Otomatik Vites Hakkında Merak Edilenler

Otomatik Vites Hakkında Merak Edilenler

Paylaş
Otomatik Vites Hakkında Merak Edilenler

Araç sahibi olmak isteyenlerin aklına gelen öncelikli sorulardan biri: otomatik vites mi? manuel vites mi? Her iki vites türünün de olumlu ve olumsuz yönde farklılıkları bulunmaktadır…

Otomatik vites, kısaca otomobilinizin devrini sizin yerinize elektronik bir beynin ayarladığı, günümüzde kullanımı her geçen gün artan bir vites çeşididir.

Birbirinden farklı teknolojik özellikler gösteren otomatik vites çeşitleri mevcuttur. Bunların hepsinin çalışma prensibi temelde manuel vitesle aynıdır.

Otomatik vitesler aslında çok uzun zamandır ülkemizde satışta olmalarına rağmen, geçmiş dönem otomatik viteslerin günümüzdeki konfordan uzak olması, aracın yakıt tüketimini artırması ve aracı satın alırken fiyatı artırması sebebiyle bugüne dek Türkiye’de çok yaygınlaşamamış olsa da; özellikle kalabalık şehirlerde yoğun trafikte konforlu sürüşü, yakıt tüketiminin de eskiye daha düşük olması, giderek daha sorunsuz ve daha masrafsız versiyonlarının piyasaya sürülmesi sayesinde yollardaki otomatik vitesli araç sayıları her geçen gün artmaktadır.

Otomatik Vites Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1) Araç hareket halindeyken vites asla P konumuna getirilmeyin. Aksi takdirde çok kabarık servis faturaları ile karşılaşabilirsiniz. P konumu, otomobil park halindeyken şanzımanı kitlemek için kullanılır. Hareket halindeyken dişlileri kitlemeniz, dişlilerin sıyrılmasına neden olur
2) Vites R ve P konumlarına getirilmeden önce aracınızın hareketsiz olduğundan emin olun. Bunun sebebi de yine yukarıda verdiğimiz detay ile aynı. R konumu geri vites için kullanılır.
3) N gerekmedikçe kullanılmamanız gereken bir konumdur. Hatta bir otomatik vites sürücüsü olarak N konumunu tamamen unutabilirsiniz. Özellikle yokuşlardan inerken N konumuna almamaya özen gösterin. N konumu, boş vitestir. Otomatik vitesli bir otomobiliniz varsa, hareket halindeyken sürekli D konumunda olmanız esastır.
5) Otomatik vitesli araçlar yağ konusunda manuel vitesli araçlara oranla daha hassastırlar. Aracın yağ seviyesini sıklıkla kontrol edin ve yağ değişim periyotlarını aksatmayın.

Otomatik Vites Hakkında Sık Sorulan Sorular

1) Otomatik vitesli şanzımanlar sorunlu mudur, sıklıkla arıza yapar mı?
Aslında bu sorunun genel bir cevabı yoktur. Bazı modellerin kronik sorunlu şanzımanları yüzünden böyle bir kanaate varılmışsa da oldukça uzun ömürlü ve sorunsuz otomatik vitesler de mevcuttur. Üstelik gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün otomatik vitesler daha da gelişmekte, sorunsuz hale gelmektedir.

2) Otomatik vitesler yakıt tüketimini artırır mı?
Eski sistemdeki otomatik vitesler aracın yakıt tüketimini artırmaktadır. Ama günümüzde ki gelişmiş versiyonlar, özellikle çift kavramalı şanzımanlar manuel vitesten bile daha düşük yakıt tüketim oranlarına sahiptirler.

3) Otomatik vitesler sarsıntılı mı çalışır?
Tam otomatik vitesler kesinlikle sarsıntılı değildir, ama bazı otomatikleştirilmiş vitesler sarsıntı yapabilirler.

4) Otomatik vitesler sürüş zevkini öldürür mü? Performansı azaltır mı?
Günümüzde piyasada ki otomatik viteslerin tamamı aynı zamanda manuel kullanıma da izin verdiğinden gerektiğinde sürüş zevkini artırmak ya da ani hızlanmalar için manuel moda geçilip kullanılabilir. Ayrıca çift kavramalı otomatik vitesler sayesinde manuel vitesten çok daha seri vites geçişleri yapılabilir.

KolayOto avantajlarıyla otomobilinizin ihtiyaçlarını kolayca satın alabilirsiniz. Alışverişinize hemen başlamak için: kolayoto.com

Yorum yok

Yorum bırak