Kategoriler: Genel

Karda sürüş yardımcıları ne kadar kolaylık sağlıyor?

Elektronik sürücü desteği sistemleri son zamanlarda en baz model otomobillerde dahi üreticiler tarafından standart olarak sunuluyor. Normal yol koşullarında bu sistemler otomobilin aktif güvenliğine paha biçilemeyecek kadar katkıda bulunuyor. Ancak kar veya çamur üzerinde hepsi de sizin yardımcınız olmaz. Kış aylarında otomobilinizdeki elektronik yardımcıların dostunuz olması için bu yazımızda neler yapabileceğinize değindik.

Eskiden sadece spor otomobillere özel olan teknolojiler artık neredeyse her otomobilde artık mevcut. En çok kullanılan teknolojiler ise frenlerin kitlenmesine engel olan ABS, fren yardım sistemi BAS, elektronik denge programı ESP ve anti-patinaj sistemi ASR. Hem motora hem de frenlere etki eden bu karışık sistemler otomobil sürücülerine beklenmedik durumlarda daha çok otomobil kontrolü sağlıyor.

Islak ve kuru zeminlerde oldukça kullanışlı olsalar da bu sistemler kar üzerinde araç sahiplerini şaşırtacak sürprizler yapabiliyor.

ABS otomobilin kaymasını engeller, ancak fren mesafesini uzatır.

10 yaşından daha büyük bir otomobiliniz yoksa ABS sistemi kar üzerinde oldukça işinize yarayacaktır. Yokuş aşağı frenlemede ise fren mesafesi uzayacaktır. Bu yüzden karla kaplı bir yokuştan iniyorsanız hem takip mesafenizi uzatmanız gerekli hem de hızınızı düşürmeniz.

Sağ lastiğin ve sol lastiğin tutunması farklıysa fren anında ABS tahmin edilemeyecek tepkiler yaratabilir.

ESP: aracın tutunması düşükse kapatılması gerekir

Elektronik denge programı normal şartlarda otomobilinizi kontrol altında tutmak için birebir. Ayrıca kafadan ve arkadan kayma riskini de azaltır. ESP tekerleklerin direksiyon hareketlerine tepki vermediğini anladığı anda, ilgili tekerlekler tutunma sağlayana kadar devrede kalır.

Kar üzerinde ESP hemen devreye girer. Çoğu zaman da bu sistem kaymayı önlemeye çalışırken aracı komple hareketsiz hale getirebilir. Yokuş yukarı karlı veya buzlu yollarda lastik zemine tutunmaya çalışırken ESP’nin devreye girmesiyle motor gücünü keserek sizin işinizi daha da zorlaştırabilir. ESP’yi kapatıp aracınız ile yola koyulduktan sonra ESP’yi tekrar açabilirsiniz.

Son dönemde kış lastikleri de otomobillerin elektronik sürüş yardımcılarının en iyi verimi sağlaması üzerine üretiliyor. Kış lastiği seçerken bunu da kriter olarak düşünebilirsiniz. Aracınızın kış lastikleri ve diğer ihtiyaçlarını KolayOto avantajları ile satın almak için kolayoto.com’u ziyaret edin.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

1 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

1 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

3 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

3 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği 2021

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

3 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

3 sene ago