Tavsiyeler

Trafiğe Yeni Çıkacak Genç Sürücüler İçin Pratik Bilgiler

Genç sürücüler tecrübesizliklerinin sonucu olarak daha çok kaza yapma riski taşırlar. Son yıllarda, ehliyet sahibi olma yaşı giderek düşerken, ehliyet sahibi olanların oranı da hızla artıyor. Ayrıca, ülkemizde gençler arasında ehliyetsiz araba kullanımı da ne yazık ki çok yaygın. Bu durum, ülkemizin genç nüfusu dikkate alındığında, trafik güvenliği açısından olumsuz bir tablo olarak karşımıza çıkıyor.

Oysa gençler de herkes kadar dikkatli ve güvenli araba kullanabilir. Yeter ki belli başlı kurallara ve güvenlik ilkelerine uysunlar. Ve elbette her şeyden önce, kendi durumları ve genel olarak trafik hakkında, gerçekçi ve faydalı bilgileri edinsinler.

Peki; nedir genç ve tecrübesiz sürücülerin daha güvenle araba kullanmasını sağlayacak pratik ya da “hap bilgiler”? Gelin birlikte inceleyelim.

  1. Kendinize Güvenin: Öncelikle, trafiğe yeni çıkan ilk kişi siz değilsiniz. Siz de gerekli eğitimi aldıktan sonra herkes gibi araba kullanabilirsiniz. Bol bol pratik yaparak ve direksiyon dersi alarak korkunuzu yenebilir ve kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz.
  2. Babanızla veya annenizle trafiğe çıkmayın: Bu, sizin heyecanınızın artmasına sebep olacaktır. Bunun yerine iyi bir direksiyon eğitmeninden direksiyon dersi alabilirsiniz.
  3. Emniyet kemerinizi mutlaka takın: Araba kullanırken daha güvende hissetmenin tek yolu; gideceğiniz mesafe çok kısa bile olsa emniyet kemerinizi takmanızdır. Asla unutmayın!
  4. Araçla ilgili temel bilgileri iyi öğrenmeden trafiğe çıkmayın: Kullandığınız aracı tanımadan, onu güvenli şekilde süremezsiniz. Motor gücü, ağırlık, yük taşıma kapasitesi, fren mesafesi, bakım durumu gibi önemli konulara dikkat edin. Bunları dikkate almadan trafikte bulunmak, kaza ihtimalini ciddi oranda yükseltir.
  5. Araca ilk bindiğinizde yapmanız gerekenleri ihmal etmeyin.
    -İlk önce koltuğunuzu ayarlayın. Boyunuz, kol uzunluğunuz gibi değişkenler hem ergonomik rahatlık hem de sürüş güvenliği açısından koltuğu kendinize göre ayarlamanızı gerektirir.- Aracınızın dikiz aynalarını ayarlayın. Tıpkı koltuk gibi, dikiz aynası da her sürücü için farklı açılarda ayarlanmalıdır. Hem arka hem de yan aynaları dikkatlice ayarlayın.

    – Emniyet kemerinizi takın. İster iki sokak ilerideki markete, ister şehir dışına gidiyor olun fark etmez; trafiğe çıkarken emniyet kemerini takmak olmazsa olmazınızdır.

    – Aracınızı çalıştırmadan önce vitesin boşta olduğuna emin olun. Birinci veya geri vitesteyken çalıştırırsanız, araba ileri ya da geri zıplayacaktır. Park halindeki diğer araçlara, hatta yayalara zarar verebilirsiniz. Debriyaj pedalına tam olarak basmadan vites kolunu oynatmayın.

