Turbo Motorun, Atmosferik Motora Göre 5 Avantajı

Turbo Motorun, Atmosferik Motora Göre 5 Avantajı

Paylaş
Turbo Motorun, Atmosferik Motora Göre 5 Avantajı
Bored, tired man sleeping at the wheel of his car

TURBO MOTORUN, ATMOSFERİK MOTORA GÖRE 5 AVANTAJI

Atmosferik motorlar artık günümüzde neredeyse yok olmak üzereler. Turbo teknolojisinin ucuzlaması ve popülerliğinin artması ile atmosferik motorların devrini kapattılar. Aslında turbo yani aşırı besleme sistemi atmosferik bir motora ilave edilen ve yüksek basınçla ve daha çok hava emilmesi sağlayan bir parçadır. Kısaca atmosferik bir motora aşırı besleme sistemi monte edilerek turbo motor elde edilir. Günümüzde turbo motorlar birçok avantajı beraberinde getirmektedir.

  1. Emilen Hava Basıncındaki Artış

Turbo motorlar havayı çok daha yüksek basınçlarla silindirler içerisine iletirler. Bu da silindirler içerisine daha fazla hava girmesini sağlar ve bununla birlikte daha fazla tork ve güç üretimi sağlanır. Bu da aynı silindir hacmine sahip bir atmosferik motorlu araca göre, turbo motorlu araç çok daha üstün performans elde edileceğini gösterir.

  1. Düşük Vergi Oranları

 Günümüzde 1.0 litre hacmindeki bir turbo motor 20 yıl öncesinin 2.0 litre atmosferik motoruna göre daha fazla güç ve torku turbo besleme sayesinde üretebilmektedir. Düşük silindir hacmi özellikle ülkemizdeki kullanıcılar için çok önemlidir, Çünkü ülkemizde araçların ilk alış ve yıllık vergileri silindir hacminin büyüklüğüne göre belirlenmektedir.

  1. Daha Hafif Motor

Bir turbo motor, atmosferik motorla aynı gücü daha düşük hacimden ve daha az silindir sayısı ile sağlamaktadır. Silindir hacminin ve silindir sayısının azalması ile motorda kullanılan parça sayısının ve metal miktarının azalması ile eş anlamlıdır. İşte bu sebeple hem motor ağırlığı hem de aracın genel ağırlığı azalır. Daha az ağırlık ise yüksek performans ve düşük yakıt tüketimine olanak sağlar.

  1. Düşük Yakıt Tüketimi

 Turbo motorlar düşük devirlerde maksimum tork üretmeleri sayesinde daha düşük devirlerde vites değiştirmeye olanak sağlarlar. Bu sayede istenilen araç çekişi gaza daha az basılarak sağlanabilir. Daha az gaz ise daha düşük yakıt tüketimi demektir.

  1. Uygun Araç Fiyatları

Turbo motorlarda, silindir hacminin ve silindir sayısının azalması ile motorda kullanılan malzemelerin miktarı ve ağırlığı azalır. Bu sayede üreticiler parça, işçilik, nakliye maliyetlerini düşürürler ve her bir turbo motorlu aracı daha düşük maliyetle üretirler. Bir de bunun üstüne vergi oranlarının düştüğünü göz önünde bulundurursak turbo motorlu araçlar, atmosferik motorlu araçlara göre tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşabilirler.

Yorum yok

Yorum bırak