Yılda iki defa lastik değiştirme gerekliliğini ortadan kaldıran dört mevsim lastikleri, araç sahiplerine büyük kolaylıklar sunuyor. Yılın her mevsiminde kullanım imkanı sunan bu lastikler, bazı araç sahipleri tarafından kış lastiğinin zorunlu tutulduğu şehirlerde de kullanılıyor. Dört mevsim lastikleri sessiz bir sürüş, makul bir diş ömrü ve yakıt tasarrufu sağlayacak şekilde yapıldıklarından, neden bu kadar popüler olduklarını anlamak zor değil. Dört mevsim lastik kullanan araç sahipleri tek lastik ile maddi tasarruf sağladığını düşünse de aslında durum o kadar basit değil.
İlk önce 4 mevsim lastiklerinin ne sunduğuna göz atalım:
Dört mevsim lastikleri, ortalama sürücü için yapılmıştır, orta derecede diş derinliğine sahiptir ve daha az diş derinliği olan yaz lastiklerinden daha uzun diş ömrü sağlayacak şekilde üretilmiş kauçuk bileşiminden oluşmaktadır.
Kış lastikleri ise kış şartları için özel olarak tasarlanmıştır ve lastik hamurunda silika malzemesi kullanılır. Diş derinliği ve kalınlığı daha fazladır. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde işlev görmeye başlar. Aynı zamanda hamuru daha yumuşak olduğu için düşük sıcaklıklarda hemen ısınır ve yol tutuşu sağlar. Kış lastiklerini diğer tür lastiklerden ayıran belirli özellikler vardır: lastik hamuru, diş derinliği, taban desenleri ve keskin uçlar.
Dört mevsim lastiklerinin genel sürüş testini yapan iş ortağımız tyrereviews.co.uk’in oldukça bilgilendirici videosuna da bir göz atın:
Kış lastiklerinin dört mevsim lastiklerinden farkı nedir?
Dört mevsim lastikleri bir çok yol koşulunda performans göstermeleri için üretilir. Kuru zemin, ıslak zemin ve hafif kar ve buz. Kış lastikleri ise özellikle kış koşullarında çalışmaları ve kullanılmaları için üretilmiştir. Kar, düşük sıcaklıklar, erimiş kar ve kar sonrası çamur gibi yüzeyler gerçek bir kış lastiğinin işe yarayacağı yol şartlarıdır.
Dört mevsim lastiklerinin hamuru düşük sıcaklıklarda sertleşerek direksiyon hakimiyetini düşürür. Ancak kış lastiklerinin hamurunda kullanılan özel bileşenler soğuk havada lastiğin yumuşak kalmasını sağlayarak hem daha iyi yol tutuş hem de daha kısa fren mesafesi sağlar.
4 mevsim lastikleri M+S işaretlemesine sahip olsa da üretildikleri hamur daha çok yaz lastiğine benzediği için hava sıcaklığı ne kadar düşerse dört mevsim lastikleri de o kadar işlevini yitirir. Yaz lastiklerine göre de sıcak hava şartlarında daha az yol tutuş gösterir, direksiyon hakimiyeti gerçek yaz lastiklerine göre daha az ve fren mesafesi de daha uzundur.
Dört mevsim lastiğiyle kış lastiği arasında karar veremiyorsanız, yaşadığınız bölgede kış mevsiminin nasıl geçtiğini düşünün. Eğer Antalya gibi kış aylarının ılık geçtiği bir şehirde yaşıyorsanız ancak yaylaya ya da dağlara geziye gitmeyi seviyorsanız, dört mevsim lastik sizi kış aylarında da idare edecektir. Dört mevsim lastikleri, yaz ve kış performansının bir karışımını sundukları için genellikle ılıman iklimlerde ve makul sürüş şartlarında sürücüler için iyi bir seçenek olmaktadır.
Otomobilinize uygun dört mevsim lastikleri incelemek için tıklayınız.
Ancak karasal iklimin hakim olduğu, karın yolları kapladığı ve buz tehlikesi olan İç Anadolu gibi bir bölgede yaşıyorsanız kesinlikle kış lastikleri takmalısınız. Kış lastikleri can ve mal güvenliğiniz için bu şartlarda önemlidir. Düşük sıcaklıklarda çalışmaya başlayan yumuşak hamur, keskin ve derin dişler sayesinde kış lastikleri aracınızın zemine temas etmesine, daha iyi bir direksiyon hakimiyeti ve daha kısa fren mesafesi sağlar.
Aracınıza en uygun kış lastiklerini peşin fiyatına 6 taksit, ücretsiz kargo ve KolayOto avantajlarıyla satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2020 En iyi kış lastiği yazımız için tıklayınız.
En iyi Dört Mevsim Lastikleri içeriği için tıklayınız. ADAC 4 Mevsim Lastik Testi ve sonuçlarını buradan inceleyebilirsiniz.