Lastik AB etiketi nedir?

Lastik AB etiketi nedir?

Paylaş
Lastik AB etiketi nedir?

AB lastik etiketi, Kasım 2012’den itibaren tüm yeni lastiklerde bir çıkartma olarak yer alan tüketici bilgilendirme öğesidir. AB lastik etiketi, her lastik hakkında güvenlik ve çevre ile ilgili önemli bilgiler vermektedir. Lastikleri ıslak zeminde sürüş hakimiyeti, yakıt verimliliği ve dış yuvarlanma gürültüsü açısından karşılaştırmanıza yardımcı olur.

AB Lastik etiketi nerede bulunur?

AB Lastik etiketi her üreticinin internet sitesinde ürün detay sayfalarında bulunabilir. İnternet üzerinden lastik karşılaştırırken bunları da dikkate almalısınız. Bazı üreticiler lastiklerinin üzerine de bu etiketi yapıştırır.

AB Lastik etiketi ne anlatır?

AB Lastik etiketi nedir, abl lastik etiketi örneği, ab lastik etiketi nasılAB Lastik etiketi 3 parçadan oluşur.

  1. Yakıt Verimliliği
  2. Islak Zeminde Yol Tutuş
  3. Dış Gürültü

1. Yakıt Verimliliği
ab-lastik-etiketi-yakit-tasarrufu-ikonLastik üzerinde yer alan benzin pompası sembolünden de anlayabileceğimiz üzere bu sınıflandırma yakıt verimliliği esasına göre oluşturulmaktadır.

Lastik yuvarlanma direnci referans alınarak gerçekleştirilen bu değerlendirmede G’den (en az verimli) A’ya (en çok verimli) olacak şekilde 7 ayrı derecelendirme yapılmaktadır. D sınıfı, yolcu otomobilleri için kullanılmaz.

Kullanılan araç, hava, yol ve sürücü gibi birçok koşula göre yakıt tüketimi değişiklik ab-lastik-etiketi-yakit-tasarrufu-2gösterebilmektedir. Ama tüm bunların eşit sayıldığı bir ortamda yandaki gibi Yakıt Verimliliği’nden A notu alan bir lastik ile G notu alan bir başka lastik arasında yakıt tasarrufu açısından %7,5’lik bir fark söz konusu olabilmektedir.

Gerçek rakamlarla ifade edildiğinde, G yerine A sınıfı lastikler seçmek, her 1.000 kilometrede 6 litrenin üzerinde yakıt tasarrufu sağlayabilir.

ab-lastik-etiketi-yakit-tasarrufu-1Her bir harf arasında %1-%1.5 tüketim farklılığı vardır. Ticari taşıtlarda bu oran daha yüksek olabilir. İnanılmaz gelse de 5 depo yakıtın biri lastikler tarafından kullanılır.

Aracınızdaki lastikleri değiştirmeden önce kullandığınız lastiğin yakıt verimlilik değerini öğrenerek yeni alacağınız lastikteki değeri karşılaştırarak sizi neyin bekleyeceğini öngörebilirsiniz.yakıt-tuketimi-gorsel

2. Islak Zeminde Yol Tutuş
ab-lastik-etiketi-yakit-tasarrufu-ikonBu tablo, bir lastiğin ıslak koşullarda ne kadar iyi fren yaptığını derecelendirir. Performans aralığı A (en güvenli, en kısa mesafede durma) ile G (en güvensiz, en uzun fren mesafesi) arasındadır.

ab-lastik-etiketi-islak-zeminde-fren-1
Lastik sınıfına göre ıslak zeminde fren performansları

4 otomobile kadar daha kısa durma uzunluğu. 4 adet A-sınıfı lastik bulunan ve 80km/s hızla seyreden bir araç için fren mesafesi G-sınıfı lastiklerin takılı olduğu araçtan 18m ya da %30 daha az olabilir. Etki derecesi esasen araca ve yol şartlarına bağlıdır.

Tam fren durumunda durma mesafesi A sınfı lastiğe sahip aracın tüm donanımında G sınfı lastiğe kıyasla % 30’a kadar kısalabilir. %80 hıza sahip normal bir araçta orta derecede uygun bir yol üzerinde durma mesafesi 18 metreye kadar kısalabilir.

Islak zeminde sürüş hakimiyeti nasıl sınıflandırılır?

Islak zeminde sürüş hakimiyeti A ile F arasında sınıflandırılır:

A = En yüksek sınıf
F = En düşük sınıf

D ve G sınıfları, yolcu otomobilleri için kullanılmaz.

fren-mesagesi-gorsel

Aracınızdaki lastikleri değiştirmeden önce ıslak zeminde fren mesafesini göz önünde bulundurarak, yeni alacağınız lastiğin AB Lastik etiket değeri ile karşılaştırarak değerlendirmede bulundurabilirsiniz.

3. Dış Gürültü
lastik-ses-ikonLastikler, aracınızın sürüş gürültüsünün bir kısmını oluşturur. İyi bir gürültü endeksine sahip lastikler satın almak, otomobil sürüşünüzün çevrenize olan ve kabin içi ses etkisini azaltacaktır.

AB gürültü etiket sınıfı neyi ölçüyor?

AB gürültü sınıfı, lastiğin dış gürültü emisyonunu desibel cinsinden ölçer.

Çoğu insan desibel değerlerini bilmediğinden, lastiğin ne kadar gürültülü olduğunu göstermek için siyah dalgalı bir hoparlör resmi kullanılır. Dalgalar ne kadar fazla ise lastik de o kadar gürültülüdür.

  1. 1 siyah dalga: Sessiz (Avrupa sınırının 3 dB veya daha fazla altında)
  2. 2 siyah dalga: Orta (Avrupa sınırı ile sınırın 3 dB altı arasında)
  3. 3 siyah dalga: Gürültülü (Avrupa sınırının üzerinde)

gurultu-seviyesiAslında sadece 3dB’lik bir artış, bir lastiğin ürettiği dış gürültüyü iki katına çıkarır.

Aracınızdaki lastikleri değiştirmeden önce gürültü seviyesini öğrenerek yeni alacağınız lastik ile ne kadar değişiklik gösterebileceğini öğrenebilirsiniz.

ses-uretimi-gorselAB Lastik etiketi tamamen standart koşullarda test edildiğinde elde edilen verileri gösterir. Her lastiğin çıkartacağı ses, yakıt tüketimi ve ıslak zeminde fren mesafesi yol koşullarına, sürüş stiline ve otomobilin marka veya modeline göre değişiklik gösterebilir. Buna rağmen, lastik seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bir kriterdir. AB Lastik etiketlerini incelemek için kolayoto.com lastik sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

Yorum yok

Yorum bırak