Tek lastiği değiştirsem olur mu?

Tek lastiği değiştirsem olur mu?

Paylaş
Tek lastiği değiştirsem olur mu?

Bir çok araç sahibi belirli sebeplerden dolayı sadece tek lastik değiştirme gereksinimi ile karşılaşabilir. Ekonomonik nedenler veya lastik patlaması gibi nedenlerden oluşan bu durumu çoğu kullanıcı önemsemez ve ‘tek lastikten ne olacak?’ şeklinde bir tavırla yaklaşmaktadır. Ancak büyük resme bakıldığında durum uzun vadede sizi zarara sokar. Diğer 3 lastikten desen, diş deriniliği ve hamur açısından farklı olan ‘üvey’ lastik sizi nasıl nasıl etkileyebilir, aşağıda açıklamaya çalıştık.

Dengesiz sürüş

Her lastik üreticisinin hem ebat kalıpları hem de desenleri farklı. Bu tek lastikte görülecek desen ve kalıp farklılığı düşük hızlarda sizi etkilemese bile, yüksek hızlara çıktığınızda direksiyon titremeye başlayacak ve otomobil hakimiyetinde düşüş yaşatacaktır. Aracınızda bulunan 3 lastiğin 205/55/16 ebatlarında olduğunu kabul edersek, yeni taktığınız Y markasının aynı ebatlı lastiğinin kalıbı daha farklı olabilir. Bu da aracın çekmesine, kısa sürede rot bozukluğuna ve virajlarda araç tutunmasına etki edebilir.

Tek lastik değişimi, lastiklerden biri farklı,
Lastiklerden biri farklı olsa ne olur? Desen, diş ve kalıp farklılıkları size daha zor bir sürüş yaratır.

Ani frende kontrol sağlayamama

Her lastik, üretildiği hamur dolayısıyla farklı fren karakterlerine sahiptir. Özellikle ani ve kızaklama yaratan frenlerde her lastik aynı mesafede durmaz. Diş derinliği ve deseni farklı olan üvbey lastik hem fren mesafenizi uzatacak hem de fren esnasında otomobil hakimiyetini korumanızı zorlaştıracaktır.

Tek lastiği değiştirmekten başka çareniz yoksa eğer

Alacağınız üvey lastiğin, diğer 3 lastiğe benzer özellikler taşımasına dikkat etmelisiniz. Aynı marka ve model bulamıyorsanız eğer, benzer desenli bir lastiği tercih edebilirsiniz.

Aynı marka ve model lastik bulduysanız eğer, çıkma lastik tercih ederek diğer 3 lastiğin diş derinliğine yakın bir lastik de kullanabilirsiniz. Diş derinliği benzer lastikleri sağ ve sol tarafa takarak çekişi ve tutunmayı kontrol altına alabilirsiniz. Ancak lastikleriniz yaz lastiğiyse üvey lastik de yaz lastiği olmalı. Arkalar veya önler farklı model olmamalıdır.

KolayOto avantajları, 6 taksit ve ücretsiz kargo seçenekleriyle bütçenize ve otomobilinize uygun yaz lastiği çeşitlerini keşfetmek için: http://kolayoto.com/lastik

Yorum yok

Yorum bırak