Aracınızın Garanti Dışı Kalmasına Sebep Olabilecek 5 Modifikasyon

Aracınızın Garanti Dışı Kalmasına Sebep Olabilecek 5 Modifikasyon

Paylaş
Aracınızın Garanti Dışı Kalmasına Sebep Olabilecek 5 Modifikasyon

Otomobilinizin garantisi de her ürünün garantisi gibi çeşitli nedenlerden dolayı geçersiz kalabilir. Bu duruma neden olan 5 ana nedeni inceledik.

  1. Aracın Jantlarının Değiştirilmesi

Üreticilerin farklı donanım paketlerinde sundukları jant modellerini bazı kullanıcılar görünüm ve performans beklentileri ile değiştirebilirler. Bu değişiklik sonucunda;

  • Farklı ebattaki jantların kullanılması
  • Orijinal olmayan jantların kullanılması
  • Orijinal ama ikinci el veya yetkili servis faturasız jantların kullanılması
  • Aynı markanın başka modellerine ait jantların yetkili satıcı veya yetkili servisten faturalı olarak alınmış olsa da

Aracın değişiklikten etkilen parçalar garanti dışı kalır. Ayrıca jantın kırılması, eğrilmesi veya yerinden çıkmasının sebep olduğu büyük bir kaza olması durumunda aracın tamamı garanti dışı kalabilir. Bununla birlikte karşılaşılan hata lastikten kaynaklansa bile lastik üreticisi de sorumluluk kabul etmez.

  1. Multimedya-Ses sisteminin Değiştirilmesi

Otomobillerdeki fabrika çıkışlı ses sistemleri donanımların sınırlı olması veya ek bedelle yüksek fiyatlarda opsiyon olarak sunulması nedeniyle kullanıcılar değişikliğe gidebilmektedirler. Özellikle tv ve navigasyon donanımına sahip Çin üretimi düşük kaliteli ürünler elektrik sisteminde arızaya neden olabilmektedir. Bu elektrik arızasına sonradan eklenen cihazın sebep olması durumunda etkilenen parça garanti dışı kalır. Ayrıca elektrik arızası yangın çıkmasına neden olur ise ve araç tamamen garanti kapsamı dışında kalabilir. Ancak bazı markaların yetkili satış ve servis noktalarında garanti koşullarını bozmayacak şekilde sistem değişikliği yapılabilmektedir.

  1. Araca LPG Uygulaması Yapmak

Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle benzinli motora sahip modellerin bazı kullanıcıları araçlarına LPG uygulaması yaptırmaktadır. LPG uygulaması motor ile alakalı arızları tamamen garanti kapsamı dışında bırakmaktadır. Ancak bazı markaların yetkili satış ve servis noktalarında LPG sistemini garanti koşullarını bozmayacak şekilde uygulamaktadır.

  1. Gövde Parçalarının Değiştirilmesi Veya Yeni Parça Eklenmesi

Genellikle görünüm ve performans beklentileri ile kullanıcılar araçlarına spoiler, tampon ve kasa parçaları eklemektedirler. Bu uygulamalar bilinçli kişiler tarafından yapılmıyor ise aracın daha fazla yakıt tüketimi ve rüzgar sesi seviyesinin artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca aracın aerodinamiğini de bozabilirler de bozabilirler ve bu da yüksek süratlerde kazaya sebep olabilir. Üretici firma kazanın bu parçalardan kaynaklandığına kanaat getirmesi durumunda aracın garanti kapsamı dışında kalması muhtemeldir

  1. Aracın Yazılımını Değiştirmek(Chip Tuning Uygulaması)

Birçok otomobil motorlarında ki mevcut gücün daha fazlasını bünyelerinde barındırırlar. Ancak emisyon, yakıt tüketimi ve motor ömrünün kısalması kaygıları nedeniyle otomobil firmaları motor gücünü belli sınırlar dahilinde programlarlar. Chip tuning uygulamaları araçtaki mevcut ama saklı gücü ortaya çıkararak aracın performansının artmasını sağlarlar. Ancak bu uygulamalar araçların garanti kapsamı dışında kalmasına neden olmaktadırlar.

 

Yorum yok

Yorum bırak