Kış Lastiği Yaz Mevsiminde Kullanılır mı?

Kış Lastiği Yaz Mevsiminde Kullanılır mı?

Paylaş
Kış Lastiği Yaz Mevsiminde Kullanılır mı?

Havaların ve yolların sıcaklık seviyelerinin yükseldiği yaz mevsiminde hem güvenli ve konforlu sürüş deneyimi hem de minimum yakıt tüketimi için sürücülerin lastik seçimleri konusunda doğru karar vermeleri çok önem taşıyor. Islak ve karlı zeminde kullanılan kış lastiklerini çıkartıp kuru zemine ve aniden gelişen yağmurlara da uygun yaz lastiklerini kullanmak gerekiyor.

Yazın kış lastiği kullanmak özellikle fren mesafesinin uzamasına neden oluyor. Hızlı girilen keskin virajlarda, aracın yumuşak lastik yanaklarının etkisi aracı beklenenden fazla yatırarak sürücüleri öngörülmeyen bir direksiyon hareketi refleksine itiyor. Bu aşırı toparlama hareketinin kimi zaman aracın takla atmasına dahi neden olabiliyor. Bunun yanı sıra mevsimine uygun olmayan lastik, yakıt tüketimini ve çevreye salınan CO salgısını da ciddi oranda artırıyor. Kış lastiklerini yaz aylarında kullanmaya devam etmekle kâr değil zarar ediyorsunuz. Lastiğini verimli şekilde kullanmak ve en iyi performansı almak isteyen tüketicilerimiz, mevsimine göre lastiği hem güvenlikleri hem bütçeleri için tercih etmeli.

Yazın kışlık lastiklerin düşük sıcaklıklarda ve ıslak zeminde kullanımı

Yazlık ve kışlık lastiklerin arasındaki fark özellikle serin havalarda azalmaktadır. Bu fark, sıcaklık ve yükte artış olduğu takdirde doğru orantılı olarak artar. Özellikle güneş ışığının olduğu sıcak günlerde kuru zeminde kış lastiklerine çok yük binmesi yol tutuşunu ve stabiliteyi oldukça düşürmektedir. Bu durum özellikle viraj alırken eğer zemin kaygan ise, aracın “süzülmesi” ile farkedilir. Bu tarz zeminlerde tecrübesi olmayan sürücüler için bu durum oldukça rahatsızlık verici olabilir.

Islak zeminde sırt desen derinliği oldukça önemli olup, kışlık ve yazlık lastiklerde çok büyük bir fark yaratmayacaktır.

Kış lastiğini yazın kullanmanın zararları şunlar:

  1. Yaz mevsiminde kış lastiği ile devam edildiğinde lastikler aşırı aşınma nedeni ile çabuk yıpranır. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına gelir.
  2. Güç ve yakıt tüketimi artar. Seçilen Lastikler binek otomobillerde yakıt tüketimine büyük oranda etki eder.
  3. Aracın performansının da önüne geçilerek fren mesafesi uzar ve gürültü seviyesi artar. Kış lastikleri deseni ve kullanılan sırt karışımının özelliğinden dolayı yaz lastiklerine oranla daha fazla ses çıkartır.
  4. Kuru zeminde hızlı alınan virajlarda savrulma hatta takla atma riski ortaya çıkar. Kış lastiğinin üretimi sırasında kullanılan doğal kauçuk yüzdesinin fazlalığı kış lastiğini yaz lastiğine oranla daha yumuşak kılmaktadır. Aynı zamanda kış lastiğinden beklenen akselerasyon ve frenleme tepkimeleri kış mevsimi ve kış dönemi yol koşullarına göre daha farklı bir gövde yapısını gerektirmektedir.
    Dolayısıyla limitlere yakın bir performans ile yaz aylarında kış lastikleri ile yol alan sürücüyü çok tehlikeli deneyimler bekleyecektir.

Değer mi?

Eğer kışlık lastiğinizin sırt derinliği 4mm’ den fazla ise ve aracınızı hurdaya vermeyi düşünmüyorsanız bu lastikleri yazın kullanmanızın bir anlamı yoktur. Yaz sezonunda kullanılan kışlık lastikler, yazlık lastiklerden çok daha hızlı bir şekilde aşınacaklardır. Sırt deseni 4mm’ den az olan, ancak 1,6mm’ ye yakın olmayan (ör. 3-3,9mm) ve kullanılabilir durumda olan (mekanik veya yapı arızası olmayan) lastikler yazın kullanılarak harcanabilir. Ancak bu durumda aracınızı ıslak zeminde 20-30km/h kadar  daha yavaş kullanmanız ve önünüzdeki araçla olan mesafenizi artırmanız gerekir. Çünkü fren mesafesi artmış olacaktır.

4mm lastik sırt deseni derinliğine sahip kışlık lastiğin yazın kullanımı yıllık yaptığı kilometre az olan ve kısa mesafeler arası çalışan araçlar için değmektedir, ör. yedek aracınızda. Bu sayede bir sezonu atlatabilirsiniz (yeni bir lastik seti almak zorunda kalmazsınız). Bu en güvenli çözüm olmasa da yağmurlu havada kabak (yazlık) lastiklerle gitmekten iyidir ve bu sayede de piyasada bulunan bilmediğiniz ucuz marka lastiklere para vermek zorunda kalmazsınız. Ancak şunu da unutmamalısınız ki yapabileceğiniz herhangi bir kazadan sonra aracınızın tamiri için harcayacağınız para, yeni bir set lastiklerden daha fazla olacaktır.

Sürüş güvenliğinden bahsettiğimiz sürece yeni set lastiklerin alımı şüphesiz her zaman en doğru çözüm olacaktır. Ancak tabi ki en iyi lastikler de sürücünün dikkatinin yerini alamazlar, nitekim çoğu kaza iyi hava koşullarında ve düz yollarda gerçekleşmektedir.

Güvenliğiniz ve yakıt ekonomisi için mevsime uygun lastik kullanmak her zaman en doğru olanı. Mevsime uygun lastiği peşin fiyatına 6 taksit ve ücretsiz kargo gibi KolayOto avantajlarıyla satın almak için http://kolayoto.com/lastikler adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kış lastiğinizin yerine yaz lastiği taktırmak için de montaj noktası arıyorsanız KolayOto anlaşmalı Montaj Noktaları sayfamızı ziyaret edebilir, size en uygun lastik bayisini bulabilirsiniz. http://kolayoto.com/ustorelocator/location/index/ adresini ziyaret etmeniz yeterli.

Yorum yok

Yorum bırak