İçinde bulunduğumuz kış aylarında mevcut şartların sizi zor durumda bırakmaması için dikkat etmeniz gereken başka bir önemli konuya değineceğiz. Aracınızın çalışmasında büyük pay sahiplerinden biri de akülerdir. Öncelikle dikkat etmeniz gereken konu aracınıza uygun aküyü seçmektir. Aracınızın ihtiyaç duyduğundan daha düşük kapasiteli bir akünün, marş basma gücü de düşük olacağı için yetersiz kalacak ve aracınızın performansını düşürüp, akünüzün kısa sürede deşarj olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle önce doğru aküyü seçmek gerekiyor. Aracınızı ilk aldığınızda uygun olan akü ile kullanımınıza sunulmaktadır. Fakat ilave ışıklar, müzik sistemi, LPG kullanımı gibi kullanım şartlarını değiştiren dokunuşlar yaptığınızda mevcut akünüzü bu yeni şartlara uygun olan bir aküyle değiştirmenizi öneririz.
Yaz aylarında sıcaklık artışına maruz kalan aküleriniz için kışın yapacağınız bakımlar akülerinizin ömrünü uzatacaktır. Bu bakımı yetkili bir servis noktasına yaptıracağınız gibi dilerseniz kendinizde yapabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken ilk yer kutup başlarıdır. Akülerinizin kutup başlarını kontrol etmelisiniz. Eğer oksitlenme varsa sıcak su dökerek küçük bir fırça yardımıyla kutup başlarını temizleyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken akünüzün kablolarını sökmeyin ve aracınızın stop halinde olduğundan emin olun. Eğer akünüzün kutup başlarında sigorta grubu gibi malzemeler varsa bunlara zarar vermeden temizlemeye özen göstermelisiniz. Konunun uzmanları, sıcak su dışında, oksit çözücü yada bunun gibi kimyasalların kullanılmasını kesinlikle önermiyor. Tam bakımsız sisteme sahip akülerde durum böyle.
Yarı kapalı sistem aküler var bir de. Bu akülere gerektiğinde saf su takviyesi yapmanız gerekmektedir. Akülerin içinde asit ve saf su karışımı olan elektrolit bulunur. Elektrolit seviyesi normal şartlarda plakaların bir parmak üzerinde bir seviyede olmalıdır. Buşonları açarak bu seviye kontrol edilmeli ve eğer plakaların altına inmiş ise saf su eklenmelidir. Gereğinden fazla su eklerseniz aracınızı çalıştırdığınızda bu su buşon deliklerinden dökülecektir. Ama bu akü ve aracınıza zarar verebilir. Kararında doldurmakta fayda var. Bu gibi yarı kapalı sistem akülere saf su dışında hiçbir sıvı eklenmemelidir. İlave edeceğiniz her sıvı, plakalara ve bu plakaların içindeki aktif maddeye zarar verecek ve kısa sürede performans kaybı yaşanmasına neden olacaktır.
Ayrıca aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız (-) şase kablosunun akü ile bağlantısını kesmeniz yerinde bir hareket olur. Böylece araçtaki elektrik tüketimi kesileceğinden akü ortam sıcaklığının etkisiyle deşarj olacaktır. Uzun süre kullanılmadan bekleyen aküler yeniden kullanılmak istendiğinde kesinlikle yetkili servise gidilerek voltaj ve yoğunluk kontrolünün yaptırılması gerekmektedir.
Araç kullanıcılarının otomobillerinin her aksamıyla ayrı ayrı ilgilenmesi ciddi önem taşımaktadır. Her biri diğerinden daha önemsiz olmadığı ve bir bütün halinde çalıştığı unutulmamalı, tüm donanımlarınızın bakımını ve kontrolünü ihmal etmemeli, kontrol altında tutmalısınız.
Eğer akü aracınızı çalıştırırken zorlanıyorsa mümkünse vurdurarak yada takviyeyle çalıştırılmamalıdır. Aksi halde zayıflamış olan aküde geçici sülfatlaşma başlamıştır, aracın ürettiği güçlü şarj akü plakalarının sülfat oluşmamış bölümlerini yakar ve akü ciddi hasar alır, ömrü kısalır.
Ayrıca araç çalışıp durduktan en az 2 saat sonra yada çok soğuk olmayan bir gecenin sabahında aracın akü kutup başı çıkarılıp voltaj ölçümü yapılır, eğer akünün voltajı 12.3 ve altındaysa araç çalıştırklmadan akü şarj cihazıyla şarj edilmelidir. 12.3 volt veren bir akü %40 dolu demektir. %90 ile %100 dolulukta bir akü en az 12.6 volt vermelidir.