2021’de İhmal Etmemeniz Gereken 22 Araç Bakım İpuçları

2021’de İhmal Etmemeniz Gereken 22 Araç Bakım İpuçları

Paylaş
2021’de İhmal Etmemeniz Gereken 22 Araç Bakım İpuçları

Kullandığınız otomobilin markası veya modeli ne olursa olsun doğru şekilde bakımının yapılması gerekir. Doğru bakım sadece aracınızın sorunsuz çalışmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi güvende tutar. Bununla birlikte, hayatın ne kadar yoğun olduğunu ve önemsiz görünen küçük şeylerin nasıl göz ardı edildiğini hepimiz biliyoruz. Size pahalıya mal olan büyük şeyler haline gelene kadar. Bunun ışığında, arabanızı yolda tutmak için kontrol edebileceğiniz 22 araç bakım ipuçları hazırladık.

1. Kullanıcı El Kitabını Okuyun

Evet, çok fazla bilgi var, ancak arabanızın bakımını düzgün bir şekilde yapmak için ne yapmanız gerektiğine dair fikir verecek. Çoğu üretici kılavuzda bir bakım kontrol listesi sağlar. Kullanıcı el kitabına sahip değilseniz, çevrimiçi bir versiyon bulmak için internette araştırabilirsiniz.

2. Uyarı Işıklarını Anlayın

Araç herhangi bir sorunla karşılaşırsa veya bakıma ihtiyaç duyarsa, çoğu arabanın uyarı ışıkları ön göğüslük üzerinde yanar. Her ışığın ne anlama geldiğini ve yanarsa ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. İkaz lambaları videomuzu izlemek için tıklayınız.

3. Lastiklerinizi Düzenli Olarak İnceleyin

Lastiklerinizin sırtını düzenli olarak kontrol etmek yalnızca bir dakika sürer, ancak hayat kurtarıcı olabilir. Sırtınız, tüm lastiğin çevresinde en az 1,6 mm derinliğinde olmalıdır. Herhangi bir kusur, sıyrık veya kesik olup olmadığına bakın. Ayrıca lastik basıncınızı da düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bu sadece güvenliğiniz için anahtar olmakla kalmaz, aynı zamanda yakıt ekonominizi ve kullanımınızı da etkileyebilir. Bazı arabalarda düşük basıncı gösteren bir uyarı ışığı bulunur, ancak güvende olmak sonradan üzgün olmaktan daha iyidir. Lastik değiştirme kılavuzu için tıklayınız.

4. Rot Ayarınızı Kontrol Edin

Tümsekler, çakıllar ve çukurlar hizalamanızı etkileyebilir ve arabanızı bir tarafa çekebilir. Bir tarafa çekilip çekilmediğini görmek için direksiyon simidini izleyerek hizalamanızın düzenli olarak ortalandığından emin olun. Her 6 ayda veya 10.000 km’de bir, hangisi önce gelirse, rot ayarı yapmanızı öneririz.

5. Lastiklerinizi Döndürün

Arabanızın önden veya arkadan çekişli olmasına bağlı olarak, bir takım lastiklerin diğerinden daha fazla aşınması kaçınılmazdır. Bunu dengelemek için lastiklerinizi düzenli olarak döndürmeniz gerekir. Lastik rotasyonu için tıklayınız.

6. Fren Kaliperlerini Tozdan Arındırın

Demir, karbon, kir ve kir tekerleklerde ve jantlarda toplanarak leke bırakacaktır. Lekelenmelerini önlemek için jantları temizlemek üzere soğuk su kullanmanız gerekecektir. Ayrıca biriken toz kaliperin bulunduğu diske sürtecek ve ses çıkartacaktır. Freninizden tiz bir ses geliyorsa sebebi bu olabilir.

7. Yağı Kontrol Edin

Yağ, motorunuzdaki tüm hareketli bileşenleri hareket halinde tutan yağlayıcıdır. Onsuz, motor tutukluk yapacak ve dönmeyecektir. Rengi kontrol edin ve siyah ve çamurluysa değiştirilmesini sağlayın.

8. Soğutucuyu Kontrol Edin

Motorunuz çok fazla ısı anlamına gelen yanma kullanarak çalışır. Motorun aşırı ısınmasını önlemek için bir şeye ihtiyacınız var. Her zaman dolu olduğundan emin olmak için radyatördeki su seviyesine dikkat edin.

9. Yakıt Ekonominize Dikkat Edin

Arabanız normalden daha fazla yakıt kullanmaya başlarsa, bu bir sorun olduğunu gösterebilir. Tekerlek hizalamanız kadar basit bir şey yakıt tüketiminizi etkileyebilir. Ayrıca araç bakım ipuçlarını takip etmek yakıt tasarrufu yapmanızı da sağlar.

