Yakıt tüketimi nasıl düşürülür?

Yakıt tüketimi nasıl düşürülür?

Paylaş
Yakıt tüketimi nasıl düşürülür?

Uzun yazıyı okumaktan üşenenlere hemen özet geçelim: Yakıt tasarrufu = sakin otomobil kullanmak + sabır.

Hızla artan akaryakıt fiyatlarıyla mücadele etmenin en iyi yolu olabildiğince sakin otomobil kullanmaktan geçiyor. Hız yapmak için gaz pedalının sonuna kadar basmaya ihtiyaç yok. Bunun için otomobili fazla zorlamadan hızlandırmak ve hızı korumaya çalışmak yeterli. Aracın sağlıklı çalıştığından da emin olmanız gerekiyor. Bakımları düzenli yapılmış bir aracın yakıt tüketimi de sakin kullanıldığı sürece makul düzeyde olacaktır.

Yola erken çıkın

Otomobilinizi ev-iş arasında kullanırken sabah veya akşam trafiğine kalmamak için biraz daha erken çıkmayı düşünün. Özellikle İstanbul’da sabah trafiği aniden başlar. Yarım saat erken yola çıkarak dur-kalk trafikten kaçınabilirsiniz. Size uzun vaadede %15’e varan yakıt tasarrufu olarak geri dönecektir. Yağışlı günlerde trafiğin daha çok sıkıştığı da düşünülürse o günler toplu taşımayı da tercih edebilirsiniz.

Daha yavaş sürmek en önemli çözüm

Yakıt tasarrufu sağlamanın en pratik yolu hızınızı azaltmaktır. 90 km/s’den sonraki her 1 km/s artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Basit bir hesapla 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.

Motor devrini yakalayın

Az yakıt tüketmek için çok düşük devirlerde de sürekli yol almaya çalışmayın. Çok düşük devirlerde kullanılan bir otomobilin motoru daha çabuk yıpranır. Aracın yüksek devirde kullanılması da, yakıt tüketimini arttırır. Bisiklet kullanmak gibi düşünün: Düşük vitesten sonra aniden yüksek vitese geçiş yaptığınızda, ayağınız aynı pedalı çevirse de sürüş daha yavaş ve zor olur. Oysa temponuz yüksek vitese geçebileceğiniz bir hıza geldiğinde vites değiştirirseniz zorlanmazsınız. Bu durum aracınızda da aynı şekildedir. Eğer aracınızın devri, vites değiştirmeye hazır değilse veya o an bulunduğunuz vites için yüksekse, motorunuz zorlanacaktır ve bu da fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Çoğu modern otomobilde artık vites yükseltmeniziği ya da düşürmenizi belirten uyarılar yer alıyor, bunları mutlaka takip edin.

Araç bakımlarınızı yaptırın

Motor ve yürüyen aksamlarının dikkatli ve düzenli bakımının yapılması ve gerekli yağ değişimlerinin yapılması gerekiyor. Aksi halde yağsızlıktan dolayı sürtünme artacağından güç düşer ve parçaların çabuk aşınması nedeniyle de yakıt tüketimi artış gösterir. Bujilerin ayarsız, bozuk ve pis oluşu ise her 10 litrede 1 litre fazla benzin sarfiyatına neden oluyor.

Klimayı ne zaman kullanacağınıza iyi karar verin

Eğer klimayı kullanacaksanız, aracı önceden havalandırmış olun. Klima, kullanıma göre %30 oranında daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. İçerideki çok sıcak havayı soğutmasındansa; havalandırılmış, serinletilmiş bir arabayı soğutmaya çalışması, klimanın daha az çalışmasını sağlayacağından yakıt tasarrufunu da beraberinde getirecektir.

Hızınız 80 km/h’dan yüksekse aracınızın içini artık klimayla soğutmaya başlayabilirsiniz. Açık camlar belirli bir hızdan sonra otomobilinizin içerisinde hava doldurur ve bu da otomobilinizi yavaşlatır. Halk arasında buna paraşüt etkisi deniyor. Hem otomobilinizi ağırlaştırıyor hem de yavaşlatıyor. Bu yüzden, özellikle yüksek hızda sürerken camı açmak yerine klima kullanmayı tercih edin.

Yağ ve hava filtrelerini temiz tutun

Yağ ve hava filtrelerinin temiz olduğundan emin olun. Eski ve kirli yağ filtreleri motorun aşınmasına sebep olduğu gibi verimliliği de azaltır. Ayrıca hava filtrelerinin tıkanmış olması, buji tüketimini arttırmaktadır.

Lastik hava basınçlarını sürekli kontrol edin

Lastik hava basıncı yakıt tüketiminde önemli bir rol oynuyor. Lastiklerinizi doğru bir şekilde şişirmeniz %5 oranında yakıt tasarrufu elde etmenizi sağlar. Şöyle düşünün: bir topu kumda mı daha rahat yuvarlayabilirsiniz, betonda mı? Lastiğinizin içindeki hava az ise, yüzeyi kum gibi yumuşak olacağından yuvarlanma da zor olacaktır. Lastiğinizin havasının, fabrikanın verdiği oranlarda olmasına özen gösterin. Ayrıca lastiklerinizi, mevsimine göre değiştirmeyi de unutmayın.

Bu ana önlemleri aldığınızda yakıt tüketiminizde daha etkili sonuçlar görmeye başlayacaksınız. Özellikle büyükşehirlerde oturan otomobil sahiplerinin işi gitgide artan trafik yoğunluğu yüzünden her geçen gün daha da zorlaşıyor. Herkese iyi yolculuklar dileriz!

Yorum yok

Yorum bırak