Pirelli P Zero: Formula 1 Lastikleri

Pirelli P Zero: Formula 1 Lastikleri

Paylaş
Pirelli P Zero: Formula 1 Lastikleri

Türkiye ayağı 13-14-15 Kasım’da İstanbul Park’ta gerçekleşecek olan 2020 Formula 1 DHL Turkish Grand Prix heyecanı tüm ülkeyi sardı. Pandemi tedbirleri kapsamında seyircisiz gerçekleşecek yarış canlı yayın ile televizyondan naklen takip edilebilecek. Gencinden yaşlısına tüm Türkiye’yi ekrana bağlayacak olan bu yarışın önemli bir detayı da Türkiyenin 2011 yılından beri F1’e katılmıyor olmasıydı.

9 yıl aradan sonra yarışın ülkemizde gerçekleşecek 14. etabı içi tüm hazırlıklar tamamlandı. 2011 yılından beri Formula 1 Global Lastik Sponsoru olan Pirelli P Zero lastiklerine yakından bakalım.

F1 2020 sezonu için 5 model sunan Pirelli, 5 farklı kuru zemin lastik(slick) çeşidi üretti. F1 lastiklerinde beyaz şerit sert hamuru temsil ederken, sarı renk orta sert hamuru ve kırmızı renk ise yumuşak hamurlu lastiği temsil etmektedir. Lastikler ayrıca C1’den C5’e kadar sınıflandırılıyor. C1 en sert lastiği temsil ederken rakam yükseldikçe sertlik derecesi azalıyor ve en yumuşak lastik C5 ile ifade ediliyor. Aşırı ısınmaya dayanıklı olmak için özel geliştirilen Pirelli P Zero lastiklerin ıslak zemin(rain) versiyonu da üretildi.

C1 (Compound 1) Lastikler

Bu model serinin en sert lastiğidir ve 2018’de ki yarışlarda kullanılan lastiğin hamur bileşenlerine oranla daha sert olması için optimize edildi. hızlı viraj alımı ve yüksek ısı veren enerji baskısının lastiklere uygulandığı pistler için özel üretilmiştir. Lastiğin ısınma süresi yumuşak bileşenlere göre daha uzun sürdüğü için optimum dayanıklılık ve düşük aşınma yaratıyor.

C2 (Compound 2) Lastikler

C2 modeli 2019 sezonunda 4 etap dışında tüm yarışlarda kullanıldı. Farklı bir yapıya sahip bu model sert bileşenler içinde yüksek hız, yüklü enerji ve yüksek ısıya uyumlu olarak nitelendiriliyor. Farklı pistlere olan uyumluluğunu kanıtlayan C2 sarı şerit ile ifade ediliyor.

C3 (Compound 3) Lastikleri

2019’da 4 yarış hariç tüm sezon yarışlarında tercih edilen Pirelli P Zero C3 dayanıklılık ve performans dengesini sağlarken özellikle performansın ön planda olmasını sağlıyor. Sert ve cüretkar pistlerde en yumuşak lastik hamuru, daha sakın veya şehir içi pistlerde ise en sert lastik hamuru olarak olağanüstü uyum yaratıyor.

C4 (Compound 4) Lastikleri

Ultra yumuşaklığa yakın hamurda olan sarı ve kırmızı şeritli modelleri olan C4, dar ve çok virajlı pistler için geliştirilmiştir. Hızlıca ısının yapısı ile optimum performans sunarken aynı anda diğerlerine göre daha çabuk aşınma sorunu yaratabilir.

C5 ( Compound 5) Lastikleri

Hypersoft olarak da bilinen 2020’nin en yumuşak lastiği olan C5 Pirelli P Zero üretilmiş en hızlı lastiktir. tüm pistlere uyumlu performansı ile yüksek mekanik yol tutuşu sağlanırken aşınma oranı daha yüksektir.

F1 Islak Zemin Lastikleri Pirelli Cinturato Intermediate Green

Pirelli Cinturato Geçiş (intermediate) lastikleri en sert hamurlu kaygan zemin (rain) lastikleridir. Yağışın yeni başladığı, su birikintilerinin bulunmadığı pistlerden, kurumaya başlamış zeminlerde kullanılabilir. Bu model, 300 km/s hızda saniyede yaklaşık 30 litre drenaj yapabilmektedir. Özel hamur yapısı tam ıslak ile kuru zemin lastiklerinin kullanıldığı şartlar için geliştirildi.

Pirelli Cinturato Wet Blue

Şiddetli yağmurlarda tam ıslak zemin lastikleri (Wet) Blue kullanılır. 300 km/s hızda bile saniyede 85 litreye varan su tahliyesi gerçekleştirebilir ve suda kızaklamaya engel olur. Yeni blok yapısı ile yoğun yağmurlarda daha yüksek yol tutuşu sağlayabiliyor. Bu lastiğin çapı, kuru zemin lastiklerinin çapından 10 mm daha geniştir.

Pirelli P Zero serisinin sportif binek ve sportif SUV araçları için tasarlanan modelleri de bulunmaktadır. Pirelli’nin son teknolojileri ışığında geliştirilen seri yaz lastiği konusunda oldukça iddialıdır. Farklı ebat seçenekleriyle 30’dan fazla farklı modeli bulunan lastiklerin Audi, BMW, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, McLaren, Mercedes, Mini, Porsche, Volkswagen ve Volvo gibi sektörün öncüsü performans ve lüks araba üreticilerinden homologasyon almıştır.

F1 Lastikleri Ne Kadar? P Zero 2020 Fiyatları Nedir?

Pirelli P Zero lastiklerine 862 ₺’den başlayan fiyatlarla, KolayOto güvencesi ile vade farksız 6 taksit avantajı ile sahip olabilirsiniz.

Lastik modellerini incelediğimiz sayfamıza göz atmayı unutmayın.

Yorum yok

Yorum bırak