3 Soruda ABS Fren Sistemi

3 Soruda ABS Fren Sistemi

Paylaş
3 Soruda ABS Fren Sistemi

Sürüş esnasında daha güvenli fren yapmak için kullanılan bir frenleme sistemi olan ABS (Anti-lock Braking System), 1936 yılında Almanya’da icat edilmiştir. Bu sistemde diğer frenleme sistemlerinden farklı olarak tekerlekler tek bir noktadan kilitlenmez. Aracın her bir tekerinde bulunan sensörler vasıtası ile aracın daha kısa sürede durması ve yoldan çıkmaması sağlanır. Günümüzde trafikteki araçların birçoğu bu sisteme sahiptir.

ABS Fren Sisteminin Farkı
Günümüzde trafik kazalarının büyük bir kısmı frenleme anında aracın savrulmasından kaynaklanıyor. Özellikle ani frenlerde bu durumlarda daha sık karşılaşılıyor. Standart fren sistemlerinden farklı olarak ABS fren sistemi, seyir esnasında aracı yolda tutmak için saniyede 8-18 defa tüm tekerleklere birbirinden bağımsız olarak pompalama yapar. Bu sayede araç savrulmaz ve daha kolay durabilir.

ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Aracın frenleme anında ABS o an ki duruma bağlı olarak tekerleklere ihtiyaç duyulan oranda fren yaptırır. ABS fren sistemi, diğer fren sistemlerinin aksine kilitleme yapmak yerine saniyede 18 defa pompalama yaparak, yani tekerleği saniye 18 defa hareket ettirip durdurarak, aracın daha kontrollü bir şekilde durmasını sağlar.

ABS, Fren Mesafesini Kısaltır mı?
ABS fren sistemi olan veya olmayan herhangi bir aracın ne kadarlık bir mesafede duracağına dair kesin istatistikler bulunmaz. Araçların frenleme mesafelerini lastik durumları, lastik tipleri, araçtaki yolcu sayısı, araçtaki ağırlık, hava koşulları ve zemin durumları belirler. Bu şartların olumsuz olduğunu varsaydığımız bir frenleme anında ABS fren sistemine sahip araçlar daha güvenli bir frenleme gerçekleştirir.

 

Yorum yok

Yorum bırak