Yeni Sürücüler İçin 5 Önemli Tüyo

Yeni Sürücüler İçin 5 Önemli Tüyo

Paylaş
Yeni Sürücüler İçin 5 Önemli Tüyo

Ehliyetini yeni almış veya yeni araba kullanmaya başlayan sürücüler için acemi kelimesini kullanmak yanlış olmasa da biz yeni sürücüler demeye devam edelim 🙂

Ehliyetimi yeni aldım ne yapmalıyım? Ehliyetini yeni almış sürücülerin bilmesi gerekenler nedir? Şeklinde soruları şimdilik bir kenara bırakarak en elzem ve hayati öneme sahip konuları ele almakta fayda var.

1. Sürüş Sırasında Telefonunuzu Kullanmamaya Çalışın

Bir mesaj veya çağrı bekleyebilir. Mesajı okumak veya okumaya çalışmak sizi ve yolcunuzun hayatını riske sokar; gözlerinizi yoldan ayırmak kötü sonuçlara neden olabilir. gelen aramanın ya da mesajın acil olduğunu düşünüyorsanız müsait bir yolda emniyet şeridinde dörtlülerinizi yakarak kısa süreliğine durup konuşmanızı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı yol ve güzergahlarda yolun sağında kısa süreli dahi olsa durmanın yasak olduğunu hatırlatalım.

2. Gösteriş Yapan ve Riski Üstlenen Kişi Olmayın

Trafikte gösteriş olmayacağını unutmayın. Daha hızlı gitmeye çalışmak, keskin manevralar yapmak, hatalı sollamalara girmek son derece tehlikeli olabilir. Emniyet kemerlerinin bir kazada ölme olasılığını yarı yarıya düşürmesine rağmen onu takmamak için direnen sürücülerden olmayın.   

3. Uzun Bir Yolculuktan Önce Temel Bilgileri Kontrol Edin

Her yolculuktan önce şunları kontrol edin:

*Lastiklerde aşınma, çatlak veya şişkinlik var mı?
*Tüm far ve lambalar düzgün çalışıyor mu?
*Camlar kirli mi? Cam suyu eklemek gerekiyor mu?
*Manevra yapma olasılığınız varsa arabanızın arkasında obje olup olmadığına dikkat edin.

Motor soğutma suyu, fren hidroliği kontrolü ve motor yağı kontrolü yapmak için gerekli bilgileri edinin ve aracınızdaki aksamları öğrenmeye çalışın.

4. İleri Düzeyde Eğitim Alın

Ne kadar dikkatli olursanız olun, ileri sürüş eğitimi sürüş şeklinizi iyileştirecek ve bir kazadan kaçınma şansınızı artıracaktır. Güvenle yolculuk edebilmek için yaşadığınız yerin iklim koşullarını göz önünde bulundurarak farklı zemin koşullarında sürüş eğitimi almak acemiliğinizi kolaylıkla üstünüzden atmaya yarayacaktır.  

5. Aracınızın Bakımını Düzenli Yaptırın

Her hafta şunları kontrol edin:

*Lastik diş derinliği ne kadar?

Bunu bir adet 1₺ ile yapabilirsiniz. Eğer paranın altın halkası lastiğin diş derinliği içinde kalıyorsa güvendesiniz. Yasal aşınma sınırı 1,6 mm’dir ancak 3 mm’den az olması yağışlı ve buzlu havalarda tehlikelidir.

*Lastik basıncı ne durumda?
Lastikler soğukken bir basınç göstergesi kullanın (doğru basınç aracınızın el kitabındadır)

*Yağ ve su seviyeleri
*Işıklar ve ampuller
*Silecekler

TyreSafe tarafından yapılan 1000 genç sürücüyi kapsayan bir araştırma gösteriyor ki her 3 sürücüden 1’i lastiklerinin diş derinliğini hiç kontrol etmemiş,

Sürücülerin %85’i kusurlu bir lastikle araç sürmenin cezalarının gerçekte olduğundan daha düşük olduğunu düşünüyormuş,

%62’si ise diş derinliği için yasal sınırın olduğundan daha düşük olduğunu düşünüyor

Lastiklerin aracın en önemli parçalarından biri olduğunu ve aracın durmasında en büyük öneme sahip olduğunu tekrar hatırlatalım. Şimdi sizde 1 ₺ ile aracınızın diş derinliklerini kontrol ederek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Yağmurlu havalarda araba kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri derlediğimiz yazımıza buradan, bagajınızda olması gerekenleri öğrenmek için de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aracınıza uygun lastiği bulmak için KolayOto‘yu ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yok

Yorum bırak