Genel

Trafik Güvenliğini Sağlamak İçin 10 Altın Kural

Ülkemizde trafik güvenliği ne yazık ki halen yeterli düzeyde değil. Her yıl binlerce insanımız trafik kazalarında hayatlarını kaybediyorlar. Yollar daha modern ve sağlıklı hale gelmesine, otomotiv sektörü her yıl güvenlik önlemlerini artıracak yeni teknolojiler geliştirmesine karşın, trafik güvenliğini sağlayacak en önemli unsurun bilinçlenme olduğunu unutmamak gerek.

Trafik Haftası

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası kutlanan “Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası” bilinçlendirme adına önemli bir dönem ve biz de Trafik Haftası’nda bu konuya değinmek istedik.

Türkiye’de kara taşımacılığının ağırlıkta olmaya devam etmesi, artan nüfus ve buna bağlı olarak artan araç sayısı dikkate alındığında, trafik güvenliği son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Trafikte Güvenli Seyahat Etmek İçin Neler Yapılmalı?

1.Araç bakımının, muayenesinin ve seyahat öncesi bütün temel kontrollerinin yapılmış olması gerekmektedir. Yani; aracın, su, yağ, aydınlatma, lastik, klima sistemleri kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Ayrıca; araçta ilkyardım çantası, harita, gerekli trafik belgeleri de bulunmalıdır.

2.Bireylerin emniyet kemerlerinin bağlı olması çok önemlidir. Bununla birlikte koltuk ve ayna ayarlarının da yapılması gerekmektedir.

3.Araç, trafik kurallarına izin verdiği sınırlar içinde kullanılmalıdır.

4.Toplam sekiz saatten fazla araç kullanılmamalıdır. İki saatte bir on beş dakikalık molalar verilirse, yol çok daha verimli geçecektir.

5.Sürücünün seyir halindeyken kesinlikle cep telefonu ile konuşmaması gerekmektedir. Araç seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak, dikkat dağınıklığına ve olası trafik kazalarına da sebep olabilmektedir.

6.Araç kullanırken sürücünün yolculuğa hazır fiziki duruma sahip olması gerekmektedir. Alkollü araç kullanımı hem bireyin, hem de trafikteki diğer araçların sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bununla birlikte alkol; dikkat dağınıklığına ve olası trafik kazalarına neden olmaktadır.

7.Aracın sakin bir şekilde kullanılması, diğer sürücülerin hatalarına karşılık verilmemesi; trafik güvenliği açısından son derece önemlidir.

8.Yol boyunca trafik ışıkları, levhalar ve işaretlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, trafikte özellikle yaya geçitleri ve çocukların bulunduğu yerlere ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir.

9.Gece yolculuklarının görüş zafiyetini artırdığını düşünürsek, mecbur kalınmadıkça gece yolculuğu yapılmaması, trafik kazalarının önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

10.Herhangi bir kazaya karışılması durumunda, öncelikle çevre ve kişi önleminin alınması, kaza yerine yaklaşan diğer sürücüleri uyarıcı tedbirlerin alınması, güvenlik açısından çok önemlidir.

Türkiye’de yaşanan trafik kazalarının istatistiklerine baktığımız zaman, gerek kaza sayısı gerekse can kayıplarının bir türlü düşmediğini görüyoruz.

Trafik kazalarının belli başlı nedenleri ise; trafik kurallarına uymama, acemiliğe bağlı dikkatsizlik ve hatalar ve alkollü araç kullanımı olarak sayılabilir.

Sürücü Kaynaklı Trafik Kazalarının Sebepleri

1.Alkollü araç kullanmak
2.Pratik yapmadan trafiğe çıkmak
3.Uykusuz ve yorgun araç kullanmak
4.Aşırı hızlı araç kullanmak
5.Yayalara geçiş hakkı tanımamak
6.Trafik kurallarına uymamak
7.Mevsime ve yol durumuna göre gereken önlemi almadan araç kullanmak

Yaya Kaynaklı Trafik Kazalarının Nedenleri

1.Trafik kurallarına uymamak
2.Kırmızı ışıkta geçmek
3.Yaya geçitlerini kullanmamak

 

 

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

1 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

1 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

3 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

3 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

3 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

3 sene ago