Araç Kullanımı Nasıl Daha Ekonomik Hale Getirilir?

Araç Kullanımı Nasıl Daha Ekonomik Hale Getirilir?

Paylaş
Araç Kullanımı Nasıl Daha Ekonomik Hale Getirilir?

Araç kullanmak keyifli şey.

Ama aynı zamanda da masraflı.

Özellikle yakıta ayrılan bütçe.

Akaryakıt fiyatları cep yakar cinsten.

O halde bir müdahalede bulunmak şart.

 

Araç kullanıcılarının ciddi anlamda sıkıntı yaşadıkları bir konudur yakıt tüketimi. Gerek iş için gerek ise normal kullanımlarda arabayı tercih eden kullanıcılar için birkaç bilgi paylaşalım o halde. Uyarmadı demeyin, bunların bir kısmını zaten biliyor ama yapmıyorsunuz. Hem onları hatırlatmış olacak hem de yakıt tasarrufu için yeni ip uçları paylaşacağız.

Bu konuda yapılabilecekleri iki ayrı grupta toplayabiliriz aslında. Bir kısmı seyir halindeyken kullanım alışkanlığınız ile ilgili diğerleri ise aracınıza yapacağınız ufak dokunuşlarla ilgili.

Yakıt tüketiminde tasarruf etmek istiyorsanız sürüş esnasında ani hareketlerden kaçınmanızı öneririz. Olabildiğince sabit hızlarda seyretmeye gayret göstermelisiniz. Devir göstergesi 2000 ile 2500 RPSM arasını gösterdiğinde vites değiştirerek motor hızını düşük tutmakta yarar var. Aksi durumda normalinden çok daha fazla yakıt tüketimi olacaktır. Aynı şekilde belli hız limitlerinin üzerine çıktığınızda motor daha fazla yakıt harcayacaktır. Hareketsiz konumdayken motoru kapatmaya özen gösteriniz. Bluemotion teknolojisi bu tarz durumlara karşı direkt tepki verebilmekte. Bu nedenle aracınız bu teknolojiye sahipse kullanmanızda fayda var.

Sürüş alışkanlıklarınızdaki bu ufak noktalara dikkat etmeniz dışında yakıt tüketimini azaltacak başka ne gibi tedbirler var derseniz;

Öncelikle lastiklerinizin hava basıncını belli periyotlarda kontrol ediniz. Hava basıncı dengesiz olan bir lastik direkt olarak yakıt tüketimini olumsuz etkileyecektir. Seyir halindeyken aracınızın camı açık olursa içeriye dolacak olan hava, aracınızın daha fazla enerji harcamasına haliyle de daha fazla yakıt harcamasına neden olacaktır. Klimanız enerjisini yakıtınızdan kullandığı için klima kullanımında aşırılığa kaçmamak yerinde olur. Ayrıca gereksiz yükleriniz varsa onlardan kurtulmanızda yine bir tedbir olacaktır.

Şimdiye kadar bahsettiğimiz bu küçük, ama bir araya geldiklerinde son derece etkili olan basit yöntemler yakıt tüketiminde hatırı sayılır ölçüde  fark yaratacaktır. Denemek hatta alışkanlık haline getirmek pek te zor olmasa gerek değil mi?

 

Yorum yok

Yorum bırak