Günlük hayatınızda size büyük faydalarının dokunmasının yanı sıra sizin için ayrı bir değeri olan otomobillerinizin hareket mekanizmasında önemli bir yere sahip olan akşamlardan birisi de janttır. Aynı zamanda otomobilleriniz için güzel bir görüntü ve karakteristik bir özellik kazandırma konusunda da başarılı olan jantların dünyasında birlikte bir göz atalım.
Jantların genişliği ve çapları için ölçü birimi olarak inç kullanılır ve ikisi birlikte jantın iç kısmında belirtilmektedir. Genel olarak otomobil jantlarının genişliği 5 inçten başlar ve çok özel araçlar için üretilen 15 inçe kadar çıkabilir. Bu ölçüm jantın dış kısmındaki flanşların içerisinden ölçülür. Çapı ise 13 inçten başlayıp 30 inç ölçüsüne kadar çıkabilmektedir.
Az önce bahsettiğimiz flanş kısmına gelirsek; lastiğin yanak kısımlarının janta değen kısımlarının oturduğu yerlerdir. Lastiğin, topuklarından tam olarak oturmasını ve jant üzerinde durmasını sağlar. Flanş değerleri üreticilere göre değişkenlik gösterebilir. Jantınız, üzerinde yer alan ve bijon adı verilen civatalar ile otomobilinizin aksına bağlıdır. Bu bijonlar çoğunlukla 4, 5, 6 tane olsa da isteğe göre 3 ile 8 adet arasında da değişebilmektedir. Jantın üzerine dairesel olarak yerleştirilirler ve bu dairesel eksenin mm cinsinden çapı bijon aralığınız olarak kabul edilir. Bijon adedi ve bu ölçü de yine jantın iç kısmında PCD Değeri olarak sizin için yer almaktadır. Bu şekilde biraz teknik bilgi gibi gelmiş olabilir ama hızlıca bir örnekle basite indirgeyelim. Örneğin; jantınızı yakından incelediğinizde 5×110 şeklinde bir değer görüyorsanız buradaki 5, bijon sayısını, 110 ise komşu iki bijon arasındaki eksenin mm cinsinden değerini belirtmektedir. Bijonlara aşırı baskı olmaması ve balans ayarının bozulmaması için jantınızda merkez boşluğu bulunmaktadır. Farklı markaların farklı ölçülerde üretim yaptığı için bu değeri standardize etmek için de merkez boşluğu bilezikleri bulunmaktadır.
Bir yerde söz jantlardan açıldığında Offset diye bir şey duyarsınız. Aslında hemen herkesin bildiği ama teknik detayına ve ismine aşina olmadığı bir şeydir. Jantınıza taban kısmından baktığınızda tam ortadan geçen bir çizgi hayal edin. Jant offset’i, bu merkez çizgi ile jantın iç göbeği arasındaki mesafedir. Offset değerleri -50mm ile +70mm arasında değişirken, mevcut otomobillerin orijinal değerleri genelde +20mm ile +60 mm arasındadır.
İhtiyaçtan ziyade görsel bir malzeme olarak tercih edilen jantlarda önceliğiniz her zaman aracınıza ve lastiklerinize uygun olan jantı seçmek olmalıdır. Lastiğinizin tam oturamadığı bir jant hem emniyetiniz hem de konforunuz için pek te sağlıklı bir seçim olmayacaktır. Bu nedenle lastik ve jantınız birbirine uygun ebatlarda olmalıdır. Bu konu da en büyük desteği www.kolayoto.com sayfasından alabilirsiniz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da önceliğinizi güvenliğinizden yana kullanmanızı öneririz.