Son yıllarda yurtdışında hızla yükselen elektrikli araba trendiniz biz biraz geriden takip ediyoruz. Eğer İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerden birinde yaşıyorsanız elektrikli arabaları trafikte görmüş olma ihtimaliniz daha yüksek. Hem performans, hem vergi indirimi, hem de çevreci olmaları açısından aslında elektrikli arabaların avantajlı noktaları kayda değer nitelikte. Fakat ülkemizdeki alt yapı sorunu nedeniyle biraz ön yargılı yaklaşıldığının farkındayız. Peki yeni nesil elektrikli arabalar Türkiye koşullarında kullanıma ne kadar uygun? Alırken-kullanırken-satarken sizi ekonomik olarak nasıl etkiler?
Şu an durum nasıl?
Öncelikle ülkemizde uygulanan yüksek ÖTV oranları elektrikli arabalar söz konusu olunca oldukça düşük. Amerika gibi devlet teşviği olarak üzerine para vermeseler de Türkiye’de de vergi indirimini teşvik olarak kabul edebiliriz. Çevre konusunda duyarlı biriyseniz, ve biraz planlı yaşamayı seviyorsanız elektrikli arabalar sizin için oldukça uygun bir seçenek olabilir. 2011 yılından itibaren çeşitli araba markaları Türkiye pazarında elektrikli araç satışı yapmaya başladılar ama her yıl satılan elektrikli araba sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Bunun sebeplerinin en başında şarj problemi geliyor.
Alt yapı
Ülkemizde bazı benzin istasyonlarında elektrikli arabanızı şarj etmeniz için kullanabileceğiniz şarj üniteleri bulunuyor, ancak şehir içinde bile oldukça az olan bu istasyonlar iş uzun mesafe gitmeye gelince biraz daha planlı olmayı gerektiriyor. Her geçen yıl sayıları artsa da benzinli bir araç kullanırken yaşadığınız yakıt alma rahatlığını elektrikli arabalar için henüz yaşamanız mümkün değil. Yine de doğru bir planlama ile arabanızı gereken noktalarda şarj ederek yolculuğunuzu sürdürmeniz mümkün.
Elektrikli araba alıp-satmak
Hemen hemen her otomobil üreticisi şimdiye kadar kendi elektrikli arabalarını yapmış olmalarına rağmen Türkiye pazarındaki seçenekler biraz kısıtlı. Bu da aslında kendinize en uygun elektrikli arabayı bulmanızı güçleştiriyor. Dünyada bu trende yön veren Tesla arabaları Türkiye pazarına girmeyi sürekli erteliyor, hal böyle olunca da diğer üreticiler çoğu modeli getirmiyor bile. Bunun size alırken seçenek azlığı gibi bir negatif etkisi bulunsa da Tesla’nın Türkiye pazarına girişiyle birlikte büyüyecek olan alım-satım hacmi arabanızı satarken kar etmenizi sağlayacaktır.
Bundan sonra ne olacak?
2018 – 2019 yılları Türkiye’de elektrikli arabaların yollarda daha çok görüleceği yıllar olacak orası kesin, AR-GE aşamalarını tamamlayan birçok yerli-yabancı şarj istasyonu markası kurulumlarını yapmaya başlıyor ve elektrikli araba sahiplerinin işlerini giderek kolaylaştıracaklar. Tabi bu sayede elektrikli arabalar yok satacak gibi bir öngörüde bulunmak için henüz erken, ancak 2019 yılının ilk çeyreğinden sonra rakamlarda ciddi bir artış beklediğimizi söylemeden geçemeyeceğiz.