Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Arabamın Az Yakması İçin Ne Yapabilirim?

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Arabamın Az Yakması İçin Ne Yapabilirim?

Paylaş
Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Arabamın Az Yakması İçin Ne Yapabilirim?

Yakıt tasarrufu elbette motorin ve benzinin birim fiyatının yüksek olduğu ülkemizde önemli bir konu. Birçok sürücü otogaz sistemini tercih edip tasarruf etmeye çalışıyor. Bu içeriğimizde sizlere masraf yapmadan nasıl yakıt verimliliğini artırabilirsiniz onlardan bahsedeceğiz.

Araçlarda yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yollarından biri, hızınızı düşürmektir. Hız arttıkça, yakıt ekonomisi katlanarak azalır. O yüzden elzem olmadıkça ani sürat artışından ve ortalama üstü hızlarda devamlı sürüşten uzak durmakta fayda var.

Lastik Basınçları Yakıt Tasarrufuna Etki Eder mi?

Az şişirilmiş lastikler, yüksek yakıt tüketiminin en yaygın olan ama göz ardı edilen nedenlerinden biridir. Lastikler zaman (ayda yaklaşık 1 psi) ve sıcaklık (her 10 derecelik düşüş için 1 psi) nedeniyle hava yani basınç kaybeder; az şişirilmiş lastikler daha fazla yuvarlanma direncine sahiptir, bu da arabanızın hareket etmesini sağlamak için daha fazla yakıt harcamanız gerektiği anlamına gelir. Güvenilir bir lastik basınç göstergesi satın alarak ve lastiklerinizi en az ayda bir kontrol ederek tasarruf edebilirsiniz. Bu aşamaları lastik soğukken kontrol ettiğinizden emin olun, çünkü araba lastikleri içlerindeki hava ile birlikte ısınır, bu da basıncı artırır ve yanlış bir şekilde yüksek değerler gösterebilir. Bu benim için fazla meşakkatli derseniz yakıt alırken uğradığınız benzinliklerdeki hava pompalarını kullanabilirsiniz. Kullanıcı el kitabında veya sürücü kapısı pervazındaki bilgi etiketlerinde doğru lastik basınç ölçülerinizi bulabilirsiniz. Örneğin 16” jantlı arabalar genellikle normal yükte 32-34 psi arası değerlere sahiptir.

Aracınızla sürekli olarak yük taşımayın ve gereksiz eşya, ağırlık bulundurmayın. Yüklü durumda kullanmanız gerekirse lastik basınçlarını değiştirmeniz gerekebilir.

Mevsimine uygun lastik kullanımı yakıt verimliliğine katkı sağlayan sebeplerden biridir. Yazın kış lastiği ya da kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak fazladan yakıt tüketimine sebep olacaktır. Mevsim özellikli lastikler o mevsim koşullarına adapte olmak için özel geliştirilir ve yuvarlanma direncini doğrudan etkileyeceği için tasarruf yerine tüketime sebep olur.

Düzenli Bakım Şart

Kirli veya tıkanmış bir hava filtresi de motora giden hava akışını kısıtlayarak performansa ve ekonomiye zarar verir. Yenilenmiş hava filtresi yakıt tasarrufunuzu %10 oranında artırabilir.

Otomatik şanzıman kullanıyorsanız, orta derecede hızlanın, böylece şanzıman daha yüksek viteslere geçebilir. Otomatik şanzıman sistemi devri düşürmek için erken vites değiştirir, ancak ani hızlanmanız gerekirse vites küçültebilirsiniz.

Aracınızı beklemek için sağa çekip duraklattığınızda motoru kapatın.

Klimanızı kullanırken dikkat edin. Araç yüklü ise ve yokuş yukarı çıkıyorsa klimayı kapatın. Yüksek hızda seyrederken cam açmayın, camlar açıkken klima kullanmayın.

Bu tüyoları uygulayarak aylık %15 ile %20 oranında aracınızda yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Arabanızın az yakması için düzenli bakımlarını yaptırmayı ve servise götürmeyi atlamamanız gerekmektedir.

KolayOto bünyesinde bulunan 7700’den fazla yetkili servislere KolayOto güvencesi ile ulaşmak için lütfen tıklayınız.

İlginizi Çekebilir: Yakıt Verimliliğine sahip 4 Hibrit Otomobil

Veya

Yorum yok

Yorum bırak