Yola Çıkmadan Aracınızda Ne Tür Bakımlar Yapmalısınız?

Yola Çıkmadan Aracınızda Ne Tür Bakımlar Yapmalısınız?

Paylaş
Yola Çıkmadan Aracınızda Ne Tür Bakımlar Yapmalısınız?

Uzun yolculuklarda sürülen aracın bakımlarının tam olması keyifli bir yolculuk için oldukça önemlidir.

Bu kontroller yapılmadan yola çıkılması hayati risk taşıyabilir. Bu nedenle tüm kontrollerin eksiksiz yapıldığından ve aracın tüm fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalıştığından emin olmanız gerekir.
Özel araçla çıkacağınız uzun yolculuğunuzun keyif dolu bir anıya dönüşmesi için bu yazımızda “ Yola Çıkmadan Arabada Ne Tür Bakımlar Yapılmalı?”, “Arabayla uzun yola çıkarken araçta dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?” sorularının cevaplarını sizin için derledik.
Yaz Bakımını Yaptırın
Aracınızı yetkili bir servise götürerek yaz bakımını yaptırın. Böylece aracınızın sıcak hava koşullarına uyumlu hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu hem aracınızın performansı hem güvenlik hem de ekonominiz için büyük önem taşımaktadır.

Klima Bakımını Yaptırın
Yapacağınız yolculuğun hava şartları nedeni ile kâbusa dönmemesi için aracınızın klima bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.
Klima bakımı yaz aylarında oldukça önemlidir!Klima filtrelerinizi mutlaka değiştirin. Aracınızın içinin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen gösterin.
Özellikle klima filtrelerinin temiz olduğuna emin olun. Aksi halde aracınızda yeterli soğuma sağlayamazsınız ve seyahinizi sıkıntılı hale sokarsınız.

 

Fren Bakımınızı Yaptırın
Fren bakımını yaptırarak, frenlerin hidrolik sıvısında herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol ettirerek yolculuğunuzu güvenliğini sağlayın. Ayarsız frenler, lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.

Bunun yanı sıra her tekerlekte farklı fren gücü, frenleme esnasında otomobilinizi kontrol edemeyeceğiniz anlamına gelir.

Motor Yağı Bakımınızı Yaptırın
Yolculuk öncesi aracınızın motor yağının gerekli seviye olup olmadığını kontrol edin. Aracınızın motor yağının doğru seviyede olması aracınızdan daha iyi bir performans almanızın yanı sıra, aracınızın size yolculuk esnasında veya sonrasında büyük masraflar çıkarmasını da önleyecektir.

Aggiunta olio motoreAracın kalbi motorun sağlıklı çalışabilmesi için motor yağının istenilen özelliklere sahip ve yeterli miktarda olması gereklidir. Yağ değişim zamanı gelmişse motor yağının tamamını değiştirin.

Eğer yağ değişim zamanına daha vakit varsa yağ çubuğundan gerekli kontrolü yapın. İhtiyaç durumunda olması gerektiği kadar motor yağı ilave edin. Tatil boyunca servisler ve tamirhaneler kapalı olacağından, yanınıza 1 ya da 2 litrelik yedek motor yağı da alabilirsiniz.

Soğutma Suyunu Kontrol Edin
Eksikse su ekleyin ve devir daim yaptığından emin olun.

Rot ve Balans Ayarı
Rot ve balans ayarını kontrol ederek araç dengesinin uzun yola çıkmak için hazır olup olmadığından emin olun. Bu kontrol gelişmiş bilgisayar sistemleriyle kolayca yapılabilir.
Rot_Ayar_001
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır. Uzun yolda da bu sorunlar sizin için can sıkıcı hale gelecektir.

Su – Yağ – Yakıt Kaçağı Kontrolünüzü Yaptırın
Aracınızda su, yağ veya yakıt ile ilgili herhangi bir kaçak olup olmadığını kontrol edin. Eğer söz konusu konu ile ilgili bir kaçak söz konusu ise mutlaka gerekli müdahaleyi yaptırın. Bu şekilde uzun yolculuk esnasında aracınızın su, yağ veya yakıt kaybı nedeni ile ilgili size çıkarabileceği sorunların önüne geçmiş ve yolculuğunuzu hem daha güvenli hem daha ekonomik hale getirmiş olursunuz.

Yağ sızıntısı kontrolü de mutlaka yapılması gereken kontroller arasındadır. Araçta yağ sızıntısı varsa araç işlevini yerine getiremeyeceği için kazalar meydana gelebilir.

Lastik Bakımınızı Yaptırın
Uzun yola çıkmadan önce aracınızın lastik bakımlarını yaptırmanız hem yakıt tüketimini azaltmanızı sağlayacak hem de aracınızın yol tutuşu ile ilgili performansının artmasını sağlayacaktır. Bu nedenle aracınızın hava basıncını kontrol ettirmeli, mevsime uygun lastik kullanmalısınız.

Lastiklerin havasının ve diş derinliklerinin kontrolünü yaptırın. Kış mevsiminde diş derinliği 3 milimetrenin altına düşmüş olan lastikleri tercih etmeyin. Lastik hava basıncı kontrolünü yapın. Doğru lastik basıncı aracın yola tutunmasını ve aracın yolda istediğiniz gibi hareket edebilmesini sağlar.

Far Ayarı
Elektrik tesisatını kontrol ederek far ayarlarını yapın. Doğru far ayarı gece görüşü için hayati önem taşır.

Cam Suyu ve Silecek Bakımı
Aracınızın kendi kendinize değiştirebileceğiniz ve bakımını yapabileceğiniz bir parçası da silecek ve cam suyudur. Silecekleriniz artık eskisi kadar görevini yerine getirmiyorsa basitçe değiştirebilirsiniz.
ai_wiper_blade_w734Silecek suyunuzu da periyodik olarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Uzun yol seyahatiniz esnasında kişisel güvenlik önemlerinizi almayı da ihmal etmemelisiniz. Yolculuk koşullarına uygun giyisiler giyinmeli, muhakkak belli periyotlar ile mola vererek yolculuğunuza devam etmeli, emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız. Eğer yanınızda bebeğiniz olacaksa araçta muhakkak “çocuk koltuğu” bulundurmalısınız.

kolayoto.com üzerinden otomobilinizin ihtiyacı olan her şeyi de kolayca sipariş verebilirsiniz!
İyi yolculuklar dileriz.

Yorum yok

Yorum bırak