Lastikte Gümrük Vergisi Yürürlüğe Girdi

Lastikte Gümrük Vergisi Yürürlüğe Girdi

Paylaş
Lastikte Gümrük Vergisi Yürürlüğe Girdi

Bakanlar Kurulu’nun “İthalat Rejimi” kararına ek kararı olarak 7 Eylül 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan yüzde 21.8’lik gümrük vergisi uygulaması, yeni lastik almayı düşünen araç sahiplerini olumsuz etkiliyor. Yeni gümrük vergisinin ithal lastik markaları başta olmak üzere lastik fiyatlarında artış olarak piyasaya yansıması bekleniyor.

Yeni gümrük vergisinin özellikle Japonya’dan ithal edilen lastik markalarını olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

Yayınlanan kararnameye göre araç, sanayi, tarım ve orman, motosiklet ve bisiklet dış lastiği ithalatına ilave olarak yüzde 21.8 gümrük vergisi uygulanmaya başlandı. Yeni gümrük vergisi, AB üyesi ve diğer belirli ülkelerden yapılan ithalatlarda uygulanmayacak. Tüketicilerin yerli markalara yönelmesi muhtemel.

İthal lastik fiyatları yüzde 20 artacak

Yokohama Türkiye Genel Müdürü Halil Karagülle’ye göre bu yeni uygulama şu an piyasada bulunan hesaplı otomobil lastiklerini azaltacak ve binek otomobil lastiklerinin başlangıç fiyatlarını artırarak tükeyiciye en az yüzde 20 oranında daha fazla bir fiyata sunulacak.

Karara göre AB ve EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Mauritius, Güney Kore ve Malezya üretimi olanlar hariç olmak üzere diğer ülkelerden yapılacak araç dış lastiği ithalatından ek yüzde 21,8 gümrük vergisi alınıyor.

Yerli üreticiler öne geçecek
Yeni gümrük vergisi ile beraber yerli lastik üreticilerinin de, lastik fiyatlarına hiç zam yapmasalar dahi ithal lastiklere göre %20 daha ucuz fiyat verebilecekleri için, önünün açılacağı öngörülüyor.

KolayOto İlgili Gelişmeleri Takip Ediyor

Haberin otomobil sahipleri arasında hızla yayılması ile kış lastiği almayı düşünen tüketiciler fiyat artışına yakalanmadan hazırlıklarını tamamlamaya başladı. Henüz lastik değişimine karar vermemiş araç sahiplerinin de acele etmesi kendi yararlarına, çünkü vergi artışının fiyatlara kış sezonundan önce yansıyacağı düşünülüyor.

KolayOto olarak, lastik fiyatlarına artış olarak yansıması beklenilen yeni gümrük vergisi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek, kullanıcılarımıza en avantajlı şartlarda lastik değişimi sunmaya devam ediyor olacağız.

 

Yorum yok

Yorum bırak