Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Paylaş
Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Kış Lastiği Nedir? Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir?

Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz, bu dönemlerde güvenli yolculuk yapabilmek amacıyla yıllardan beri gelişen kış lastiği teknolojileri sayesinde bugün seçmiş olduğumuz kış lastikleri bizlere daha güvenli yolculuk imkânı sunuyorlar. Çünkü kış lastikleri yılın en tehlikeli anlarında zorluklarla başa çıkmak üzere tasarlanmışlardır. Lastiğin sırt desenlerinden, sırt bölgesindeki kauçukta kullanılan kimyasal bileşenlere kadar tüm kış lastikleri, kış şartlarında güçlü bir yol tutuşu ve sürücüye daha fazla kontrol imkânı sağlayacak şekilde tasarlanmışlardır ve üretilirler.

2. Sırt Kauçuğu Nedir, Yapısı Nasıldır?

Kış lastiklerinin kauçukları, düşük sıcaklıklarda lastiğin esnekliğini koruyabilmesi amacıyla özel olarak tasarlanır ve üretilirler. Çünkü lastiğin soğukta esneyemeyip sertleşmesi, hızlanırken ve yavaşlarken ihtiyaç duyulan gerekli çekiş gücünü sağlayamaz bu durum da tehlikeli bir yolculuk yaşanmasına sebep olabilir. Örneğin dört mevsim lastikleri ve yaz lastikleri sıcak iklimler için yapılmıştır ve yolculuk esnasında ortaya çıkan ısıya dayanacak şekilde tasarlanıp üretilir. Her lastik tipinin üretim amacı farklıdır, güvenli bir yolculuk için bulunduğunuz bölgenin iklim şartlarına ve araç tipinize uygun olan lastiği tercih etmelisiniz.

3. Sırt Deseni Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Kış lastiklerinde bulunan sırt desenlerinin yapısı dört mevsim ve yaz lastiklerinden çok farklıdır. Daha fazla yarıkları ve girintileri olan derin dişleri sayesinde sert hava şartlarında kolaylık sağlar. Desendeki girintiler, soğuk havalarda buzu aşındırma görevi gören küçük yarıklardır. Bu özellikler sayesinde lastik; kara daha derinlemesine girer, buzlanma durumunda iyi bir yol tutuşu sağlar ve çok daha kontrollü araç kullanımına olanak sağlar. Halk arasında kış lastiklerine “Kar Lastiği” de denir fakat sanılanın aksine kar lastikleri sadece karlı havalarda kullanılmaz. Kış lastikleri buzlu, karlı, sulu, sulu-karlı yol şartlarında tutuş, kontrol, hızlanma, yavaşlama, viraj alma ve manevra kolaylığı sağlayarak konforlu ve güvenli sürüş deneyimi sunar. Tüm bu özellikleri sayesinde kış lastikleri, öngörülemeyen yollarda kullandığınız aracın yol tutuşunu sağlamasında çok yardımcı olur. Kullanılan kauçuk bileşimi kaygan yolda lastiğin yolu tutmasına yardımcı olur, daha derin sırt deseni kara daha derin girmesini sağlar. Lastiklerin üstündeki desenler ise karın ve suyun lastiğin altından drene edilmesine olanak tanır. Sonuç olarak kar lastikleri ile kayma ihtimaliniz, dört mevsim lastiklere ve yaz lastiklerine oranla çok daha azdır. Üstelik zorlu yol şartlarında kolayca hızlanmanızı ve yavaşlamanıza da olanak sağlar.

Sırt Deseni Nedir, Nasıl Olmalıdır?

4. Kar Lastiklerini Ne Zaman ve Kaç Adet Takmalıyım?

Yaşadığınız bölgenin iklim koşullarına göre değişmekle birlikte havalar soğumaya başladığı anda kış lastiklerine geçiş yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü zorlu koşulların gelmesini beklemek felâkete sebebiyet verebilir, bu yüzden hava şartları değişmeye başlarken lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Önden ya da arkadan çekiş farkı gözetmeksizin tüm takımı yani dört adet lastiğin tamamını kış lastiği ile değiştirmelisiniz. Çünkü lastiklerdeki farklılık sürüş konforunu değiştirebilir ve homojen performans sağlamayabilir. Yani bütün takımın sağlayacağı yol tutuş, viraj kabiliyeti gibi avantajların tamamını elde edemediğinizden tam verim alamayabilirsiniz. Toparlayacak olursak; kış lastikleri kışın güvenli ve konforlu sürüş için ihtiyaç duyulan en önemli elemanlardandır. Tabii ki bu ihtiyaç yaşadığınız bölgenin iklim koşullarına göre değişkenlik gösterebiliyor fakat zorlu hava koşulları ile mücadele etmek zorunda olduğunuz bir iklim bölgesinde yaşıyorsanız kış lastiklerini mutlaka tavsiye ediyoruz. Özellikle hizmet sektöründe çalışan kişiler, (okul servis aracı vb.) araçlarında birden can taşıdıkları için kış lastiği kullanımına özen göstermelidir. Aralık ayında gelmesi beklenen “Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu” blog yazımızda bu kuralın genel hatlarından da bahsedeceğiz.

5. Doğru Lastiği Nerede Bulabilirim?

Piyasada kaliteli ve güvenilir olduğunu iddia eden birçok firma var fakat sizler bilinçli tüketiciler olarak ürünlerinizi sizleri düşünen, kaliteli ve güvenilir hizmet garantisi olan bir firmayla çalışarak hem kendinizi hem de ailenizi düşünerek alışveriş yapmalısınız. Şu anda “Kaliteli ürün ve hizmeti nereden alabilirim?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Her zaman belirttiğimiz gibi lastiğin doğru adresi KolayOto! Üstelik sadece lastik değil, motor bakım ürünlerini de bulabileceğiniz, hem bütçenize uygun hem de kaliteli binlerce çeşit lastikten size uygun olanını güvenle, en hızlı şekilde temin edebileceğiniz en doğru adres; KolayOto.com

Yorum yok

Yorum bırak