Lastik Nasıl Değiştirilir? 18 Adımda Araba Lastiği Değiştirme Tüyoları

Lastik Nasıl Değiştirilir? 18 Adımda Araba Lastiği Değiştirme Tüyoları

Paylaş
Lastik Nasıl Değiştirilir? 18 Adımda Araba Lastiği Değiştirme Tüyoları

Lastik değiştirme işlemini bilmek tüm sürücüler için gerekli bir beceridir. Yol kenarında acil bir durumda sizi kurtarmak için bir cep telefonuna güveniyorsanız, her zaman şarj etmeyi, menzil dışında kalmayı veya evde bırakmayı unutma şansınız vardır. Patlayan lastikler her yerde başınıza gelebilir ve cep telefonu patlak bir lastiğin nasıl değiştirileceğini bilmenin yerini tutamaz.

Neyse ki, mevsimi ne olursa olsun lastik değiştirmek o kadar da zor değil! Yedek lastiğiniz olması durumunda aşağıdaki yönergelere uymanız yeterlidir. İşte 18 adımda acil lastik değiştirme rehberi…

Lastiği Sabitlemeniz İçin Gereken Malzemeler
Bu öğeler aracınızla birlikte gelmelidir:

-Kriko
-Bijon anahtarı
-Tamamen şişirilmiş yedek lastik
-Araç kullanım kılavuzu

Bu eşyalardan herhangi birini kaybettiyseniz veya arabanız bu eşyalarla gelmediyse, hemen yenilerini satın almalısınız. Yedek lastiği araç üreticinizin tavsiye ettiği basınç (PSI/Bar) değerine göre düzenli olarak şişirdiğinizden emin olun. Diğer lastiklerinizi her kontrol ettiğinizde yedek parçanın hava basıncını kontrol etmelisiniz. Her ay ve uzun yolculuklardan veya fazladan yük taşımadan önce basıncı kontrol etmeyi unutmayın.

Aracınızla birlikte gelmeyen ancak patlak bir lastiği değiştirmeniz gerektiğinde diye bagajınızda veya torpido gözünde saklamanız gereken bazı öğeler şunlardır:

-Çalışan pillere sahip el feneri
-Yağmur pançosu ve reflektör yelek
-Krikoyu sabitlemek için küçük 2 “x6” ahşap parçası
-Eldivenler
-Tekerlek takozları

LASTİKLER NASIL DEĞİŞTİRİLİR? ACİL LASTİK DEĞİŞTİRME

1. GÜVENLİ BİR KONUM BULUN

Lastiğinizin patladığını fark ettiğiniz anda, aniden fren yapmayın veya dönmeyin. Yavaşça hızı azaltın ve düz bir yol için çevrenizi tarayın. Boş bir park yeri ideal bir yer olacaktır. Düz zemin olması önemlidir çünkü aracınızın kaymasını engelleyecektir.

Karşıdan gelen trafiğin yakınında dar bir şerit üzerinde asla lastiğinizi değiştirmeye çalışmayın. Daha güvenli bir yer bulana kadar (yavaşça) hareket etmeye devam edin. Düz bir yolda sürüş yaparken jantınızı bozma riski vardır ancak jantı değiştirmek dikkatsiz bir sürücünün çarpmasından daha iyidir.

Aracınız için patlak lastiği nasıl değiştireceğinize ilişkin kullanıcı el kitabına bakın ve onların özel adımlarını gözden geçirin.

2. FLAŞÖRLERİNİZİ AÇIN

Flaşörleriniz, diğer sürücülerin sizi yol kenarında görmesine yardımcı olacaktır. Bir kazayı önlemek için, kenara çekmeniz gerektiğini anladığınız anda onları açın. Aracınızın bagajında bulunan üçgen reflektörü sürücüleri uyarmak için durduğunuz yerin en az 250 m gerisine yerleştirin.

3. PARK FRENİNİ ÇEKİN

Durdurulduktan sonra, patlak bir lastik değiştirmeye hazırlanırken daima el frenini kullanın. Bu, aracınızın yuvarlanma olasılığını en aza indirecektir.

4. TEKERLEK TAKOZU UYGULAYIN

Siz patlak lastiği tamir ederken aracın yuvarlanmamasını sağlamak için tekerlek takozları lastiklerin önüne veya arkasına konur. Bir arka lastiği değiştiriyorsanız, bunları ön lastiklerin önüne yerleştirin. Patlak lastiğiniz öndeyse, takozları arka lastiklerin arkasına yerleştirin.

Tuğlalar veya büyük taşlar tekerlek takozları kadar işe yarayacaktır. Sadece arabanın kaymasını durduracak kadar büyük olduklarından emin olun.

5. JANT VEYA TEKERLEK KAPAĞINI ÇIKARIN

Aracınızda bijon somunlarını örten bir jant kapağı varsa, aracı kriko ile kaldırmadan önce jant kapağını çıkarmak daha kolaydır. Bijon somunlarınız açığa çıkarsa, 6. adıma atlayabilirsiniz.

Jant kapağını çıkarmak için bijon anahtarınızın düz ucunu kullanın. Bu çoğu araç için işe yarayacaktır, ancak bazı jant kapaklarının çıkması için farklı bir alete ihtiyacı vardır. Uygun jant kapağı veya jant kapağı çıkarma prosedürleri için kullanıcı kılavuzunuza başvurun.

6. BİJON SOMUNLARINI GEVŞETİN

Bijon anahtarını kullanarak, bijon somunlarını dirençlerini kırana kadar saat yönünün tersine çevirin. Güç kullanmanız gerekebilir ve sorun değil. Gerekirse ayağınızı veya tüm vücut ağırlığınızı kullanın.

