Lastik rotasyonu yapıyor musunuz?

Lastik rotasyonu yapıyor musunuz?

Paylaş
Lastik rotasyonu yapıyor musunuz?

Lastiklerinizin yerini düzenli olarak değiştirmek de lastik bakımının önemli bir parçasıdır. Düzenli lastik rotasyonunun esas amacı, aracınızın tüm lastiklerinde daha düzgün aşınma elde etmektir.

Otomobilinizi satın aldığınız beraber gelen kullanım klavuzunda hiçbir rotasyon periyodu ya da örneği verilmemişse, lastiklerinizi en az her 10.000 km ile 15.000 km arasında kendi aralarında yer değiştirebilirsiniz.

Lastiklerinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz

Bununla beraber, eğer düzensiz ve eşit olmayan aşınma oluşursa lastiklerinizi daha erken yer değiştirin ve aşınma sorununun nedenini anlamak için uzman bir lastik bayisine ya da rot-balans servisine danışın.

Unutmayın ki çukura girmek gibi ağır bir darbe, daha sonra düzensiz lastik aşınmasına yol açan rot ayarı bozulmasına neden olabilir.

Çekiş sistemine göre rotasyon da değişiyor

Önden çekişli araçlarda, aracınızın lastiklerinin düzenli olarak yer değiştirmesi özellikle önemlidir, çünkü ön lastikler arka lastiklerden daha çabuk yıpranır. Düzensiz diş derinliği, önden arkaya, özellikle yağmurda düzensiz frenleme ve zayıf yol tutuşuna sebep olacaktır. Eğer lastiklerinizin yerini değiştirmezseniz, her seferde iki lastiğinizi değiştirmek zorunda kalacaksınız. Bu da, her zaman düzensiz diş derinliği sorunu yaşayacaksınız anlamına gelir. Lastiğinizin dörtlü setini hep birlikte değiştirmek, aracınızın yol tutuşunu, frenleme kavramasını ve aracın balansını koruyacaktır.

Not: Eğer yönlü lastikleriniz varsa dikkat edin. Yönlü lastikler aracın diğer tarafındaki lastiklerle yer değiştirilmemelidir, sadece ön ve arka lastiklerin yeri değiştirilmelidir. Lastiklerinizin yönlü olduğundan emin olmak için lütfen lastiğinizin yanağındaki, üzerinde rotasyon yazan oku bulun.

Kendiniz de yapabilirsiniz

Eğer vaktiniz varsa rotasyon işlemini kendi başınıza yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan genişçe bir alan ve biraz zaman:) Eğer kendiniz uğraşmak istemezseniz herhangi bir lastik bayine giderek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Lastiğinizin rotasyon işlemini gerçekleştirmek için montaj noktalarını http://kolayoto.com/ustorelocator/location/index/ adresinden inceleyebilir ve size en yakın noktayı randevu alarak ziyaret edebilirsiniz.

Yönlü ve radyal lastikler arasındaki farkı öğrenmek için ilgili lastik desenleri hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz: https://blog.kolayoto.com/simetrik-asimetrik-ve-yonlu-lastikler-hangisi/

Yönlü lastiklerde;

arka sağ —> ön sağ
arka sol —> ön sol

ön sağ —> arka sağ
ön sol —> arka sol

Düz (radyal) lastiklerde;

arka sağ —> ön sol
arka sol —> ön sağ

ön sağ —> arka sağ
ön sol —> arka sol

Otomobilinizin çekiş sistemine göre de lastik rotasyonu yapabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum bırak