Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği...

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

Paylaş
Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB lastik etiket yönetmeliği hem üreticileri hem de tedarikçileri yakından ilgilendiriyor. Tüketicinin lastiğin performansı, enerji sınıfı ve ekolojik duyarlılığı gibi önemli veriler ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olması amaçlanıyor.

Son yıllarda ülkemizde de artışta olan tüketici okuryazarlığı, satın alınan ürünle ilgili bilinmesi gereken bilgilerin önemi ve tüketicinin bilinçlenmesi açısından önem arz ediyor. Oto lastik satışlarında da 2012 yılından itibaren AB lastik etiketi kullanılmaktadır. Adını Avrupa Birliğinden alan bu etiketler içerisinde “Islak zemin performans” “Yakıt verimliliği” ve “Gürültü” sınıfı değerleri mevcuttu. Ancak yeterli gelmemiş olacak ki 1 Mayıs itibari ile bir dizi değişikliğin hayata geçmesi gerekiyor.

2012 yılından beri kullanılan AB lastik etiketi

Eski etiketlerde sadece yakıt verimliliği harf sınıflandırması, ıslak zemin performansı harf sınıflandırması ve gürültü rakamsal değerleri bulunuyordu.

Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliğine Göre Etiketin İçerisinde Yer Alması Gereken Veriler

  • Lastik Markası
  • Lastik Sınıfı C1, C2, C3 cinsinden (binek, hafif ticari, ağır vasıta)
  • Lastik Ebadı ve Yük-Hız Endeksi
  • Lastik Ürün Kodu
  • Lastik Mevsimi Onaylı Damgalar (Piktogram ile)
  • QR Kod (AB veri tabanına erişim – EPREL)
  • Yakıt Verimliliği Sınıfı (Piktogram ve harf sınırlandırması ile)
  • Islak Zemin Performans Sınıfı (Piktogram ve harf sınıflandırması ile)
  • Gürültü Değeri (Piktogram, rakamsal dB ve sınıflandırma değeri ile)
1 MAYIS itibari ile yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre yeni AB Lastik etiketi

Yeni AB lastik etiket yönetmeliği ile bu etiketleri hem üreticilerin hem de tedarikçilerin fiziksel satışlar için lastik üzerinde yapıştırması çevrim içi satışlarda da ürün detay sayfalarında paylaşması ve tüketicinin kolaylıkla erişebilmesi gerekiyor.

Yeni AB Etiket Skalası

Yeni etiket skalası: D ve E sınıfı D, F ve G sınıfı E olarak değişiyor.

AB Lastik Etiket değerlerinde güncel kriterler şöyle olacaktır.

Yakıt verimliliği

Yakıt verimliliğini belirleyen ana unsur yuvarlanma direncidir ve bu kategoride sınıflandırma bu özelliğe göre uygulanır. (A) en verimli, (E) en düşük verime sahip olmak üzere 5 yakıt verimliliği sınıfı olacaktır. A ve E sınıfı yakıt verimliliğine sahip lastikler arasında değişkenlere bağlı kalarak %7,5 oranına varan yakıt tüketimi artışı görülebilir.

Islak Zeminde Yol Tutuşu

Lastiklerin ıslak zeminde tutunma performansı emniyet açısından oldukça önemlidir ve frenleme değerlerinin bilinmesi tüketici için oldukça hayati önem taşımaktadır. Düşük yakıt verimliliği sınıfına sahip lastikler ıslak zeminde de yüksek performansa sahip olamazlar. Bunun neden, bu lastiklerin yolla mukavemetinin de düşük olmasıdır. En uzun ıslak zemin frenleme mesafesine sahip lastiklerin olduğu sınıf E, en kısa frenleme mesafelerine dolayısıyla en iyi ıslak zemin yol tutuşuna sahip lastiklerin sınıfı A’dır. A ve E sınıfı arasındaki performans farkı 18 m (80 km/s hızla) mesafeye kadar çıkabilir.  

Gürültü Seviyesi

Gürültü seviyeleri desibel (dB) cinsinden rakamsal değerler ve harf ile sınıflandırmalar ile gösterilecektir. Piktogram ve rakamsal veri ile lastiğin yuvarlanma direnç gürültüsü de A, B ve C olarak sınıflandırılacaktır. C sınıfı daha gürültülü lastik olmak üzere B= ortalama gürültü seviyesi ve A= düşük gürültülü lastik olarak belirtilecektir.  

Kış Mevsimi Damgaları

Eğer lastik kış mevsiminde kullanılmaya uygun ise etiketine karlı zemin performansı için bir piktogram (3pmsf) eklenmesi gerekmektedir.  

Tüketici olarak, lastiklerinizi satın alırken sizlere en detaylı bilgiyi sunan tedarikçileri tercih ediniz. KolayOto, kullanıcılarının doğru bilgiye erişebilmesi için 9 yıldır çalışan ve bu uygulamaya ilk geçen oto lastik tedarikçisidir.

İlginizi çekebilir:

Yorum yok

Yorum bırak