Araç ikaz lambaları ve anlamları

Araç ikaz lambaları ve anlamları

Araç ikaz lambaları ne anlama geliyor?

Paylaş
Araç ikaz lambaları ve anlamları
Araç İkaz Lambaları Ne Anlama Geliyor ve Uyarı Anında Yapılması Gerekenler Neler?

Araç üzerinde yer alan ikaz ve uyarı ışıklarını çözmek bize göre çin alfabesini çözmekten inanın çok daha zor. Sürekli kırmızı yananlar,bir yanıp bir sönenler,hiç bir anlam ifade etmeyen şekiller derken kafamız karıştıkça karışıyor. Yok mu bunun bir çözümü? Elbette var. Biz bu garip şekillerin dilini çözmeye karar verdik ve oturup araştırdık. En kolay yoldan nasıl öğreniriz, aklımızda nasıl tutarız diye taktikler geliştirdik ve siz bu sıkıntıları yaşamayın diye sizinle taktiklerimizi paylaşmaya karar verdik.

Motor Yağ Basıncı

1) Bize göre çaydanlığı sembolize eden şekil aslında “motor yağ basıncı ikaz lambası”. Bu lamba arabanızı çalıştırdığınızda kısa bir süre yanıp sönüyorsa hiç bir sıkıntı yok, her şey yolunda gönül rahatlığıyla yolunuza devam edebilirsiniz ama eğer araba sürdüğünüz sırada hala yanıyorsa motorunuzun yağ basıncı düşmüş olabilir. Sakince arabanızı durdurun ve yağ seviyenizi kontrol edin. (Yağ seviyenizi nasıl kontrol ediceğinizi bilmiyor olabilirsiniz hiç sorun değil buraya video linki ekliyorum) https://www.youtube.com/watch?v=xcjVphUr-z0

Hararet Göstergesi

2) Bunu anlaması çok da zor olmasa gerek.Kırmızı bir termamotre neyi sembolize edebilir?TABİ Kİ SICAKLIĞI! Bu uyarıyı genelde aracınızın ön kısmından çıkan su buharları takip eder. Korkulacak bir şey yok, yanmıyorsunuz sadece motorunuz fazla ısındı ve motor suyunuz fokur fokur kaynıyor demek. Müsait bir yere aracınızı park edip,motorunuzun soğumasını beklemelisiniz. Yeterince bekledikten sonra size en yakın servis noktasına gitmelisiniz.

Lastik Basıncı

3)Belki de anlaşılması en zor sembollerden biriyle karşı karşıyayız. Bizim ayıcık suratına benzettiğimiz bu sembol lastik basıncınızı kontrol etmeniz gerektiğini söylüyor. Lastiklerinizin hava kaybetmesi için illa patlaması gerekmez,özellikle mevsim geçişlerinde genleşmeden dolayı lastiklerinizin hava basınçları düşebilir. Bu ikaz lambasını gördüğünüzde herhangi bir benzin istasyonuna aracınızı çekmeli ve lastik basıncını kontrol etmelisiniz.Lastik basıncını bir çok benzin istasyonunda bulunan makineyle kolayca ölçebilir,tavsiye edilen basınç değerini aracın kullanım kılavuzunda veya aracın herhangi bir yerinde (torpido gözü, sürücü kapısı üzerinde, …) bulabilirsiniz.

Egzoz Sistem İkazı

4)Size de musluğu çağrıştırmıyor mu? Egzoz ya da egzos-yazılışını asla öğrenemedik- sistemini ifade eden bu sembol aynı motor yağ basıncı lambası gibi aracınızı çalıştırdığınızda yanar ve ardından hemen söner. Eğer sönmüyorsa yapılacak en mantıklı şey,en yakın servisi tespit edip aracınızı servise götürmektir. Zira ikaz lambası yandığı halde aracı kullanılmaya devam ederseniz, aracınızın emisyon kontrol sistemi zarar görecektir.

Akü Azalma İkazı

5)En kolay sembollerden birine geldi sıra, “+” ve “-” kutuplarıyla pili andıran akü ikaz lambası akünüzün tükenmek üzere olduğunu haber verir. Yapmanız gereken aracınızda aküyle çalışan sistemleri (direksiyon ısıtma,koltuk ısıtma,rezistans..) devre dışı bırakmal ve en yakın servise gitmektir.

Yakıt Göstergesi

6)Ee bunu bilmeyeneniz yoktur diye düşünüyorum. Hatta eğer bu sembolü bilmiyorsanız araba kullanmayı acilen bırakmalısınız. Yakıt göstergesi, tahmin edeceğiniz gibi yakıtınızın bitmek üzere olduğunu gösterir. Tek yapmanız gereken en yakın yakıt istasyonuna giderek aracınızın karnını doyurmak.

Hava Yastığı Arıza İşareti

7)Hayır pilates dersine geç kaldınız uyarısı değil, hava yastıklarınızda sorun var ve kaza anında açılmayacak haberiniz olsun uyarısı. Yapmanız gereken siz pilates dersine girerken aracınızı servise bırakmak ve çıkışta alıp güvenli bir şekilde yolunuza devam etmek.

Silecek Suyunun Bitmesi İkazı

8)Hava yağmurlu yanınıza şemsiye almadan dışarı çıkmayın ikaz lambası cuk oturuyor mu bu sembole? Malesef cam suyunuzun bittiğine işaret ediyor bu sembol. İyi haber ise şu: Cam suyunuzu doldurmak için servise gitmenize gerek yok,çok kısa bir sürede elinizdeki imkanlarla cam suyunuzu doldurabilirsiniz. Videosunu ekledik tabi ki!

Fren Balatasının Aşınması

9)Son olarak direksiyonu andıran çok basit dizayna sahip bu sembol fren balatalarınızın aşındığını gösteriyor. Yani bu da demek oluyor ki,size yine yakın ve güvenilir bir servisin yolları gözüktü. En yakın ve güvenilir servisi nasıl bulabileceğinizi merak ediyorsanız, http://kolayoto.com/servis ziyaret edebilir çok kısa zamanda size en yakın,bütçenize en uygun ve en güvenilir servisi anında bulabilirsiniz.

Umarız bu karışık sembolleri sizin için biraz olsun kolaylaştırabilmişizdir. Merak ettiğiniz tüm konular için bize [email protected] mail adresimizden ulaşabilir, bir sonraki yazımızın konusu için bize fikir verebilirsiniz.