Yaz Lastiği Nasıl Seçilir? Yaz Lastiği Kolay Seçim Kılavuzu

Yaz Lastiği Nasıl Seçilir? Yaz Lastiği Kolay Seçim Kılavuzu

Paylaş
Yaz Lastiği  Nasıl Seçilir? Yaz Lastiği Kolay Seçim Kılavuzu

İster yeni lastik seçiyor olun ister mevsim geçişlerinde lastiğinizi yeniliyor olun, aracınıza yeni lastik alırken her zaman soru işaretleriyle karşılaşabilirsiniz.

Yeni bir lastik satın alırken bu süreci kolaylaştırmak ve lastik seçimini daha kolay hale getirmek için sizin için “Kolay Lastik Seçim Kılavuzu” hazırladık. Yaz lastiği mevsimine geçerken yeni lastik satın alımlarında neye dikkat etmelisiniz kısaca açıklayacağız.

Lastik seçerken ilk adım: lastik ebatını öğrenmek

Önce hangi lastiğin aracınıza uygun olduğunu öğrenmeniz gerek, bunun en kolay yolu aracınızdaki mevcut lastiklerin üzerinde yazan ebatı okumanız. Lastiklerinizin daha önce farklı bir ebat ile değiştirildiğini düşünüyor ve tekrar orijinal ebata dönmek istiyorsanız aracınızın kapı eşiklerini veya benzin depo kapağının üzerini okuyarak aracınıza uygun ebatları görebilirsiniz. Otomobil kullanım kılavuzunda veya internet arama motorlarına “ARAÇ MODELİ lastik ebatı” anahtar kelimelerini yazarak da bu bilgiyi bulabilirsiniz.

Bakmanız gereken aşağıdaki gibi bir dizi sayı:

Örnek: 185/60 R14 – bu sizin lastik ebatınızdır

Neden önerilen lastik ebat  ve ağırlık indekslerini kullanmalıyız?

Aracınızın üreticisi, aracınız için uygun olan birkaç farklı lastik ebatını belirler. Lastik üreticileri boyutların dışında, ayrıca hız ve yük indeksini verir. Bu gibi ebatlar ve indeksler onaylanmış olarak adlandırılır. Onaylanmış olan lastik ebatlarının ve lastik indekslerinin kullanımı çok önemlidir, aracınızın söylenen performansı yakalamasına etken olan değerlerden bir tanesidir. Diğer ebatlardaki lastiklerin kullanımı aracınızın ABS, ESP veya ASR sisteminin yanlış çalışmasına sebep olabilir, bunların yanı sıra aracınızın hızlanma ve kavrama potansiyeli azalır.

Onaylanmış ebat ve lastiklerin değiştirilmesi

Lastik değişimlerinde otomobil üreticisi tarafından onaylanmış ebatlardan küçük sapmalara izin verilir. Lastik veya jant değişimlerinde, tekerlek toplam yüksekliği %2yi aşmıyorsa onaylanır.

Örneğin: onaylanmış ebat 185/65R15. Daha geniş lastik kullanarak, 195/60R15, değişiminde,  %1.07 yükseklik değişimi limitlemenin dahilinde olan değişimdir. Diğer bir örnek: onaylanan ebat 205/55R16 – 195/65R15 ile değiştirilebilir, bu da  sadece yükseklik değişimi %0.58 olduğu için geçerlidir.

Böyle sapmalar limitler içindedir ve çekiş için hiçbir negatif etkisi yoktur. Bununla birlikte, değiştirilen lastiklerin yanlış okumalara ve (daha geniş lastik takılması durumunda) yakıt tüketiminin artmasına   neden olabileceği unutulmamalıdır.

Eğer hangi lastikleri kullanacağınızı bilmiyorsanız, değiştirebileceğiniz lastikleri kontrol ediniz. Alternatif ebat değişimlerinde şüphe ederseniz, öneri almak için uzman destek ekibimizi arayabilirsiniz.

Önerilen hız ve yük indekslerinin dışında bir lastik kullanabilir misiniz?

Yaz lastikleri, yük ve hız indeksleri onaylanmış indekslerin altında kullanılmamalıdır. Düşük indeksli lastikler aracınızın güvenliğini düşürür, sırt aşınması ve kontrol edilmeyen davranış riskinin artmasını sağlar. Ayrıca hatırlamalısınız ki, trafik kazası yada otomobil çarpması halinde, eğer lastikleriniz araç üreticisinin gereksinimlerini karşılamıyorsa size tazminat ödemeyi reddedebilir.

Bununla beraber, daha yüksek hız indeksli lastik kullanmanıza rağmen düz sürüşte dengelemesi dışında hiçbir yönde faydası olmayacaktır. Bu yuvarlanma direnci ve yakıt tüketimini artırarak size zarar verebilir, ayrıca konforu düşürür (hız indeksi yüksek olan lastik genellikle daha sert lastiklerdir, daha ağır ve gürültülüdür).

Yük indeksi önerilenin üzerinde kullanılabilir, ama sadece yüksek performans araçları ve arazi araçları için uygundur. Diğer durumlarda, daha yüksek hız indeksli gibi sizin için daha faydalı olmayacaktır.

Kaç adet lastik değiştirmelisiniz: iki veya dört?

Otomobilinizin her lastiğini değil de sadece iki lastiğini değiştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken belirli noktalar mevcut.

En uygun çözüm dört adet aynı model özdeş lastik takılması. İki farklı lastik modeli iki farklı fren mesafesi anlamına gelmektedir, iki farklı su kızaklaması  karakteristiği ve araç gücünü zemine aktarmada iki farklı alternatif bulunur. Aracınızın davranışı bu iki değerin ortalama değerinde olacaktır. Yani sadece iki lastik değiştirecekseniz bu lastiklerin sadece önde veya arkada olmasına dikkat edin.

Sadece tek bir lastiği değiştirmeyi düşünüyorsanız daha önce yazdığımız “Tek lastiği değiştirsem olur mu?” başlıklı blog yazımızda göz atmanızı tavsiye ederiz:

tek lastik değimi

Hangi sırt desenini seçmelisiniz?

Yaz lastikleri için KolayOto’da tüketicilere birçok değişik model sunuyoruz. Piyasada şu anda üç tip sırt deseni vardır: simetrik, asimetrik ve yönlü.

Bu konuyla ilgili “Simetrik, asimetrik ve yönlü lastikler: Hangisi?” başlıklı blog yazımızı okumak için tıklayın: https://blog.kolayoto.com/simetrik-asimetrik-ve-yonlu-lastikler-hangisi/

Yaz lastiklerin montajı: Bilinmesi gerekenler

Lastikleri kendiniz takmaya çalışmayın. Bu işi uzman montaj noktalarına veya bir bayiye bırakın. Bu sırada lastik rotasyonunuzu da gerçekleştirecek ve tekerlerin rot-balans ayarlarını yapacaklardır.

Lastiklerin janta takılması göründüğünden daha hassas bir işlemdir. Bu, montaj prosedürlerini bilen ve uygun materyallere sahip bir uzmana bırakılmalıdır. Söz konusu uzman aşağıdaki hususlara dikkat edecektir:

  1. Otomobil üreticisinin tavsiyelerine uyum gösterilmesi: Yapı, boyutlar (en, boy, çap), hız endeksi, yük taşıma kapasitesi.
  2. Muhtemel bozuklukları tespit etmek üzere lastiğin dış ve iç yapısının incelenmesi.
  3. Montaj prosedürlerine uyum gösterilmesi: Sökme, balans ayarı ve lastik basıncı ve tabi ki montaj yönergelerine uyulması (rotasyon yönü veya montaj yönü).
  4. Bir takım lastiklere özgü hususların dikkate alınması: Kısa lastik yanakları, patlamış lastik ile sürüş, kendinden yalıtım özelliği…)

Montaj kuralları

Eğer aracınıza yeni lastikler takmanız gerekiyorsa bilmeniz gereken bir takım basit kurallar vardır.

Sadece tek bir lastik değiştiriyorsanız:

  1. Değiştirilmekte olan lastik ile aynı sırt desenine, aynı boyuta, aynı yük ve hız endekslerine sahip olmalıdır.
  2. Aynı akstaki diğer lastik ile karşılaştırıldığında tespit edilen diş aşınma farkı 5 mm’nin altında olmalıdır.

Eğer iki lastik değiştiriyorsanız:

Yeni lastikleri arka takıma monte ettirin. Her ne kadar ön lastik takımı arka takımdan daha hızlı aşınsa da birçok test ön lastik takımını kontrol etmenin arka takımı kontrol etmekten daha kolay olduğunu göstermiştir.

Lastikleri arka takım olarak monte ettiğinizde aşağıdaki kazanımları sağlarsınız:

  1. Islak zeminde virajda daha iyi sürüş özellikleri
  2. Daha fazla güvenlik

KolayOto’nun tavsiyesi

Montaj sırasında somunların tork anahtarı ile araç üreticiniz tarafından belirtilen tork değerinde sıkılmasını talep edin. Bu sayede lastik bir gün patladığında omzunuzu incitmeden somunları gevşetebilirsiniz!

Yaz lastiklerinizi KolayOto avantajları, ücretsiz kargo ve 30 gün iade garantisi ile satın almak için: KolayOto.com

Yorum yok

Yorum bırak