Fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?

Fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?

Paylaş
Fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?

Güvenlik için oldukça önemli olan fren balatalarının değişim zamanını sürücüler de birkaç ipucu ile anlayabilir.

Fren sisteminin en önemli parçalarından biri de fren balatası. Güvenli sürüş için oldukça önemli olan bu parçaların değişimini aksatmamak gerekir. Balataların ortalama 50 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekse de, bu durum aracı kullananın şürüş karakterine göre değişir. Dolayısıyla net bir kilometre bilgisi vermek doğru olmaz.

Peki, fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?

Öncelikle her bakım zamanında balataların kontrol edilmesi gerekir. Ancak sürücüler de araçlarının balatasının bittiğini kolayca anlayabilir. Bunun için üç adımı takip etmeniz gerekir.

Öncelikle, frene bastığınızda aşırı ses çıkıyorsa balatalarınızdan şüphelenin.

İkinci olarak, frenleriniz eskisi iyi tutmuyorsa ve fren pedalına bastığınızda fazla boşluk varsa değişim zamanı gelmiş olabilir. Buradaki boşluktan kasıt, padala basınca tam sıkma olayının aşağı seviyelerde meydana gelmesidir.

Son olarak, parmağınızı jantların arasından fren balatalarınıza parmağınızı koyun. Eğer balataların eni bir parmaktan daha inceyse değişim zamanı gelmiş demektir. Tabi bunu balatalar soğukken yapın, aksi halde parmağınızı yakabilirsiniz

Öte yandan fren balatası fiyatları servisten servise fark edebilir. Hem güvenlik hem de parça ömrü açısından orjinal balata kullanmaya dikkat edin.

 

Yorum yok

Yorum bırak