Karda sürüş yardımcıları ne kadar kolaylık sağlıyor?

Karda sürüş yardımcıları ne kadar kolaylık sağlıyor?

Paylaş
Karda sürüş yardımcıları ne kadar kolaylık sağlıyor?

Elektronik sürücü desteği sistemleri son zamanlarda en baz model otomobillerde dahi üreticiler tarafından standart olarak sunuluyor. Normal yol koşullarında bu sistemler otomobilin aktif güvenliğine paha biçilemeyecek kadar katkıda bulunuyor. Ancak kar veya çamur üzerinde hepsi de sizin yardımcınız olmaz. Kış aylarında otomobilinizdeki elektronik yardımcıların dostunuz olması için bu yazımızda neler yapabileceğinize değindik.

Eskiden sadece spor otomobillere özel olan teknolojiler artık neredeyse her otomobilde artık mevcut. En çok kullanılan teknolojiler ise frenlerin kitlenmesine engel olan ABS, fren yardım sistemi BAS, elektronik denge programı ESP ve anti-patinaj sistemi ASR. Hem motora hem de frenlere etki eden bu karışık sistemler otomobil sürücülerine beklenmedik durumlarda daha çok otomobil kontrolü sağlıyor.

Islak ve kuru zeminlerde oldukça kullanışlı olsalar da bu sistemler kar üzerinde araç sahiplerini şaşırtacak sürprizler yapabiliyor.

ABS otomobilin kaymasını engeller, ancak fren mesafesini uzatır.

10 yaşından daha büyük bir otomobiliniz yoksa ABS sistemi kar üzerinde oldukça işinize yarayacaktır. Yokuş aşağı frenlemede ise fren mesafesi uzayacaktır. Bu yüzden karla kaplı bir yokuştan iniyorsanız hem takip mesafenizi uzatmanız gerekli hem de hızınızı düşürmeniz.

Sağ lastiğin ve sol lastiğin tutunması farklıysa fren anında ABS tahmin edilemeyecek tepkiler yaratabilir.

ESP: aracın tutunması düşükse kapatılması gerekir

Elektronik denge programı normal şartlarda otomobilinizi kontrol altında tutmak için birebir. Ayrıca kafadan ve arkadan kayma riskini de azaltır. ESP tekerleklerin direksiyon hareketlerine tepki vermediğini anladığı anda, ilgili tekerlekler tutunma sağlayana kadar devrede kalır.

Kar üzerinde ESP hemen devreye girer. Çoğu zaman da bu sistem kaymayı önlemeye çalışırken aracı komple hareketsiz hale getirebilir. Yokuş yukarı karlı veya buzlu yollarda lastik zemine tutunmaya çalışırken ESP’nin devreye girmesiyle motor gücünü keserek sizin işinizi daha da zorlaştırabilir. ESP’yi kapatıp aracınız ile yola koyulduktan sonra ESP’yi tekrar açabilirsiniz.

Son dönemde kış lastikleri de otomobillerin elektronik sürüş yardımcılarının en iyi verimi sağlaması üzerine üretiliyor. Kış lastiği seçerken bunu da kriter olarak düşünebilirsiniz. Aracınızın kış lastikleri ve diğer ihtiyaçlarını KolayOto avantajları ile satın almak için kolayoto.com’u ziyaret edin.

Yorum yok

Yorum bırak