Marmaris Rally Turkey: Türkiye’nin En Eski Rallisi

Marmaris Rally Turkey: Türkiye’nin En Eski Rallisi

Paylaş
Marmaris Rally Turkey: Türkiye’nin En Eski Rallisi

13-15 Mayıs 2016 tarihlerinde organize edilecek Marmaris Rally Turkey için, Marmaris’te ilk defa düzenleniyor demiş olsak da bu rallinin tarihi çok eskiye dayanıyor. Rallinin arkasında 45 yıllık bir geçmiş mevcut.

Güncel adıyla Marmaris Rally Turkey, ilk olarak Günaydın Rallisi adıyla 1972 yılında organize edilmiş. Günaydın Rallisi ise Türkiye’de profesyonel rallinin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu ralli 2000 kilometrelik bir güzergaha sahip. Marmaris Rallisi’nin 10’da 1’i kadar! Tabi bu noktada modern ralli ile klasik rallilerin organizasyonel anlamda çok farklı olduğunu hatırlatmak gerek. Günaydın Rallisi 1972 yılında İstanbul’dan başlayarak Zonguldak, Ankara ve Bursa’yı da kapsayan bir rotayla nihayet İzmit Karamürsel’de sona eriyordu. Katılan otomobiller ise tamamen yerli. Yarışı kazanan otomobil Engin Serozan- Turgut Oğuz ekibinin Renault 12’si. Bu arada rallinin organizatörünün Marmaris Rally Turkey’de bir etaba adı verilen Ali Sipahi.

Anadol STC-16, 1981 Günaydın Rallisi Start Takında
Anadol STC-16, 1981 Günaydın Rallisi’nin start takında.
1976 yılında yabancı katılımcılara ve otomobillere de açılan ve adı artık Türkiye Rallisi olan organizasyon 1988 yılında Avrupa Ralli Şampiyonası’na dâhil edilir.

1975 Türkiye Rallisi, Anadol STC-16
Anadol STC-16 4. Türkiye Rallisi’nin startında.
Yıllar içerisinde bu ralli Tofaş Rally, Fiat Rally, Istanbul Rally ve Boğaziçi Rallisi olarak da anıldı.

1999 yılında Volkan Işık – Erkan Bodur’un yarışı kazanmasının ardından 12 sene birincilik kürsüsüne sadece yabancılar çıktı. 2011 yılında Yağız Avcı’nın Boğaziçi Rallisi’ni kazanmasıyla bu düzen de bozulmuş oldu. 2016 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda yanında olmaktan gurur duyduğumuz Orhan Avcıoğlu da bu ralliyi 2013 yılında kazanmıştı.

Orhan Avcıoğlu-Burçin Korkmaz 2013 Boğaziçi Rallisi'ni kazanmıştı.
Orhan Avcıoğlu, 2013 senesinde Avrupa Ralli Kupası’nın bir yarışı olarak organize edilen Boğaziçi Rallisi’ni kazanmıştı.
Rallinin detaylı geçmişine organizasyonun resmi internet sitesinden de ulaşabilirsiniz: http://www.marmarisrallyturkey.com/organizasyon-tarihi/

Yorum yok

Yorum bırak