AdBlue Nedir? Hangi Araçlarda Kullanılır? AdBlue Fiyatı Ne kadar?

AdBlue Nedir? Hangi Araçlarda Kullanılır? AdBlue Fiyatı Ne kadar?

Paylaş
AdBlue Nedir? Hangi Araçlarda Kullanılır? AdBlue Fiyatı Ne kadar?

AdBlue kullanılmazsa ne olur? 1 depo AdBlue kaç km gider? AdBlue litresi ne kadar? İşte AdBlue’ya dair tüm sorularınızın cevaplarını bulabileceğiniz yazımız…

AdBlue Nedir?

AdBlue aslında bir “Dizel Egzoz Sıvısı” DEF (Diesel Exhaust Fluid) markasıdır. Zehirsiz, berrak (su görünümünde), kokusuz ve yanıcı olmayan bir sıvıdır. Araçlarda yakıt deposundan ayrı bir tankta depolanan bu sıvı, egzoz sistemine püskürtülerek sistemden salınan nitrojen oksit (NOx) seviyesini %90 oranında azaltarak temizlemekte ve çevre kirliliğini önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu sıvı ile yapılan kimyasal katalitik ayrıştırma esnasında azot oksitler, azot gazına (N2) ve su buharına (H2O) dönüştürülür.

Dizel egzoz sıvısı çevreye zararlı bir madde değildir. VDA (Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği) firmasına ait tescilli bir markadır. Öncelikle ağır ticari taşıtlar için kullanılmaya başlanan bu teknoloji otomotiv sektörünün güçlü oyuncuları ile binek otomobillerde de kullanılmaya başlamıştır.

AdBlue Hangi Araçlarda Kullanılır?

Adblue, Euro 6 standartları gereği 2015 ve sonrasında Avrupa’da üretilen dizel araçlarda kullanımı zorunlu tutulmuştur. Euro 6, egzoz emisyonunu sınırlayarak araçları doğa dostu hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği Yönetmeliği’dir. Bir aracın kilometrede ne kadar nitrojen oksit ve hidrokarbon gazı üreteceği yönetmelikle sınırlandırılmıştır. Araç içinde yakıt tankından ayrı paslanmayan çelik tanklar içinde depolanır ve asla yakıtla karıştırılmaması gerekir.

AdBlue Kullanılmazsa Ne Olur?


Eğer aracınızda AdBlue tankı var ise o zaman kullanmak zorunda olduğunuzu hatırlatalım. Deponuz boşalmaya yaklaştığında aracınız “DEF sıvısı az”, “emisyon sıvısı ekleyin” gibi uyarılar verecektir. Eğer depo tamamen boşalmışsa ve kullanmaya devam ederseniz katalizör sistemi kısa sürede hasar görür. Aracınızı hemen stop ettirmeli ve yetkili servisinizle görüşmeniz gerekmektedir, zaten araç kendini korumak için motoru çalıştırmayacaktır.  

AdBlue Nerede Bulunur, Nereden Alınır?

Neredeyse tüm akaryakıt istasyonlarında bu sıvıdan bulmanız mümkün. Kullanımı yaygınlaştıkça her benzin istasyonu kendi markalarında DEF sıvısı üretmektedir. Yine de güvenmediğiniz, bilmediğiniz ve etiketi olmayan ürünleri tercih etmekten kaçının.

1 depo AdBlue kaç km gider? AdBlue litresi ne kadar? Adblue Fiyatları

5, 10, 18 ve 20 litrelik bidon ve ambalajlarda satılan AdBlue fiyatları markasına göre değişkenlik göstermektedir. 5 litre fiyatı 40 ₺’den başlamaktadır. 1 litre sıvı ile 800-1000 km gidebilirsiniz ancak bu sürüş stilinize göre farklılık gösterebilir. Bir depo ile ortalama 10.000 ile 15.000 km gidebilirsiniz. DEF tanklarının hacmi ise 10-16 litre arasında değişmektedir.

Servis ihtiyacınızın olduğu acil durumlarda buradan size en yakın KolayOto partneri Oto Servisini bulabilirsiniz.

Otomobile dair yararlı bilgiler için buraya tıklayabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum bırak