İkinci el lastik alınır mı?

İkinci el lastik alınır mı?

Paylaş
İkinci el lastik alınır mı?

Tasarruf yapma niyetiyle çoğu otomobil sahibi ikinci el lastiklerin cazibesine kapılıyor. Kuşkusuz bu lastiklerin rakipsiz fiyatları bazen karşı konulamayacak kadar iyi oluyor. Ancak bu lastiklerin ortaya koyduğu güvenlik riskleri de göz ardı edilemez. İkinci el araç lastiği satın alınan en çok an, sıfır lastik almaya gidilen lastik bayisinin “elimde bu lastikler de var, bakmak ister misin?” cümlesini kurduğu an:)

Yönetmelik, lastiklerin genel durumu, fiyatlar: otomobilinize ikinci el lastik önce bilmeniz gereken her bilgi bu yazımızda.

İkinci el lastik piyasası artan fiyatlarla beraber göz önüne çıkmaya başladı. Bu türden ürünleri bulmak için ya ikinci el ilan sitelerine göz atmak gerekiyor ya da lastik tamirhanelerini ziyaret etmek. Ekonomik zorluk yaşadığınız dönemlerde otomobil bütçenizi azaltmak için ikinci el lastiklere yönelmeyi isteyebilirsiniz. Ancak bu sırada güvenliğiniz ile oynamadığınızdan emin olmalısınız. Trafik kanununun dışına çıkmamak için hangi lastikleri seçmelisiniz? Lastiğin iyi durumda olduğundan ve herhangi bir kusura sahip olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? Sunulan fiyatlar gerçekten avantajlı mı? Aşağıda bu sorulara birkaç yanıt bulabilirsiniz.

Trafik kuralları ile ikinci el lastikler çelişebiliyor

Yasal bir açıdan baktığınızda bütün araçlar için geçerli olan kurallara burada da uymalısınız.

  1. Lastik ebatları otomobilinizin üreticisi tarafından onaylanan değerlerde olmalıdır.
  2. Önceden belirlenen yük ve hız endekslerine uyum göstermelisiniz.
  3. Aynı aksa takılan lastikler birbirinin aynısı olmalıdır. Yani, aynı markaya, aynı modellere ve aynı boyutlara sahip olmalıdır (yük ve hız endeksleri dahil).

Lastiğin aşınma seviyesi, daha az para harcamanıza değecek mi?

Bir lastiğin aşınma seviyesini anlamak için lastik üzerindeki ana kanalların derinliğini birkaç farklı noktadan ölçmelisiniz. Elde edeceğiniz değerlerden en düşüğünü esas almalısınız. Yasal olarak müsaade edilen minimum değerin lastiğin herhangi bir noktasında 1,6 mm olduğunu hatırlatmak isteriz.

Bu nedenle, eğer ölçülen derinlik 4 mm ise, yasal aşınma sınırına ulaşmaya 2,4 mm kalmış demektir. Bazı siteler fiyatlarını lastiğin maksimum aşınma seviyesine göre belirlemektedir (örneğin %30, %15 veya %5).

worn tyre ile ilgili görsel sonucu

Mevcut olabilecek herhangi bir anormal aşınmayı tespit edebilmek için lastik üzerinde elinizi gezdirmekten çekinmeyin. Düzensiz bir aşınma genelde kötü lastik bakımının işaretidir.

Örneğin, lastiğin bir tarafının diğer tarafından daha fazla aşınmış olması çoğu zaman bir rot ayarı bozukluğunun göstergesidir; lastiğin her iki ucunun aşırı aşınmış olması ise genelde uygun olmayan bir basınç değerinin sonucudur.

Bunların yanı sıra lastik yanakları üzerinde genişleme, çatlak veya şekil bozukluğu gibi hasarların olup olmadığını kontrol edin. Bu türden hasarların mevcut olmadığının bir teknik servis tarafından da kontrol edilmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Lastik üretim tarihi nedir?

Lastiğiniz iyi durumdaysa bile yaşını kontrol edin. Nitekim, lastik zamanla sertleştiğinden, kullanılabilir durumda görünen bir lastik beş yıldan daha eski bir imalat tarihine sahipse eskiden sahip olduğu özelliklerin çoğunu kaybetmiş olabilir.  Lastiğin imalat tarihini öğrenmek için lastik yanağı üzerindeki üretim noktasını bulun.

Gerçekten iyi bir fırsat mı?

İkinci el lastiğin veya lastiklerin durumunu inceledikten sonra sunulan fiyatın gerçekten avantajlı olup olmadığını anlamak kalıyor.

worn tyre ile ilgili görsel sonucu

Satın alacağınız lastiklerin yeni olması en uygunu. Diğer taraftan bunun kayda değer bir yatırım olduğu ve mümkün olan en iyi kalite-fiyat oranını yakalamak isteyeceğiniz açık. Ancak çok geniş bir yelpazede seçeneklere sahip olduğunuzu ve bir o kadar da çok risk bulunduğunu unutmayın.

Uzun vadede tasarruf?

Uzun vadede tasarruf yapmak için düşük maliyetli yeni lastikler mi, ikinci el lastikler mi satın alınmalı?

Her halükarda, lastiğin önemli performans değerleri (kuru zeminde yol tutuşu, ıslak zeminde yol tutuşu, yuvarlanma direnci, aşınma direnci, kuru ve nemli zeminde frenleme kabiliyeti, …) açısından ortaya koyduğu özellikler dikkatle incelenmelidir. Prensipte, ikinci elde premium marka lastikler ile daha iyi performans seviyeleri elde edeceğinizi öngörebiliriz, ancak bu durumda hamurun aşınma seviyesini ve lastiğin yapısını dikkatli bir şekilde gözden geçirmelisiniz.

Bütün bunlarla beraber acı gerçeği de göz ardı edemeyiz: Eğer amacınız yüksek performans seviyelerine sahip lastikleri olabildiğince uzun süre muhafaza etmek ise, yeni premium lastiklere yönelmek elinizdeki en iyi çözüm olarak görünüyor.

Otomobilinize uygun lastiklerin fiyatlarını incelemek ve peşin fiyatına 6 taksit, ücretsiz kargo ve koşulsuz iade KolayOto avantajlarıyla satın almak için http://kolayoto.com/lastikler adresini ziyaret edebilirsiniz.

Unutmayın, ikinci el bir lastik asla yeni bir lastiğin sağladığı avantajları yerine getiremez.

Yorum yok

Yorum bırak