17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB lastik etiket yönetmeliği hem üreticileri hem de tedarikçileri yakından ilgilendiriyor. Tüketicinin lastiğin performansı, enerji sınıfı ve ekolojik duyarlılığı gibi önemli veriler ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olması amaçlanıyor.
Son yıllarda ülkemizde de artışta olan tüketici okuryazarlığı, satın alınan ürünle ilgili bilinmesi gereken bilgilerin önemi ve tüketicinin bilinçlenmesi açısından önem arz ediyor. Oto lastik satışlarında da 2012 yılından itibaren AB lastik etiketi kullanılmaktadır. Adını Avrupa Birliğinden alan bu etiketler içerisinde “Islak zemin performans” “Yakıt verimliliği” ve “Gürültü” sınıfı değerleri mevcuttu. Ancak yeterli gelmemiş olacak ki 1 Mayıs itibari ile bir dizi değişikliğin hayata geçmesi gerekiyor.
Eski etiketlerde sadece yakıt verimliliği harf sınıflandırması, ıslak zemin performansı harf sınıflandırması ve gürültü rakamsal değerleri bulunuyordu.
Yeni AB lastik etiket yönetmeliği ile bu etiketleri hem üreticilerin hem de tedarikçilerin fiziksel satışlar için lastik üzerinde yapıştırması çevrim içi satışlarda da ürün detay sayfalarında paylaşması ve tüketicinin kolaylıkla erişebilmesi gerekiyor.
Yakıt verimliliğini belirleyen ana unsur yuvarlanma direncidir ve bu kategoride sınıflandırma bu özelliğe göre uygulanır. (A) en verimli, (E) en düşük verime sahip olmak üzere 5 yakıt verimliliği sınıfı olacaktır. A ve E sınıfı yakıt verimliliğine sahip lastikler arasında değişkenlere bağlı kalarak %7,5 oranına varan yakıt tüketimi artışı görülebilir.
Lastiklerin ıslak zeminde tutunma performansı emniyet açısından oldukça önemlidir ve frenleme değerlerinin bilinmesi tüketici için oldukça hayati önem taşımaktadır. Düşük yakıt verimliliği sınıfına sahip lastikler ıslak zeminde de yüksek performansa sahip olamazlar. Bunun neden, bu lastiklerin yolla mukavemetinin de düşük olmasıdır. En uzun ıslak zemin frenleme mesafesine sahip lastiklerin olduğu sınıf E, en kısa frenleme mesafelerine dolayısıyla en iyi ıslak zemin yol tutuşuna sahip lastiklerin sınıfı A’dır. A ve E sınıfı arasındaki performans farkı 18 m (80 km/s hızla) mesafeye kadar çıkabilir.
Gürültü seviyeleri desibel (dB) cinsinden rakamsal değerler ve harf ile sınıflandırmalar ile gösterilecektir. Piktogram ve rakamsal veri ile lastiğin yuvarlanma direnç gürültüsü de A, B ve C olarak sınıflandırılacaktır. C sınıfı daha gürültülü lastik olmak üzere B= ortalama gürültü seviyesi ve A= düşük gürültülü lastik olarak belirtilecektir.
Eğer lastik kış mevsiminde kullanılmaya uygun ise etiketine karlı zemin performansı için bir piktogram (3pmsf) eklenmesi gerekmektedir.
Tüketici olarak, lastiklerinizi satın alırken sizlere en detaylı bilgiyi sunan tedarikçileri tercih ediniz. KolayOto, kullanıcılarının doğru bilgiye erişebilmesi için 9 yıldır çalışan ve bu uygulamaya ilk geçen oto lastik tedarikçisidir.
İlginizi çekebilir:
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…
İster uzun bir seyahat planlamış olun, ister sadece arabanızı işe gidip gelmek için kullanıyor olun,…