2. El Lastikleri Neden Asla Satın Almamalısınız?

2. El Lastikleri Neden Asla Satın Almamalısınız?

Paylaş
2. El Lastikleri Neden Asla Satın Almamalısınız?

Kullanılmış lastiklerin kullanılması birçok ekonomik fayda sağlayabilir, evet. Ancak ciddi kazalara neden olabileceği için hiç de güvenli değildir. Bu yüzden asla 2.el lastikleri satın almamalısınız.

Günümüzde arabalar birçok kişi tarafından kullanılan bir araç türüdür. Arabası olanlar bilir ki hayat kolaylaştıran bir çözüm olmakla birlikte araba, masraflı bir ulaşım türüdür. Bununla birlikte, çoğu kişi kullanılmış oto lastikleri yeniden kullanırken genellikle maksimum maliyetten tasarruf etmek ister.

Genellikle, lastik değişimi gerektiğinde, kullanılmış lastiklerin kullanılması ekonomik faydalar sağlayacaktır. Ancak, bunun hiç güvenli olmadığını bilmek gerekiyor. Eski lastikler genellikle atılır ve ardından düşük fiyatlarla yerel mağazalara satılır. Bugün piyasadaki kullanılmış lastiklerin %97’si yasadışı olarak satın alınmaktadır.

Kullanılmamış 2-3 Yıllık Araba Lastikleri Satın Alınır mı?

Depolama süresinin otomobil lastiklerinin kalitesini etkileyip etkilemediğini öğrenmeden önce, lastik yanağındaki bir kod aracılığıyla üretim zamanını nasıl belirleyeceğinizi bilmeniz gerekir. Lastiğin yan tarafında ve DOT kelimesiyle başlayan sayı dizisinin sonunda kabartmalı 4 basamaklı bir kümedir. Örneğin, bu küme “3718” olup, lastiğin 2018’in 37. haftasında yani Eylül 2018’de üretildiği anlamına gelir.

Kullanılmayan lastiklerin raf ömrü için belirli bir standart yoktur. Amerikan Kauçuk İmalatçıları Birliği (RMA), lastiklerin sıcaklık, yük, basınç, çalışma hızı ve diğer nedenler gibi etki faktörlerine göre aşınma ve hasar açısından derecelendirildiğini söylüyor. Yani güvenilir bir lastikçiniz var ise özel depolama koşullarını sağlayan tüm eski tarihli lastiklere güvenebilirsiniz.

Michelin bunu kanıtlamak için üç farklı ülkede deneyler yaptı. Sonuçlar, üç yıl boyunca depolanan otomobil lastiklerinin, yeni piyasaya sürülen ürünlere eşdeğer performansı hala kullandığını gösterdi.

2. El Lastiklerin Kullanımı Ne Kadar Tehlikelidir?

Öncelikle araçlar için oldukça tehlikeli olan, oyarak, yapıştırarak ve yeni derin oluklar oluşturarak eski lastiklerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesidir. Lastik üzerindeki nervürler ve oluklar lastiğin yol yüzeyi ile temas alanı, lastik nervürlerinin alanıdır.

2. el lastiklerin patlaması ve yama yapılması, nitelikli ürünler gibi güvenlik parametrelerini sağlamayacaktır. Oluklar aşındıktan sonra tekrar kullanılmamalıdır, çünkü yeniden oluk açma işlemi kauçuk kabuğun içindeki liflerin kırılmasına neden olacaktır. Ayrıca, kabuğun taşıma gücü azalacaktır. Kavrama ve sürtünme katsayısı niteliksiz olacak ve bu da hızla trafik kazalarına yol açacaktır. Böyle bir durumda araçların karayolu üzerinde gitmesi çok tehlikelidir.

Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda seyahat ediyorsanız, kaygan zeminde aracın tutunması zorlaşır, bu da sürücü için olduğu kadar diğer araçlar için de tehlikelidir.

Yeni lastiklerin diş derinliği 8 mm’dir. Değişmesi gereken bir lastiğin ise 3 mm’dir. 3 mm’ye gelen ve başkasının güvensiz olduğu için attığı lastiği satın almak sizin için büyük bir kumar olacaktır.  

Yasal Olarak Satılan 2. Lastikler İçin Standartlar Nelerdir?

Kanuna göre tüketicilerin çıkarlarını korumak, piyasada yasal olarak satılan lastikleri kullanmak için aşağıdaki standartların sağlanması gerekmektedir:

  • 25 milimetreden daha derin çatlağının olmaması
  • Hem içeride hem de dışarıda kabarcık olmaması
  • Satılmadan önce lastik basıncının kontrol edilmesi
  • Kullanılmış tüm lastiklerin kullanılmış bir lastikle işaretlenmesi

KolayOto.com olarak 2.el lastik satışını desteklemiyor ve önermiyoruz. Çünkü, emniyet her şeyden önce gelir!

2. el lastikleri tekrar arabanıza takmak yerine eğlenceli dekorasyon fikirleri ile geri dönüştürebilirsiniz! Tek yapmanız gereken aşağıdaki görsele tıklamak!

Yorum yok

Yorum bırak