Stresle başa çıkma yöntemleri

Stresle başa çıkma yöntemleri

Stres neden olur,stres ruh ve beden sağlığımızı nasıl etkiler,stresle nasıl başa çıkabiliriz

Paylaş
Stresle başa çıkma yöntemleri

Stres neden olur?

İşimize,doktor randevumuza,arkadaş buluşmalarına hatta markete giderken bile maruz kaldığımız yoğun trafik,uzun uzun basılan kornaların rahatsız edici sesleri, insanların tahammülsüz ve öfkeli tavırları hepimizi ister istemez stresli bir insan haline getiriyor.

Peki,stres bizi nasıl etkiliyor?

Stres hem bedensel hem ruhsal sağlığımızı tahmin ettiğimizden çok ama çok daha fazla etkiliyor.

Stresin ruh sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden bazıları şunlardır:

-Sürekli korku,panik ve endişe halinde olmak

-Öfke kontrolünü sağlayamamak,çok çabuk sinirlenmek ve öfke nöbetleri geçirmek

-Sürekli depresif ve pesimist bir ruh halinde olmak

-Tahammülsüzlük

-Sabırsızlık

-Motivasyon düşüklüğü

-Hafızayı toparlayamama, unutkanlık

-Dikkat toplayamama..

Stresin beden sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden bazıları şunlardır:

-Kalp çarpıntısı

-Göğüs Ağrısı

-Yüksek tansiyon

-İştahsızlık veya aşırı yeme isteği

-Hazımsızlık,mide krampları,ülser,gastrit

-Migren,kuvvetli baş ağrıları

-Kurdeşen, egzama gibi strese bağlı cilt hastalıkları

-Aniden gelen kas kasılmaları, kramplar…

Bunlar stresin beden ve ruh sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden sadece birkaçı. Stresin sağlığımız için ne kadar tehlikeli olduğunu farkındayız. Peki stresin üstesinden nasıl gelebiliriz, stresimizi nasıl yönetebiliriz? Stresin siz değerli okuyucularımıza zarar vermesine izin vermemek için en işe yarayan “stresle başa çıkma yöntemlerini” sizler için derledik.

Stresle Başa Çıkma Yolları

-Dengeli Beslenmek

Doğru ve dengeli beslenme stresin bir numaralı düşmanı. Yapılan araştırmalara göre günlük hayatında yağda kızarmış besinler, hamur işleri,şekerli yiyecekler, asitli içecekler, fast-food ve abur cubur gibi zararlı gıdalarla beslenen insanların sağlıklı yağlarla pişirilen sebze ağırlıklı ev yemekleri yiyen insanlara göre çok daha stresli olduğu tespit edilmiş.Size tavsiyemiz mümkün olduğunca ev yemeği yemeniz hatta üşenmeyip gideceğiniz yerlere kendi yiyeceğinizi hazırlayıp götürmeniz.

-Uzun Süre Aç Kalmamak

Çoğu zaman günlük hayatın koşuşturmacasından yemek yemeye dahi vakit bulamıyoruz. Öğün atlamak ve uzun süre aç kalmak hem stresi tetikliyor hemde sinir stresini alt üst ediyor. Size tavsiyemiz arabanızda mutlaka yeşil elma,kuru meyve,kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmanız.

-Müzik Dinlemek

Müzik ruhun gıdasıdır diye boşuna dememişler! Yapılan araştırmalar gösteriyor ki klasik müzik gibi ruhu dinlendiren müzikler dinlemek kasları gevşeterek bizi sakinleştiriyor. Size tavsiyemiz arabanızda mutlaka klasik müzik cd’leri bulundurmanız.

-Doğru Nefes Almak

Doğru nefes almak denince akla beden eğitimi dersinde öğretilen kolları yukarı kaldıra kaldıra nefes almak gelmesin aklımıza. Doğru nefes almak göğüs kafesimizi genişleterek ciğerlerimizin her bir köşesine ve tüm vücut hücrelerimize oksijen gitmesini sağlamak demek.Doğru nefes almak tüm hücrelerimizin oksijene doymasını sağlarken kaslarımızı rahatlatarak bizi zinde ve sakin yapıyor. Doğru nefes alma yöntemlerini öğrenmek için dilerseniz bir uzmandan yardım alabilirsiniz, ya da eğitici videoları izleyebilirsiniz.

-Düzenli Egzersiz Yapmak

Düzenli egzersiz yapmanın vücudumuz için faydaları saymakla bitmez ama en önemli faydalarından biri stresle başa çıkması diyebiliriz. Her gün düzenli olarak yaptığınız 30 dakikalık yürüyüşün bile sizi nasıl başka bir insana dönüştürdüğünü gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. Size tavsiyemiz aracınızı gitmek istediğiniz yerin dibine park etmek yerine yürüme mesafesine park ederek günlük hareketinizi arttırmanız. Ayrıca günlük aktif hareket sürenizi ölçen uygulamalardan birini indirerek kendinize günlük adım hedefi koyarak yürüyüşünüzü düzene oturtabilirsiniz.

-Programlı Olmak

Çoğumuz yapacağımız işlerin hepsini birden aklımızda tutmaya çalışırken bazı şeyleri atlamaktan,unutmaktan veya yetiştirememekten şikayet ediyoruz. Aslında bu çok doğal! Günlük hayatın koşuşturmacası içinde her şeyi aklımızda tutabilmemiz mümkün değil. İşlerinizi düzene koymadığınızda,almanız gerekenleri almayı unuttuğunuzda veya sevdiklerinizin önemli günlerini unuttuğunuzda stresli oluyorsunuz.Bizim tavsiyemiz, kendinize bir çanta ajandası edinmeniz ve gün gün yapmanız gereken işleri,sizin ve sevdikleriniz için önemli günleri not etmeniz ve alışveriş listelerinizi oluşturmanız.

-Stres Çarkı

Son zamanlarda fazlasıyla popüler olan ve herkesin elinde gördüğümüz stres çarklarını,özellikle trafiğin en çekilmez olduğu anlarda arabanızda bulundurmanız sizi ani sinir ataklarından koruyacaktır. Herkesin arabasında bulunması gereken bu çarkların stresi alma özelliği nereden geliyor bilmiyoruz ama işe yaradığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sınırlı bir süre için Kolayoto’da kampanyada olan stres çarklarının beğendiğiniz renklerinden,size ve sevdiklerinize uygun olanı hemen şipariş vermek için buraya tıklamanız yeterli!

Stresle başa çıkabilmeniz için verdiğimiz tavsiyeler bu şekildeydi.Umarız faydasını görürsünüz. Tüm sorularınız,şikayetleriniz ve önerileriniz için bize [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Sakin ve mutlu haftalar dileriz.

-HHF4W

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum bırak