Otomobillerdeki fren sistemi muhtemelen en önemli güvenlik sistemlerinden bir tanesi. Frenler olmadan durmak mümkün değil:) Peki, frenler nasıl çalışır?
Günümüzün bütün modern araçlarında disk frenler kullanılır. Eski modellerde veya ucuz modellerde halen kampana fren sistemi neden sistem ile karşılaşabilirsiniz. Disk frenlerde, fren pedalına bastığınızda sistemdeki hidrolik sıvının yerini değiştirmiş olursunuz, bu değişim fren disklerine bir piston yardımıyla iletildiğinde araç disk üzerindeki sürtünme kuvvetinin etkisiyle yavaşlamaya başlar. Ne kadar fazla güç uygularsanız disk o kadar baskıya maruz kalır ve tekerleğin dönüş hızı yavaşlar.
Disk frenler birçok araçta önde yer alır fakat günümüzde dört tekerlekte de bu tip frenler kullanılmaya başlanmıştır. Disk frenlerin asıl önemli olduğu yer ön taraftır. Çünkü frenleme en iyi ön tekerlekler vasıtasıyla yapılır.
Frenlemenin, fren pedalına bastıktan sonraki ikinci adımını oluşturan fren balatalarının çeşitlerine göz atalım. Bu yazımızda organik, metal ve seramik fren balatalarını inceleyeceğiz.
Organik fren balatası
Fren balataları ilk üretilmeye başlandığında asbest malzemesi kullanılıyordu. Bu malzeme sıcağı absorbe edebiliyordu ve fren kampanyasının sürekli sürtünmesine karşı dayanıklıydı. Zaman geçtikçe asbest malzemesinin kanserojen olduğu anlaşıldı. Uzun süre kullanımında havaya asbest gazı yayıyor ve hava kirliliğine de neden oluyordu. Bunun üzerine üreticiler farklı malzemelerden fren balatası üretmeye başladı. Buna da organik fren balatası dediler.
Organik fren balataları artık ABD’de satılan yeni otomobillerin %67’sinde standart olarak geliyor. Türkiye’de standart ekipman olarak gelmesine daha çok var denebilir. Organik fren balataları fiber, lastik, karbon bileşenleri, cam, kevlar ve diğer malzemelerden meydana geliyor. Metal fren balatalarına göre daha fazla çevreye duyarlılar. Günlük kullanım için organik fren balataları uygun denebilir. Fazla ses yapmazlar, fren sisteminin aşınmasına fazla neden olmazlar.
Ancak negatif bir yanı da daha kısa sürede ömürlerinin tükenmesi. Organik yapıları nedeniyle metalik fren balatasına göre daha kısa bir sürede değiştirilmeleri gerekir.
Organik fren balataları Türkiye’de şimdilik bisiklet ve motorsiklet disk fren sistemlerinde yaygın olarak kullanılıyor.
Seramik fren balatası
Fren balataları için bir diğer seçenek ise seramik. Yemek tabağı ve süs malzemerine benzer seramik maddeden yapılan bu fren balatalarının hammaddesi biraz daha yoğun bir karışımdan ortaya çıkıyor. Daha dayanıklı olması için bu tercih ediliyor.
Seramik fren balataları metal fren balataları kadar yaygın değil. Henüz 80’li yılların ortasında ortaya çıktılar.
Seramik fren balatasının tercih edilme nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
- Düşük ses seviyesi: Fren pedalına bastığınızda sürtünme sesi duymanız neredeyse imkansız.
- Kalıntı: Organik fren balataları ile karşılaştırıldığında seramik fren balataları neredeyse hiç toz ve artık bırakmaz.
Seramik fren balatalarının negatif sayılacak yanı ise üretim maliyeti. Yüksek fiyat ile son alıcıya satılan seramik fren balataları en pahalı balatalardan bir tanesi.
Metal fren balatası
En yaygın olarak kullanılan fren balatası türü metal fren balatasıdır. Aslında tamamen metal değiller, bakır, çelik ve diğer kompozit alaşımdan yapılır.
Bir çok sürücü için seramik veya metal fren balatası arasında seçim yaparken zorlanmaz. Otomobil yarışlarında, sıcağa ve zorlu şartlara dayandığı için metal fren balatası kullanılır. Aynı zamanda kısa sürede de soğur.
Metal fren balatalarının negatif sayılabilecek yanı ise gürültü seviyesi. Bir noktadan sonra fren kaliperi, fren diski ve fren balatasının sürtünme sesini duymaya ve fren ötmesi denen sesi duymaya başlayabilirsiniz.
Fren balatası değişimi için en yakın servisi KolayOto Servis ile bulabilir, müşteri yorumlarını okuyabilir ve kendinize en uygun servisi seçebilirsiniz.