Lastik Etiketleri Bize Ne Anlatmak İstiyor?

Lastik Etiketleri Bize Ne Anlatmak İstiyor?

Paylaş
Lastik Etiketleri Bize Ne Anlatmak İstiyor?

lastik etiketi

 

Birçok farklı üründe olduğu gibi lastikleriniz üzerinde de onların özelliklerini belirten bir etiket bulunmaktadır. Lastik etiketinizde lastiğinizin yakıt verimliliği, ıslak yolda tutunma performansı ve gürültü seviyesine dair bilgiler yer almaktadır.

Şimdi, lastiğiniz hakkında sizi ziyadesiyle aydınlatacak olan bu bilgileri başlıklar halinde detaylı olarak inceleyelim. Ayrıca lastiğiniz üzerindeki diğer bilgilere de buradan erişebilirsiniz.

 

Yakıt Verimliliği

Kullanmış olduğunuz lastikler yakıt tüketiminize direkt olarak etki etmektedir. Lastikleriniz dönme eylemi sırasında ne kadar az enerji harcarsa o kadar az yakıt kullanacaktır. Sürtünme olup ta dönerken fazladan efor sarf eden bir lastik yakıt kullanma konusunda da daha cömert olacak ve daha fazla karbon salınımında bulunacaktır. Ayrıca lastiklerinizin yerle temas halinde olduğu noktalar kullanımınız esnasında ısınmaya başlar. Bu ısı yayılarak lastiğinizin uzun vadede deforme olmasına yol açar. Bu deformasyon da lastiğinizin daha çok güç harcamasına ve sizin de haliyle daha çok yakıt harcamanıza neden olur.

Etiketinizin üzerindeki bu değerlendirme A ve G harfleri arasında yapılmaktadır. A, yeşil renkte olup en yüksek yakıt verimliliğini gösterirken, G, kırmızı renkte olup en düşük yakıt verimliliğini sembolize etmektedir. Endüstriyel araçlarda bu gösterim, A ile F harfleri arasında gösterilmektedir. A ile G indeksleri arasında %7,5 gibi oranlara varan bir fark bulunmaktadır.

Örneklendirecek olursak eğer, B ve C değerlerine sahip iki farklı lastik, yakıt tasarrufu olarak %2,5 – %4,5 oranında aralarında fark göstermektedir.

Tabii ki lastiklerinizden sağlayacağınız yakıt tasarrufunda sadece bu bilgilerle yetinmeyip, lastiğinizi kullanım amaçları doğrultusunda doğru şekilde kullanmalı ve hava basıncını devamlı kontrol ederek uygun seviyede olmasını sağlamalısınız. Uygun hava basıncı bilgilerini nereden öğreneceğinizi buradan görebilirsiniz.

 Islak Yolda Tutunma

Islak yolda tutunma performansı lastikler için çok önemli bir özelliktir. Bu, yağmurlu havalarda, ıslak zeminlerde çok daha kısa fren mesafesine sahip olmak demektir. A ile F harfleri arasında derecelendirilir. D ve G indeksleri otomobiller için kullanılmamaktadır.

Dereceler arasındaki fark her bir derecede 80 km/s hızdaki fren mesafesinde yaklaşık 2,6 metredir. Olası bir durumda 1 metre bile çok şey değiştirirken bu denli önemli bir noktayı göz ardı etmemenizi öneririz.

Gürültü Seviyesi

Kullanım tarzınız, trafik durumu, yolun yapısı, bunların hepsi ses seviyesine etki eden unsurlardır. Bu arada öncelikle şuna açıklık getirmekte fayda var. Burada bahsi geçen, aracınızın içerisinden duyulan ses değil, dışarıya verdiğiniz rahatsız edici sestir. Bu ölçüm desibel olarak yapılmaktadır ve üç kısma ayrılır:

1 Siyah Dalga: Sessiz – Yasal sınırın 3 dB altında

2 Siyah Dalga: Orta – Yasal sınır ile 3 dB altı arasında

3 Siyah Dalga: Gürültülü – Yasal sınırın üzerinde

Yollardaki araç sayısının hızla arttığı günümüzde hem çevreye, hem insanlara saygı göstererek, kendimizin de yaya olarak dışarıda yel aldığı gerçeğini gözden kaçırmadan daha az gürültü çıkaran lastikleri tercih etmek çok daha doğru bir davranış olmaz mı?

Artık lastiklerinizi alırken üzerindeki etiketi inceleyip aradaki farkları biliyor olarak daha bilinçli bir halde alışverişinizi tamamlayabilir ve kullandığınız lastiğin size ne sunduğunu daha net bir şekilde anlıyor olabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum bırak