Çoğu sürücü için, araba satın almak her zaman büyük bir mali karar olacaktır. İkinci el bir araç satın almaya gelince, karar aslında daha da zor olabilir. Kullanılmış satın alma genellikle yenisini almaya kıyasla biraz tasarruf etme şansına sahip olacağınız anlamına gelse de kullanılmış bir araç satın almak her zaman bazı ekstra adımlar gerektirecektir. Bu süreç daha karmaşık olsa da onlarca yıldır otomobil endüstrisinin temelini oluşturuyor ve birçok otomobil alıcısı bu sürecin deneyimine sahip. İşte 2. el elektrikli araç satın almanın 3 artısı ve 3 eksisi…
Bununla birlikte, Türkiye’de tamamen farklı teknolojiye sahip elektrikli araçlar yaygın hale geldiğinden, son yıllarda bu alanda büyük bir oyun değiştirici ortaya çıktı. Pek çok insan, gelecekte yeni bir elektrikli araç satın alacak ve elektrikli bir aracın mevcut sahipleri, araçlarını takas etmeye veya satmaya çalışacaklar, bu bilgiler de bunu okumuş bir alıcı için pazarlık yapma fırsatı yaratacak 🙂 Ancak sektördeki büyümenin bu noktasında gerçekten kullanılmış bir elektrikli araç satın almalı mısınız? Karar vermenize yardımcı olacak artı ve eksilerin listesi:
1. Artı: Kullanılmış bir araç satın almak oldukça çevreci bir harekettir
Pek çok insanın çevre dostu kimlik bilgileri göz önünde bulundurularak elektrikli araçlara yöneldiği bir sır değil. Bu nedenle kullanılmış bir araba satın almak başlı başına büyük bir hareket olabilir. Elektrikli arabalar fosil yakıt kullanmasa bile, üretimleri çevreyi kirletiyor ve ABD, Japonya ya da başka yerlerde üretilen yeni arabaların yine de buraya gönderilmesi gerekiyor ve bu süreçte daha da fazla CO2(karbondioksit) yayıyor. Yerel olarak kullanılmış elektrikli araç satın alarak ve yenisini almayarak, daha yeşil bir otomobil endüstrisi için üzerinize düşeni yaparsınız.
1. Eksi: Yeşil enerji yeşil kaynaklara bağlıdır
Elektrikli arabaların kendisi çevreci olsa da kullanımlarının ne kadar çevreci olduğu, nasıl çalıştırıldıklarına bağlıdır. Bir kömür santrali gibi gücünün çoğunu bir fosil yakıt kaynağından alan bir toplulukta yaşıyorsanız, o zaman araba yeşil bir makine olarak kalsa bile, sonuçta yakıt kaynağı olmayacaktır. Ülkenin enerji ihtiyacının çok az bir bölümü fosil yakıtlardan sağlandığından, bu Türkiye’de çok yaygın bir deneyim değildir.
Çok hevesli elektrikli otomobil sahipleri ve elektrik ihtiyaçlarına uzun vadeli yatırım yapmaya hazır olanların çoğu, evlerine güneş panelleri ekledi ve ülke çapında çeşitli hükümet indirimlerinden ve diğer güneş teşviklerinden yararlanmaktadır. Bu durumda, tedarik zinciri tamamen yeşil olacaktır. Aksi takdirde, güç kaynağı hakkında düşünmek önemlidir, özellikle de bir elektrikli otomobilin en çekici yönü çevre dostu olması ise.
2. Artı: Altyapı artıyor
Elektrikli otomobiller ilk kez piyasaya sürüldüğünde, onları çevreleyen coşku, onlar için halka açık birkaç şarj istasyonunun var olduğu gerçeğiyle dengelendi. Bu sektör gerçekten değişmeye başlıyor, yani kullanılmış bir 2.el elektrikli araç satın almak için şimdi harika bir zaman olabilir!
2. Eksi: Şarj istasyonları yetersiz
Elektrikli araçlar için altyapı artmasına rağmen, bazı açılardan hala sınırlı. Tesla gibi çok popüler bir üreticinin elektrikli arabasına sahipseniz ve Türkiye’de yaşıyorsanız, yakınlarda bir şarj istasyonu bulmakta sorun yaşayabilirsiniz. Ancak düzenli olarak başkentlerin dışında araç kullanıyorsanız, uzun yolculuklara çıkmayı seviyorsanız elektrikli bir arabayı şarj etme seçeneklerinizi daha sınırlı bulacaksınız. AVM’lerde, bazı otoparklarda şarj istasyonları bulunsa da her akaryakıt istasyonuna bu platformlar konana kadar sorun teşkil etmeye devam edebilir. Ek olarak, tüm şarj istasyonlarının tüm araçlarla çalışmadığını unutmamak önemlidir.
3. Artı: Uzun vadede tasarruf edebilirsiniz
Motor eksiklikleri ve diğer hareketli parçaların çoğu sayesinde, elektrikli araçlar gazlı muadillerine göre çok daha az bakım gerektirir. Ek olarak, Tesla Model 3 gibi bazı yeni modellerin gazlı arabalardan binlerce km daha uzun süre dayanabileceği varsayılıyor. Normal şarjlarınızı optimize etmeye çalıştığınız sürece, daha önce hiç servis sorunu olmayan veya çok az sorun yaşamadan çok iyi bir fiyata kullanılmış elektrikli bir araç bulabilirseniz, bir sonraki aracınız uzun vadede hem çevre dostu hem de mali açıdan dost olacaktır.
3. Eksi: Hala büyük bir maliyet
Bununla birlikte, bakarsanız, büyük olasılıkla, genel bir sedan veya 4çeker ile sunulan olanaklar ve çıktı açısından karşılaştırılabilir olan bir elektrikli araç için büyük bir ön maliyetle uğraşmanız gerekecektir. Burada yer alan birçok değişken var ancak birçok insan için minimum 250 bin tl’lik bir bütçe gerekmektedir. Pandemi koşulları ve ekonomik sorunlar sebebiyle bir süre daha bu fikri rafa kaldırmak isteyebilirsiniz.
Yeni arzu nesnesi: Elektrikli Arabalar
Elektrikli arabalar, benzinli arabalara göre pek çok fayda sağlıyor, ancak henüz emekleme aşamasındalar ve onları desteklemek ve güçlendirmek için altyapı açısından gidilecek uzun bir yol var. Bununla birlikte, birçok ülke önümüzdeki birkaç on yıl içinde benzinli arabaları aşamalı olarak kaldırmayı hedefliyor, bu nedenle şimdi trendin önüne geçmek için harika bir zaman olabilir.
2. el araba satın almak için aynı genel en iyi uygulamalar elektrikli araçlar için de geçerlidir (satın almadan önce her zaman aracı inceleyin ve servis geçmişini sorun). Her şey yolunda giderse, kullanılmış bir elektrikli araç satın almak size önceden ve uzun vadede para tasarrufu sağlayabilir. Ve bir elektrik sahibi olma fikrinden hoşlanıyorsanız, ancak kullanılmış bir tane satın almadan önce biraz daha beklemek istiyorsanız, şu andan itibaren 6 aydan bir yıla kadar piyasayı tekrar kontrol edin. Sektörde 2. el elektrikli araç satın alma arzunuzu besleyen bir dizi yeni gelişme olduğunu görebilirsiniz.
ilginizi çekebilir: