Acil Durum!

Acil Durum!

Paylaş
Acil Durum!

Aracınızın bakımını yapmak ve dikkatli bir şekilde sürüşe odaklanmak, yolculuklarınızda hayati önem taşımaktadır. Fakat şartlar ne olursa olsun hiç beklenmedik bir şekilde bambaşka bir sorun ile karşılaşmanız da fazlasıyla mümkün.

Acil durumlarda yapacağınız kritik müdahaleler çok ciddi sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Ancak yapmanız gerekenler gibi yapmamanız gereken bazı şeyler de var.

Panik ve heyecan tehlike anında düşünme ve hareket kabiliyetinizi olumsuz yönde etkileyecek ve olayları algılamanızı güç duruma getirecektir. Her şeyden önce sakin kalmayı başarıp, panik olmadan heyecanınızı da bastırarak doğru kararlar alabilme yetinizi korumalısınız. Ne yapacağınızı çok iyi biliyor olsanız dahi panik haldeyseniz hiçbir şey yapamadan büyük bir tehlikenin altına girersiniz.

Panik olmadınız ve gayet sakin kalmayı başardınız. Peki tehlikeli durumlarda ne yapacaksınız?

İlk hedef kaza riskini azaltmak!

Aracınız kayıyor olabilir, lastiğiniz patlamış yada frenler tutmuyor olabilir. Bu nedenle ilk hamleniz olası bir kazayı önlemek adına olmalıdır. Kaza riskini azaltınca yada ortadan kaldırınca doğru bir şekilde aracınızı stop haline getirmeniz gerekiyor.

Düşük hızlardayken araç kontrolünü daha iyi sağlayabilirsiniz. Fakat yüksek hızda seyir halindeyseniz bir sorunla karşılaşınca ani direksiyon hamlelerinden kaçınmalısınız.  Direksiyonu aniden kırmanız daha büyük sorunları beraberinde getirecektir. Mümkün olduğunca yavaşlamaya çalışmalı ve ikaz lambalarınızı açarak yoldaki diğer sürücüleri uyarıda bulunmalısınız.

Seyir halindeyken lastiğinizin patlaması durumunda direksiyon hakimiyetini kaybetmemek için direksiyonu sıkıca tutmanız gerekecektir. Mümkün olduğunca aracınızı düz konumda tutmaya çalışmalı ve ani fren yapmaktan uzak durmalısınız. Yavaşça fren yaparak hızınızı düşürmeli, direksiyon hakimiyetini kaybetmemeli ve güvenli bir şekilde durmaya çalışmalısınız.

Gelelim çok riskli bir konuya. Yolculuğunuz esnasında frenlerinizin tutmadığını fark ettiniz. Oldukça güç bir durum. Böyle bir durumda motor freni kullanarak hızınızı düşürmeye çalışmak en iyisi olacaktır. Eğer hızınız 30 km’nin altında ise el frenini kullanabilirsiniz. Viraja girerken frenlerinizin tutmadığınız fark ederseniz yönünüzü sabitlemeniz ve direksiyona hakim olmanız çok önemli. Fakat şartlar beklenilen gibi değil ve hemen durmanız gerekiyor yada önünüzde bir engel var ise aracın sağ tarafını engele çarptırmak için kullanmalısınız. Önemli olan sadece hayatlar. Bu nedenle en doğru kararı verip sizin ve diğer insanların can güvenliğini korumaya yönelik hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.

Direksiyon hakimiyetini kaybetmeniz halinde ayağınızı gazdan çekmeli ve hızınızı düşürmelisiniz. Aracınız kayıyorsa zıt yöne değil kayma yönüne direksiyon kırmaya çalışmak yerinde olacaktır. Eğer hızınız yüksekse el freni kullanmaya kalkışmamalı, mümkün olduğunca hızınızı düşürmeye çalışmalısınız.

Yollarda birçok farklı ve tehlikeli durumla karşılaşmak son derece mümkün. Ciddi can ve maddi kayıpların önüne geçmek için 3 altın kural bulunuyor.

  • – Aracınızın bakımını asla ihmal etmeyin.
  • – Seyir halindeyken dikkatinizi kaybetmeyin.
  • – Her türlü durumda panik olmayın ve sakinliğinizi koruyun.

Yorum yok

Yorum bırak