Lastik desenlerinin birçok farklı türü vardır, bu nedenle yolu kavrama, drenaj ve gürültü seviyeleri de farklıdır. Lastik sırtı hakkında bilmeniz gereken önemli şeyleri bu yazıda derledik.
Lastik Sırtı nedir?
Lastikler, bir arabadaki en kritik bileşendir. Sadece yolla doğrudan temas eden kısım değil, aynı zamanda lastik de aracın tüm ağırlığını destekleyen bir parçadır. Lastik dişleri farklı şekil ve derinliklerde oluklardan yapılmıştır. Lastik desenleri, yolla doğrudan temas halinde olan parçalardır. Bu nedenle, aracın hareketi üzerinde önemli bir etkiye sahiptirler.
Araba yolda hareket ederken, hava oluklar arasında sıkıştırılır ve lastik dişleri gürültüye neden olur. Bunun nedeni, sırt oluğunun, havanın oluklar ile yol yüzeyi arasında sürüklendiği ve sıkıştırıldığı yol yüzeyi ile temas halinde olmasıdır.
Lastik yol yüzeyinden çıktığında, sıkıştırılmış hava ses çıkaran oluklardan sıçrar. Lastik oluklara daha kolay çekilirse lastiğin gürültüsü artar. Blok veya tırnak gibi lastik dişleri, nervürlü olandan daha fazla gürültü çıkarabilir. Gürültü sıklığı da araç hızıyla orantılı olarak artacaktır. Ayrıca yağmurlu koşullarda yol yüzeyindeki suyu pistten itme etkisine sahip olup, lastiklerin yol yüzeyi ile temasını sağlar.
Lastik Desen Türleri
1. (C) Kaburga Deseni
Kaburga: Bir lastiğin çevresinde kesintisiz bir lastik sırtı şeridi. Birden çok yan yana nervür, tipik olarak bir lastiğin sırtına kalıplanır. Büyük ölçüde yatay çekiş sayesinde küçük direnç, denge ve makul direksiyon kontrolü ile yüksek hızlı araçlar için uygundur.
Bununla birlikte, bu tip lastik desenleri, zayıf frenleme ve hızlanma dezavantajına sahiptir. Bu nedenle, kamyonların veya otobüslerin ön tekerlekleri için kullanılan, asfaltta seyreden araçlar için uygundur.
2. (A) Lug Deseni
Tırnak şeklindeki sırt deseni, sırt yüzeyi boyunca uzanan çukurlara sahiptir (genellikle enine sivri uçlar olarak bilinir). Genellikle kamyon ve arazi araçları için kullanılan iyi direksiyon, güçlü frenleme yeteneği, mükemmel kavrama özelliğine sahiptir.
Büyük çıkıntılar için, bu tip sırt, gürültü ve yüksek sürtünme nedeniyle yüksek hızlar için uygun değildir.
3. (D) Blok Deseni
Lastik, stabilitesi, sürüş kabiliyeti ve optimum drenajı sayesinde karlı ve ıslak yollarda sürüş için uygun olan birçok birbirine kenetlenen oluğa sahip birçok blok dişine sahiptir.
Bununla birlikte, blok şeklindeki lastik dişleri daha küçük ve birbirine daha yakın olduğu için, farklı tiplere göre daha hızlı aşınır. Bu nedenle, sıradan araçlar için Radyal lastiklerin arka tekerleği olarak kullanılabilen binek araçlarında kış lastikleri veya çok mevsim lastikleri için uygundurlar.
4. Asimetrik Desenli
Asimetrik sırt genellikle yüksek performanslı lastiklerde veya spor otomobillerde görülür, çünkü geniş temas alanı nedeniyle yüksek hızda dönerken üstün yetenek gösterirler ve lastik yüzeyinin dışındaki aşınmayı azaltırlar.
5. (B) Rib-Lug Deseni
Hem asfalt hem de toprak yollar için iyi olan, genellikle SUV’larda bulunan, oluklar sırt boyunca ve boyunca uzanan, hem ön hem de arka tekerlekler için iyi olan bir sırt deseni türüdür. Kaburga şeklindeki lastik sırtı doğru yönlendirme sağlarken kapaktaki çıkıntı deseni frenlemeyi ve yönlendirmeyi geliştirir.
6. Yön Deseni
Yönsel model, lastiğin her iki tarafının aynı yöne baktığı yatay oluklara sahiptir. Bu formun avantajı, iyi sürüş ve fren kabiliyetidir ve iyi drenaj, ıslak yollarda yüksek hızda çalışmaya uygun denge anlamına gelir.
Arabanız konuşamıyor olsa da KolayOto Blog sayesinde her derdini anlayabilmeniz mümkün! Diğer yazılarımız için burayı ziyaret edin.
ilginizi çekebilir: