Sorular ve cevaplarla 2016 kış lastiği zorunluluğu

Sorular ve cevaplarla 2016 kış lastiği zorunluluğu

Paylaş
Sorular ve cevaplarla 2016 kış lastiği zorunluluğu

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Perşembe günü başlıyor. Bu tarih aralığında kış lastiği olmayan araçların sahiplerine 602 lira ceza kesilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.

Kış lastiği zorunluluğu ve uygulamasıyla ilgili olarak tüm genel sorulara cevap vermek için bir yazı hazırladık.

Kış lastiği uygulaması nedir?
Kış lastiği uygulaması Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren bir yönetmeliğe göre yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların belirli tarihler arasında kış lastiği takması zorunluluğudur.

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor?
2016 Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’ta başlıyor ve 1 Nisan’da sona eriyor

Kış lastiği takmak binek (hususi) araçlarda da zorunlu mu?
Özellikle şehirlerarası yollarda yapılan denetimlerde aracın niteliğine bakılmaksızın kararnamede yazılı olan şartlar 1 Aralık 2016 – 1 Nisan 2017 tarihleri arasında tüm araçlar için zorunludur.

Kış lastiği uygulaması hangi illerde zorunlu?
2016 Kış lastiği uygulaması Antalya ya da Adana gibi kış mevsimi sıcaklıklarının ılık geçtiği Güney ve Ege bölgesinde kalan şehirler dışındaki 54 ilde zorunlu.
Bu iller; Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı,  Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, İstanbul, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Karabük ve Düzce.

17-kasim-kis-lastigi-yazisi-1

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?
Kurala uymayan araçların sahiplerine (eğer ticariyle işletmecilerine) 602 lira ceza uygulanacak.

Neden kış lastiği zorunluluğu var?
Kış lastiği olarak nitelendirilmeyen lastikler hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde sertleşir ve zemine tutunması azalarak araç hakimiyetini azaltır. Bu da trafik kazasının riskini artırır. Uygulama, kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatıldı.

Değişik hava sıcaklıklarında kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki fren mesafesi farklılıkları
Kış lastiği ile yaz lastiği arasında kış mevsimi sıcaklıklarında fren mesafı olarak büyük farklılıklar var.

Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki farklar nedir?
Kış lastikleri 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında çalışacak şekilde üretilir. Kış lastiğinde kullanılan hamurun düşük sıcaklıklarda ortaya çıkardığı esneklik ve lastik sırt desenindeki derin dişler de yaz lastiğinde bulunmayan özelliklerdir.

Kış lastiği nasıl anlaşılır?
Kış lastiği kriterlerini taşıyan tüm lastiklerde aşağıdaki sembol bulunur.
M+S lastikler nedir, kış lastiği mi?
M+S olarak kategorize edilen lastiklerin açılımı Çamur+Kar’dır (Mud+Snow). Bu tür lastiklerin yanında bir de aşağıdaki gibi ‘3 tepeli’ kar lastiği sembolü bulunuyorsa kar lastiği olarak kabul edilebilir.

Kış lastiği sadece çekişin olduğu tekerlere takılsa yeterli olur mu?
Kış lastikleri her dört tekerleğe birden takılmalıdır. Hem yönetmelik bunu gerektirmektedir hem de güvenliğiniz için bu gereklidir. Kış şartlarında (sadece kar veya yağmur değil, düşük hava sıcaklıkları) yol alırken sadece otomobilinizin çekiş gösterdiği tekerleklere takmanız durumunda; önden çeker ise aracınız arkadan kayacak, arkadan itiş ise kafadan kayacaktır.

Kış lastiği yerine dört mevsim lastikleri kullanılır mı?
Dört mevsim lastikleri bir kış lastiği kadar güvenli değil. Kışın hafif geçtiği bölgelerde kullanılabilir, ancak ülkemizde kış aylarının çetin geçtiği Doğu ve İç Anadolu şehirlerinde kış lastiğinin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki fark
Kış lastiğinde bulunan desenler sürücüye daha fazla direksiyon hakimiyeti sunar.

Kış lastiği ses yapar mı?
Kış lastiklerinin ses yaptığı doğrudur. Uğultu olarak da nitelendirilebilecek bu ses, lastikler ısındıkça veya havalar ısındıkça daha yüksek çıkar.

Kış lastiği yakıt tüketimini artırır mı?
Kış mevsiminde hem dizel hem de benzin motorlu araçlarda 1,5 litreye kadar yakıt tüketiminin arttığı gözlenmiştir. Bunun sebebi araç motorlarının ısınırken daha çok zorlanması ve sürüş şekli olarak değerlendirilebilir.

Kış lastiği nasıl seçilir?
Kış veya yaz gözetmeksizin öncelikle lastiğin üretim tarihine dikkat edilmeli. Seçim yapılırken de fiyat odaklı düşünülmemeli, kış lastiğinin testlerde yapılan sonuçları da dikkate alınmalıdır. Tyrereviews.co.uk ile yaptığımız iş birliği ile lastik sayfalarımızda bağımsız test sonuçlarını ve aynı ürünü satın alıp kullanan gerçek müşterilerin yorumlarını inceleyebilirsiniz.
Kış lastiklerinizi peşin fiyatına 6 taksit, ücretsiz kargo ve KolayOto avantajlarıyla satın almak için: http://kolayoto.com/kis-lastikleri

Kar lastiği nedir?
Kar lastiği diye bir ürün yoktur. Ancak kış lastiği ile kar lastiği aynı algılanmaktadır. Çivili ve ince kış lastiklerinin de karayolunda kullanımı yasaklanmıştır.

Kış lastiği seçimi hakkında tüm sorularınızı  ve ihtiyacınız olan desteği uzman müşteri hizmetleri ekibimizden alabilirsiniz. 0850 288 80 20 numaralı telefondan bizde ulaşabilirsiniz ya da [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz!

 

Yorum yok

Yorum bırak