Geri Görüş Kameraları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Geri Görüş Kameraları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş
Geri Görüş Kameraları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Geri görüş kamerası nasıl seçilir?

Kör noktalar güvenli otomobil kullanımı konusunda önemli bir başlık. Eğer otomobilinizde gerekli donanım yoksa, kör noktalardan kurtulmak için daha sonradan kendiniz uygulayabileceğiniz çözümler de piyasada mevcut. Bu yazımızda geri görüş kamerası seçimi hakkında bilgiler vereceğiz.

Bir çok sürücü için geri geri sürüş otomobil kullanmanın en can sıkıcı yanı. Aynalarınızı ne kadar doğru açıya ayarlasanız da kör noktaları tamamen göremezsiniz. Park ederken de bu kör noktalar özellikle dar alanlarda sıkıntı yaratabilir. Son dönemde piyasaya sürülen otomobillerin bir çoğunda geri görüş/park etme kameraları ve sensörleri standart ekipman olarak sunuluyor. Ancak eski model bir otomobili veya baz donanıma sahip bir otomobiliniz varsa geri görüş kamerası taktırarak ilgili sıkıntıyı çözebilirsiniz.

Geri görüş kameraları hakkında bilinmesi gerekenler

Ekran çeşitleri öne çıkıyor

Geri görüş kamerasının en önemli iki parçası var. Bir tanesi kameranın kendisi, diğeri de görüntünün yansıtılacağı ekran. Piyasadaki geri görüş kamera kitlerinde ekran, kamera ve sensör kit halinde satılıyor. Bazılarında da sadece kamera satılıyor. Ekranı kendiniz almanız gerekli bu durumda.

Ayrıca ekran satın almak isterseniz karşınıza 3 çeşit çıkıyor.

  1. Standart ekran
    Otomobilinizin üzerinde fabrika çıkış donanımı olarak zaten bir ekran mevcutsa, otomobil modelinize özel üretilen kameralardan satın alarak görüntüyü bu ekrana yansıtabilirsiniz.
  2. Ekranlı multimedya sistemleri
    Eğer otomobilinizi baz donanım ile satın aldıysanız veya eski model bir araç sahibiyseniz bu çözüm tam sizlik. Ekranlı multimedya sistemlerinde dikkat etmeniz gereken nokta, bu sistemin geri görüş kameralarını destekleyip desteklemediği. Eğer destekleyen bir model bulabilirseniz çok güzel. Çünkü aynı anda hem geri görüş kamerasına sahip olacaksınız, hem de araç içi multimedya sistemine.
  3. Ekranlı aynalar veya harici monitörler
    Son dönemde piyasada veya taksilerde dikiz aynalarının aynı zamanda monitör işlevi gördüğünü gözlemlemiş olabilirsiniz. Küçük monitörlerin kaliteleri otomobilinizi park edecek kadar işinizi görüyor.  Orta konsol üzerine daha sonradan tablet benzeri monitörler de taktırabilirsiniz. Ayrıca harici navigasyon cihazlarında da kamera girişi mevcut olabiliyor.
Geri görüş kamerası
Basit bir geri görüş kamerası sistemi böyle oluyor. Bu sistemin monitöre de ihtiyacı var.

Geri görüş kamerası nasıl seçilir?

Geri görüş kamerası seçiminde önemli olan iki özelliği aramanız gerekiyor.

  1. Küçük olması
  2. Hava şartlarına dayanıklı olması

Yukarıdaki iki özellik aradığınız kamerada mutlaka bulunmalı. Şimdi diğer özelliklere geçelim.

Geri görüş kamerası sensör özelliği

CCD veya CMOS sensörleri geri görüş kamerasının görüntülerini monitöre nasıl aktarılacağını belirleyen teknolojidir. CCD analog, CMOS ise dijitaldir.

CMOS sensörler daha az enerji tüketir ve karanlıkta daha iyi performans gösterir. CCD sensörler ile değişken ışık koşullarına göre kendisini kolayca adapte edebilir. Otomobil kullanım alışkanlığınıza göre sensör seçiminde karar verebilirsiniz.

Park çizgi yardımcıları

Sadece geri görüş kamerasına bakarak park etmeye çalışan bir sürücüyseniz park yardımcısı çizgiler tam size göre. Park etme manevralarını etraftaki objeler ve diğer otomobillere göre nasıl yapacağınız konusunda bu çizgiler size yardımcı olacaktır. Geri görüş kamerası satın alırken bu özelliğin olup olmadığı konusunda emin olmalısınız. Bazı monitörlerde de bu özellik olabiliyor. Geri görüş kamerası sistemi alırken bu konuyu da aklınızda tutmanızda fayda var.

geri görüş kamerası
Park çizgileri geri geri manevralarda işinizi kolaylaştırıyor.

Geri görüş kameralarının en önemli kriteri: Görüş açısı

Piyasada bulabileceğiniz geri görüş kameralarının açıları park etmenize ve kör noktaları aşmanıza yardımcı olacak kadar geniştir. Bazı modellerde 190 dereceyi bile bulabilirsiniz. Geri görüş kamerasının açısı ne kadar genişse, o kadar fazla alanı görebilirsiniz. Böylelikle daha kolay park edebilirsiniz. Geniş açılı bir kamera almanız size kolaylık sağlayacaktır.

Karanlık performansı

Bazı geri görüş kamera sistemlerinde “minimum Lux değeri” ibaresini görebilirsiniz. Kameranın lux değeri ne kadar düşükse, karanlıkta da o kadar iyi görecektir. Kameranın lensinin ışığa ne kadar duyarlı olduğunu lux değeri gösterir.

Kamera montaj yeri

Geri görüş kameraları artık plakalıklara bile yerleştirilebilir. Ancak yaygın olarak plaka aydınlatma ışığı bölgesine, tampon altına veya çok farklı pozisyonlara da yerleştirilenleri mevcut. Otomobilinize en uygun olan çeşidi araştırmanız gerekliyor.

Geri görüş kameralarının görüntüleri dikiz aynalarına da yansıtılabiliyor.

Geri görüş kamerası satın alırken bu kriterlere dikkat ederek ihtiyacınıza en uygun ürünü satın alabilirsiniz. Böylelikle daha güvenli ve daha kolay park edebilirsiniz veya geri geri daha güvenli bir şekilde otomobilinizi sürebilirsiniz. 

Diğer yararlı bilgiler için Blog sayfamızın Yararlı Bilgiler sayfasını ziyaret ettiniz mi?

En iyi kış lastiklerine buradan göz atabilirsiniz.

En iyi yaz lastikleri için tıklayınız.

5 Yorumlar

  1. Geri görüş kamerası ile park yaparken direksiyonu sağa çevirdiğinizde sağa sola çevirdiğinizde sola hareket eden park çizgi göstergesi bulunan geri görüş kamera markasi var mı ben piyasada bulamadım arabam 2010 Corsa marka ismi verirseniz memnun olurum

  2. Selamunaleyküm bende 2009 corolla var tablet multimedya sistemi taktırdım birebir uyumlu geri görüş kamerasında kılavuz çizgileri var ama direksiyonu çevirdiğimde hareket eden çizgiler yok acaba sorun nerede olabilir teşekkürler.

Yorum bırak