  6. Şerit ihlali yapmaktan kaçının: Şeridinize sadık kalmak ve gereksiz şerit değişikliğinden kaçınmak, sizi trafikte sıkça yaşanan kazalardan koruyacaktır.
  7. Doğru sinyal kullanımına özen gösterin. Sinyal kullanımı, trafikteki diğer sürücelere sizin yapacağınız manevra ve hareketleri bildirmek içindir. Diğer sürücüler sizin hareketlerinizi yeterli bir süre önce öğrendiğinde, kendilerini buna göre ayarlayabilirler. Bu nedenle, sinyali mutlaka harekete başlamadan en az birkaç saniye önce vermeniz gerektiğini unutmayın. Kolu yukarı kaldırırsanız sağa, aşağı indirirseniz sola döneceksiniz demektir. Sinyal kolunu düzeltmeye çalışmayın, sinyal kolu kendiliğinden düzelecektir.
  8. Kırmızıda dur, sarıda hazırlan ve yeşilde geç! Trafik ışıklarının doğru şekilde kullanımı trafik kurallarına uymak açısından son derece önem taşımaktadır. Bunu unutmayın!
  9. Rampada aracı nasıl kaldıracağım sorusundan korkmayın! Günümüzde birçok kişinin korktuğu ve kendini yetersiz hissettiği bir konudur rampa kalkışı. Rampa kalkışlarında yarım debriyajı öğrenene kadar el freni kullanmaktan çekinmeyin. Debriyajın kavrama noktasını öğrendikten sonra el frenine ihtiyaç duymayacaksınız. Bu noktayı tam olarak kavramak için yapmanız gereken şey, uygun bir alanda aracı çalıştırıp 1. vitese atmak, debriyajı yavaş yavaş kaldırmak ve debriyaj ortalama hangi konumdayken motorun sesinin değiştiğini fark etmek. Başka bir yöntem ise, motor devrini gözle takip ederek 2 bin devirde ayağınızı debriyajdan çekmektir.
  10. Unutmayın ki, en kestirme yol en iyi bildiğiniz yoldur. Henüz yeterince tecrübeli değilken, bir de yolunuzu bulmaya çalışmak dikkatinizi iyice dağıtacak ve kaza yapma riskinizi arttıracaktır.
  11. Araba kullanırken, karşıdan karşıya geçen bir yaya veya hayvan görürseniz mutlaka yavaşlayın. “Nasılsa durur” veya “ben ondan önce geçerim” demek kazaya davetiye çıkarmaktır.
  12. Araba kullanırken cep telefonuyla kesinlikle konuşmayın, mesajlaşmayın. Mümkünse telefonunuzu sessize alın. Trafikte cep telefonu ile konuşmak ve mesajlaşmak dikkatin dağılmasına ve trafik kazalarına neden olur bunu unutmayın.
  13. Küçük ama önemli bir detay! Aracınızın bakımını yapmadan yola çıkmayın. Bu, ileride beklenmedik kazalara neden olabilir.
  14. Hatalı ve gereksiz sollamadan ve aşırı hız yapmaktan kaçının. Şehir içi ve şehirlerarası yollardaki hız limitlerine uyun.
  15. Alkollü araç kullanmaktan kaçının. Alkollü araç kullanmak, yapabileceğiniz en büyük hatadır. Tüm duyularınız, refleksleriniz ve muhakeme yeteneğiniz alkolün etkisi altındayken araba kullanmak çok büyük bir tehlikedir. Ayrıca, alkollü araba kullanırken ilk yakalanışınızda 877 TL, ikinci yakalanışınızda ise 1.000 TL trafik cezası ödeyeceksiniz. Neden olduğunuz herhangi bir yaralanma veya ölüm vakasında çok ağır hukuki sonuçlarla karşı karşıya kalacağınızı da unutmayın.
  16. Sadece gerekli durumlarda korna çalmaya özen gösterin. Sadece uyarı amaçlı kullanılması gereken korna, bazen gerekli gereksiz çalınabiliyor ve bu durum trafikte yaşanan stresi artırıyor.

Sonuç olarak; araba kullanırken ne kadar dikkatli ve özenli olur, pratiğinizi artırarak yola çıkar ve yukarıda saydığımız önerilere uyarsanız siz de trafikte güvenli ve rahat bir şekilde araç kullanabilirsiniz.

19 Mayıs’a özel olarak hazırladığımız Gençlere Özel Ürünler koleksiyonumuzu incelemek için tıklayın.

Özel indirimleri kaçırmayın.

 

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

2 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

2 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

3 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

4 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

4 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

4 sene ago