlendirme yapılamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle fren sonrasında araç kayarken engele uygun bir mesafe kala freni bırakın ve engeli bu şekilde aşmaya çalışın.
Yumuşak ve taze karda tam frenin duruş mesafesini kısaltacağını aklınızdan çıkarmayın. Çünkü bloke olan ön tekerlekler bir kürek gibi işlev görerek aracın önünde kar birikmesini sağlar. Bu durum ani fren yaptığınızda kısa sürede durmanızı sağlaması bakımından avantajlı da olsa daha sonra arabanın toplanan o kara saplanacağını ve çıkarmak için uğraşmanız gerekeceğini unutmayın.
Lastiklerin havasını kesinlikle düşürmeyin, genişleyen yüzey daha fazla yol tutmaz aksine kaymanıza neden olur
Yüksek vites ve düşük hız -yani düşük tork- en iyi yardımcınız olacak. Normalde kullandığınızın bir üst vitesi tercih edin. Mümkün olduğunca sert fren kullanmamaya gayret edin, yavaşlayayım derken hızlanabilirsiniz.
Karlı havada yokuş nasıl çıkılır, nasıl inilir?
Çok dik yokuşlar inilirken çok yavaş olunmalıdır, kesinlikle vites boşa alınmamalı, aracın vitesi o yokuşu hangi viteste o yokuş çıkılabilirse o viteste tutulması, frene basarken, tekerleklerin kilitlenmesine mani olacak şekilde ve aracı stop ettirmeyecek şekilde en uygun baskı ile lastiklerin çok yavaş şekilde dönmesine müsaade ederek araca yolda tutunabilme ve manevra kabiliyeti sağlamak gerekir. Unutmayın ki kar ve buzda kontrollü dönen teker, kilitlenip duran tekerden iyidir. Aracınızın kaydığını hissederseniz kayma son bulana kadar freni biraz bırakınız. Manevra durumunda frenin bırakılması ve tekerleklerin serbest dönmesi sağlanmalıdır. Viraj dönüşlerinde önden çekişli araçlarda çok çok hafif şekilde gaz bile verilirse çekiş olan tekerlekler aracı yolda tutacaktır. Yoksa araç kayacak ve düz gitme eğilimi gösterecektir.
Kar ve buz üstünde ilk kalkış yaparken dikkat edilecekler
Kar ve buz üzerinde aracınızın ilk kalkış hareketini yapacağınız zaman kesinlikle gaz pedalına sert basmayınız, bu aracınızın derhal patinaja tutulmasına ve hareket edememesine neden olacaktır. Ölü gaz diye tabir edilen şekilde çok hafif ya da hiç gaza basmadan sadece debriyaj ile yavaş ve kontrollü kalkış yapılmaya çalışılmalı, veya çok hafif gaz vererek gerekliyse 2. viteste kalkış yapılmalıdır. 1 vites yük vitesi olduğundan araç hemen patinaja tutulacaktır, 1. vitesin sadece kar ve buzda kullanılmaması daha doğru olacaktır. Yolda ilerlerken bile aracınızın patinaja tutulduğunu veya tutulacağını hissederseniz hemen bir vites yükseltin, bu patinajı durduracaktır.
Kar ve buzlu zeminlerde hareket halindeyken, düşük devirde ve o devirin gerektirdiği vitesten bir üst viteste kullanmak aracın yolda gidişini ve patinaj yapmadan tutunmasını sağlayacaktır.
Otomatik vitesli araçlarda aracımızın kar modunda olduğundan emin olunuz.
Herkese kış şartlarında güvenli ve keyifli sürüşler dileriz!
Kolay oto değerli bilgileriniz den dolayı teşekkür ederim