10. Hava Filtresini Değiştirin

Hava filtresi, tozu ve diğer tüm parçacıkları motorunuzdan uzak tutmanıza yardımcı olur. Filtre tıkanırsa, motorunuzun verimini etkileyebilir ve hatta ciddi hasara neden olabilir.

11. Kıvılcımı Kaybetmeyin

Kıvılcım çıkmazsa motor ateşlenmez ve arabanız ateşlenmez. Aracınızın performansını izleyin ve çalıştırmakta güçlük çekiyorsa, tüm bunlar bujilerinizi değiştirmeniz gerektiğinin işaretleridir.

12. Önerilen Yakıt Sınıfını Kullanın

Popüler inancın aksine, yüksek oktanlı yakıt mutlaka daha fazla güç anlamına gelmez. Yüksek oktanlı yakıt, motorun çarpmasını önlediği için yüksek sıkıştırmaya sahip otomobiller için idealdir. Kılavuzunuz size onu kullanmanızı söylemediği sürece, bunun yerine birinci sınıf oktan’a bağlı kalın.

13. Boya ve Detaylandırmanıza Dikkat Edin

Arabanızın yeni gibi görünmesini sağlamak için, üstün detaylandırma araçları ve ekipmanları kullanan bir oto yıkama seçin. Temiz bir araba sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda boyanın korunmasına da yardımcı olur çünkü kir ve kalıntılar kaplamaya zarar verebilir.

14. Kuş Dışkısını ve Bitki Özünü Görmezden Gelmeyin

Doğadan kaçınılamasa da, derhal kaldırılmazsa, dışkıların özünde bulunan asit arabanın boyasına zarar verir. Aksi takdirde, renk solması ve kalıcı hasar meydana gelecektir.

15. Akünün Bağlantısını Nasıl Keseceğinizi Öğrenin

Akünün çıkarılması kolaydır, ancak hangi terminalin nereye bağlandığını ve önce hangisinin çıkarılması gerektiğini biliyor musunuz? Kısa devreyi önlemek ve kötü bir şoku önlemek için önce negatifin bağlantısını kesin.

16. Akü Kontaklarını Temizleyin

Akü kontaklarınızda korozyon ve birikme olup olmadığına bakın. Bir birikinti varsa, temizlemek için özel bir fırça kullanmanız gerekecektir.

17. Işıkları Kontrol Edin

Ampullerinize bir göz atın ve gerektiğinde değiştirin. İstediğiniz son şey para cezası veya daha kötüsü, bir kazaya neden olmaktır.

18. Cam Ampule Dokunmaktan Kaçının

Yeni ampulün camına dokunursanız, üzerine yağ ve kalıntı aktarırsınız. Lambalarınızı açtığınızda veya kullandığınızda, yağlı parçalar daha hızlı ısınır ve ampulün bütünlüğünü bozar. Bu bilgi çoğu araç bakım ipuçları arasında bulunmaz ama dikkat edilmesi gereken bir husustur.

19. Sileceklere Dikkat Edin

Hasarlı ve eskimiş silecekler, ön camınızı temiz tutamayacakları için son derece tehlikeli olabilir. Özellikle yağmur mevsimi boyunca silecek lastiklerinizin her zaman iyi durumda olduğundan emin olun.

20. Kabin Filtresini Değiştirin

Sizin ve ailenizin seyahat ederken soluduğunuz hava, kabin hava filtresinden geçecektir. Yani, tehlikeye atıldığında ailen de öyledir. Temiz olduğundan ve tıkanmadığından emin olun.

21. Bakımınızı Takip Edin

Arabanıza ne zaman bakılması gerektiğini takip etmenize yardımcı olacak hatırlatıcılar ayarlayın veya bir uygulama indirin. Bazı bayiler ve servis merkezleri, servis saatiniz geldiğinde bir hatırlatma bile gönderecektir.

22. Korsan Parçalarından Kaçının

Yedek parça satın alırken korsan parçalardan kaçının. Bunun yerine, üretici tarafından onaylanmış parçaları veya en azından saygın bir sağlayıcıdan satın alın. Korsan parçalar tehlikeli olabilir, arabanız için geçerli olan herhangi bir garantiyi geçersiz kılabilir ve hatta bir kaza geçirmeniz durumunda sigorta tazminat talebinizi etkileyebilir.

Arabanızı Tanıyın

Ne arayacağınızı biliyorsanız, arabanıza bakmak kolaydır. Bu 22 temel araç bakım ipuçlarını ihmal etmeyi bırakın ve optimum performans gösteren bir arabada direksiyon başında daha fazla zaman geçirmenin tadını çıkarın. Hemen aracınızın bakımı için KolayOto Servislerinden rendevunuzu alın!

ilginizi çekebilir:

Yorum yok

Yorum bırak