Toplum olarak en büyük sorunlarımızdan birisi trafik levhalarının isimlerini ve anlamlarını ehliyet sınavı öncesi ezberledikten sonra ehliyeti aldıktan belirli bir süre sonra unutmamızdır. Güvenli bir şekilde araç kullanımının olmazsa olmazı olan trafik işaretlerinin ne anlama geldiğiyle ilgili bilgileriniz tazemi?
Trafik levhaları ilk olarak Roma İmparatorluğu döneminde kullanım göstermeye başlamıştır. Günümüzde de sağlıklı ve düzenli araç kullanımı için olmazsa olmazlarımız arasındadır. Trafik işaretlerini günümüzde sıkça trafik levhası ismiyle duyulmaktadır. Bu işaretlerin farklı birçok yerde kullanımı mevcuttur. İşaretler oldukça fazla sayıda olduğundan toplumsal olarak kafa karıştırdığı görülmektedir. Yaşanılan bu kafa karışıklığını ortadan kaldırabilmek adına levhaların çeşitleri ve anlamlarıyla ilgili tüm bilgileri sizler için bir araya topladık.
Trafik Levhaları ve Anlamları
Araçların dönüş yönlerini, kavşak alanlarını ve yol çalışmalarını sembolik olarak sürücülerin, yayaların görmesine olanak sağlayan tabelaların tamamına uyarı işaretleri adı verilmektedir. “T” harfi ile nitelendirilen levhalar ve anlamlarıyla ilgili bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Sağa Tehlikeli Viraj (T-1a) : Yolun ilerleyen alanlarına doğru sürücülerin tehlikeli bir virajla karşılaşabileceğine, bundan dolayı yavaş hareket etmelerine dair bilgilendirme sunmaktadır.
Sola Tehlikeli Viraj (T-1b) : Sürücülerin yolun ilerleyen alanlarında sola doğru tehlikeli bir virajla karşılaşabileceklerine bundan dolayı yavaş hareket etmelerine dair bilgi sunmaktadır.
Sağa Tehlikeli Virajlar (T-2a) : Bu işaret genel olarak kıyı şeritlerinde ve dağlık tırmanma gerektiren bölgelerin çevrelerinde görülmektedir. Yolun ilerleyen kısmında sağa doğru tehlikeli bir virajın olduğuyla ilgili sürücülere bilgilendirme sunmaktadır.
Sola Tehlikeli virajlar (T-2b) : Sol tarafta birden fazla tehlikeli viraj olduğuyla ilgili sürücülere bilgilendirme sunmaktadır.
Tehlikeli Eğim İniş (T-3a) : Sürücülerin karşılaşabilecekleri tehlike arz edecek inişleri işaret etmektedir.
Tehlikeli Eğim Çıkış (T-3b) : Yolun ilerleyen kısmında sürücülerin rampa yada tümsekle karşılaşabileceklerini, bu nedenle tedbirli davranmaları gerektiği hakkında bilgilendirme sunmaktadır.
Her İki Taraftan Daralan Kaplama (T-4a) : Yolda her hangi bir nedenden dolayı daralma olacağını işaret etmektedir. Bu işareti köprü üzerinde çalışma yapıldığında sıkça görebilirsiniz.
Sağdan Daralan Kaplama (T-4b) : Yolun sağ tarafında daralma olduğunu işaret etmektedir. Bu işareti genellikle otoban çalışmalarında sıkça görebilirsiniz.
Soldan Daralan Kaplama (T-4c) : Yolun sol tarafında daralma olacağına dair bilgilendirme sunmaktadır.
Açılan Köprü (T-5) : Unkapanı şeklinde yer alan açılır kapanır köprülerde kullanılan bir işarettir.
Deniz yâda Nehir Kıyısında Biten Yol (T-6) : Yolun sonunda deniz veya nehir olduğunu işaret etmektedir. Bu işaretle karşılaşmanız durumunda çok dikkatli olmanız gerekmektedir.
Kasisli Yol (T-7) : Yol üzerinde kasisle karşılaşabileceğinize işarettir. İstanbul’dan örnek vermemiz gerekirse; Bağdat Caddesi gibi düz hız yapmaya uygun yollarda bu işareti sıkça görebilirsiniz.
Kaygan Yol (T-8) : Yolda kayganlık olduğunu, hız değişikliği yapılmaması gerektiğini ifade etmektedir.
Gevşek Malzemeli Zemin (T-9) : Yol üzerinde mıcır gibi gevşek malzemelerin bulunduğuyla ilgili bilgi sunmaktadır.
Gevşek Şev (T-10) : Yol üzerine olası kaya gibi taş gibi cisimlerin yuvarlanabileceğine dair bilgi sunmaktadır.
Yaya Geçidi (T-11) : İlgili levhanın manası yayaların sıkça geçebileceğini, araçların olabildiğince yavaşlaması gerektiğiyle ilgili bilgi sunmaktadır.
Okul Geçidi (T-12) : Öğrencilere sürücülerin öncelik vermesi gerektiğini işaret etmektedir. Bu işaretle karşılaştığınızda hızınızı olabildiğince düşürmelisiniz ve her an durmaya hazır vaziyette bulunmalısınız.
Bisiklet Geçebilir (T-13) : Bisiklet yoluyla birleşik yol olduğuna dair bilgi sunmaktadır.
Ehli Hayvanlar Geçebilir (T-14) : Yolun yakınında mera alanı bulunabileceğini, yola her an hayvan çıkabileceğini işaret etmektedir. Genellikle bu işareti köy yollarında sıkça görebilirsiniz.
Vahşi Hayvanlar Geçebilir (T-15) : Yolda aniden vahşi hayvanların çıkabileceği hakkında bilgilendirme sunmaktadır.
Yolda Çalışma (T-15) : Yol üzerinde çalışma olduğuna dair sürücülere bilgilendirme sunmaktadır.
Işıklı İşaret Cihazı (T-16) : Sürücülerin trafik lambasıyla kontrolü sağlanan kavşağa yaklaştıklarına dair bilgilendirme sunmaktadır.
Havalimanı Alçak Uçuş (T-17) : Yolun yakınında bir bölgede alçak uçuş yapıldığına dair bilgilendirme yapmaktadır, sürücülerin ani uçak sesine karşı hazırlıklı olması gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yapmaktadır.
Söz konusu trafik olunca, tüm duyu organlarımızı etkin bir şekilde kullanmamız, bunun yanı sıra dikkatimizi yalnızca trafiğe vermemiz gerekmektedir. Öyle ki yapacağımız en küçük hata can kaybına neden olmakla birlikte hayatımızın ve karşımızdakinin hayatını etkilemektedir. Trafik levhalarının anlamlarını bilerek, belki de belirli zaman aralıklarında bilgilerimizi tazeleyerek trafiğe en sağlıklı şekilde çıkabiliriz.