Ehliyetini yeni almış veya yeni araba kullanmaya başlayan sürücüler için acemi kelimesini kullanmak yanlış olmasa da biz yeni sürücüler demeye devam edelim 🙂
Ehliyetimi yeni aldım ne yapmalıyım? Ehliyetini yeni almış sürücülerin bilmesi gerekenler nedir? Şeklinde soruları şimdilik bir kenara bırakarak en elzem ve hayati öneme sahip konuları ele almakta fayda var.
Bir mesaj veya çağrı bekleyebilir. Mesajı okumak veya okumaya çalışmak sizi ve yolcunuzun hayatını riske sokar; gözlerinizi yoldan ayırmak kötü sonuçlara neden olabilir. gelen aramanın ya da mesajın acil olduğunu düşünüyorsanız müsait bir yolda emniyet şeridinde dörtlülerinizi yakarak kısa süreliğine durup konuşmanızı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı yol ve güzergahlarda yolun sağında kısa süreli dahi olsa durmanın yasak olduğunu hatırlatalım.
Trafikte gösteriş olmayacağını unutmayın. Daha hızlı gitmeye çalışmak, keskin manevralar yapmak, hatalı sollamalara girmek son derece tehlikeli olabilir. Emniyet kemerlerinin bir kazada ölme olasılığını yarı yarıya düşürmesine rağmen onu takmamak için direnen sürücülerden olmayın.
Her yolculuktan önce şunları kontrol edin:
*Lastiklerde aşınma, çatlak veya şişkinlik var mı?
*Tüm far ve lambalar düzgün çalışıyor mu?
*Camlar kirli mi? Cam suyu eklemek gerekiyor mu?
*Manevra yapma olasılığınız varsa arabanızın arkasında obje olup olmadığına dikkat edin.
Motor soğutma suyu, fren hidroliği kontrolü ve motor yağı kontrolü yapmak için gerekli bilgileri edinin ve aracınızdaki aksamları öğrenmeye çalışın.
Ne kadar dikkatli olursanız olun, ileri sürüş eğitimi sürüş şeklinizi iyileştirecek ve bir kazadan kaçınma şansınızı artıracaktır. Güvenle yolculuk edebilmek için yaşadığınız yerin iklim koşullarını göz önünde bulundurarak farklı zemin koşullarında sürüş eğitimi almak acemiliğinizi kolaylıkla üstünüzden atmaya yarayacaktır.
Her hafta şunları kontrol edin:
*Lastik diş derinliği ne kadar?
Bunu bir adet 1₺ ile yapabilirsiniz. Eğer paranın altın halkası lastiğin diş derinliği içinde kalıyorsa güvendesiniz. Yasal aşınma sınırı 1,6 mm’dir ancak 3 mm’den az olması yağışlı ve buzlu havalarda tehlikelidir.
*Lastik basıncı ne durumda?
Lastikler soğukken bir basınç göstergesi kullanın (doğru basınç aracınızın el kitabındadır)
*Yağ ve su seviyeleri
*Işıklar ve ampuller
*Silecekler
TyreSafe tarafından yapılan 1000 genç sürücüyi kapsayan bir araştırma gösteriyor ki her 3 sürücüden 1’i lastiklerinin diş derinliğini hiç kontrol etmemiş,
Sürücülerin %85’i kusurlu bir lastikle araç sürmenin cezalarının gerçekte olduğundan daha düşük olduğunu düşünüyormuş,
%62’si ise diş derinliği için yasal sınırın olduğundan daha düşük olduğunu düşünüyor
Lastiklerin aracın en önemli parçalarından biri olduğunu ve aracın durmasında en büyük öneme sahip olduğunu tekrar hatırlatalım. Şimdi sizde 1 ₺ ile aracınızın diş derinliklerini kontrol ederek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Yağmurlu havalarda araba kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri derlediğimiz yazımıza buradan, bagajınızda olması gerekenleri öğrenmek için de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Aracınıza uygun lastiği bulmak için KolayOto‘yu ziyaret edebilirsiniz.
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…