DİKKAT: Bijon somunlarını tamamen sökmeyin sadece yarım tur kadar gevşetin. Kriko ile kaldırma işleminde lastik havada olacağından somunların sökülme işlemi imkansızlaşacaktır. Ancak öncesinde boşluğunu alırsanız sökmesi kolaylaşacaktır

7. KRİKOYU ARACIN ALTINA YERLEŞTİRİN

Lastik değiştirme işleminde kriko için doğru yer, genellikle düz olan lastiğin yanında araç şasisinin altındadır. Çoğu araç şasisi, özellikle kriko için açıkta kalan metalden temizlenmiş bir alan ile altta kalıplanmış plastik içerir. Güvenli bir şekilde kaldırmak ve araca zarar vermekten kaçınmak için, aracınızın kullanım kılavuzundaki kriko yerleştirme talimatlarını izleyin.

8. ARACI KRİKO İLE KALDIRIN

Krikonun aracınızın ağırlığı altında kalmasını ve dengesini kaybetmesini önlemek için, aracınızı kaldırmadan önce altına 2×6 inçlik küçük bir tahta kesiği koyun. Bu taktik özellikle asfaltta faydalıdır.

Kriko uygun şekilde konumlandırılmış haldeyken, patlak lastik yerden yaklaşık 10 cm yukarıda olana kadar aracı kaldırın.

Aracı kriko ile kaldırırken veya kaldırdıktan sonra asla vücudunuzun herhangi bir bölümünü aracın altına koymayın!

9. BİJON SOMUNLARINI AÇIN

Şimdi bijon somunlarını tamamen çıkarma zamanı. Zaten gevşettiğiniz için, çoğunlukla elle sökebiliyor olacaksınız ve lastik değiştirme işleminin en önemli kısmını geride bıraktınız bile!

10. LASTİĞİ ÇIKARIN

Lastiği dişlerinden tutarak, arkasındaki göbekten tamamen kurtulana kadar yavaşça kendinize doğru çekin. Yuvarlanmaması için hemen yan yatırın.

11. YEDEK LASTİĞİ MONTE EDİN

Şimdi jantı somun cıvatalarıyla hizalayarak yerine yerleştirin. Bijon cıvataları jantın içinden görünene kadar yavaşça itin.

12. SOMUNLARI ELLE SIKIN

Bijon somunlarını bijon cıvatalarına geri koyun ve elinizle(!) tamamen sıkın, mümkün olduğunca sıkarak her birini tekrar kontrol edin. Aracı yere indirmeden sıkma işlemini anahtarla yapamazsınız yerle temas ettikten sonra anahtarla sıkacaksınız.

13. ARACI İNDİRİN VE BİJON SOMUNLARINI TEKRAR SIKIN

Krikoyu, yedek lastiğin yerde durması ancak aracın tüm ağırlığının lastiğin üzerinde olmaması için aracı alçaltmak için kullanın. Bu noktada bijon somunlarını anahtarla olabildiğince saat yönünde çevirerek sıkmalısınız. Vücudunuzun tam ağırlığı ile bijon anahtarını aşağı doğru itin.

14. ARACI TAMAMEN İNDİRİN

Aracı tamamen yere getirin ve krikoyu çıkarın. Mümkün olduğunca sıkı olmalarını sağlamak için bijon somunlarını anahtarla bir kez daha sıkın.

15. JANT KAPAĞINI DEĞİŞTİRİN

Patlak lastikten aldığınız jant kapağı yedek parçanıza uyacaksa, ilk çıkardığınız şekilde yerine yerleştirin. Uymuyorsa, ekipmanınızı yerleştirirken lastikle birlikte saklayın.

16. TÜM EKİPMANLARI YERLEŞTİRİN

Önünüzde bir kriko, bir bijon anahtarı, tekerlek takozları, patlak lastiğiniz ve muhtemelen bir jant kapağı var. Uzaklaşmadan önce hepsini aracınıza koymayı unutmayın.

17. YEDEK LASTİKTEKİ BASINCI KONTROL EDİN

Sürmenin güvenli olduğundan emin olmak için yedek lastiğin lastik basıncını kontrol etmelisiniz. “Mini yedek parçalar” olarak da adlandırılan “T-Tipi” geçici yedek parçalar 60 psi (420 kPa) gerektirir. Lastiğin basınca ihtiyacı varsa, hemen (yavaşça) bir yetkili servise gidin.

18. LASTİĞİNİZİ BİR TEKNİSYENE GÖTÜRÜN

Uzun mesafelerde veya yüksek hızlarda sürmek için yedek lastikler uygun değildir, bu nedenle lastik değiştirme işleminden sonra lastik servisine gidip patlak lastiğinizi tamir ettirin.

DÜZ LASTİĞİ SABİTLEMEK NE KADAR SÜRER?

Lastiğinizi bir profesyonele götürmenin yanı sıra, yukarıdaki prosedür bir lastiği değiştirmek için 15 ila 30 dakikadan fazla sürmemelidir. Hiçbir adımı atlamadığınızdan emin olun.

Garajınızda veya otoparkınızda bir lastiği değiştirmek, başınıza gelirse bu durumla başa çıkmaya hazır olmanızı sağlamak için faydalı pratik bir uygulama olacaktır.

Lastiklerin patlamasını tamamen önlemenin bir yolu olmasa da uygun bakım performansı artırabilir ve lastiklerinizin mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlayabilir. Lastik bakımı yaptırmak için tıklayınız.

Acil durumda lastik değişimi için Mobil Montaj Desteği almak için tıklayınız.

Sürücü Kılavuzu niteliğindeki içerikler için bloğumuzu takipte kalın!

İlginizi çekebilir:

Yorum yok

Yorum bırak