Vale hizmeti hayatı kolaylaştıran pratik çözümlerden biri olabildiği gibi adeta vale terörü olarak adlandırabileceğimiz kadar da sorun yaratan bir sistemdi. Bugüne kadar yasal mevzuatlarla sınırlandırılmamış olan bu hizmet artık belirli kurallar ve kanunlar çerçevesinde uygulanacak.
Vale hizmetinde son durum nedir? Valeye verilen araçlar koruma kapsamında mı? Kimler Valelik yapabilir, kimler yapamaz? İşte vale hizmetleri yasal düzenlemesinin tüm detayları…
Hepimiz en az birer kez vale hizmeti veren bir işletmeye gitmiş ve bu hizmetten yararlanmışızdır. Bugüne kadar yapılan bu hizmette mağdur olanların sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Valenin araca maddi hasar verdiği durumlarda işletme sahipleri sorumluluk üstlenmiyor, vale firmaları işten çıkardık demekle yetiniyor, müşteri mağduriyetinin giderilmesi için senelerce mahkeme koridorlarında vakit kaybediyordu.
İçişleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak imzasıyla hayata geçirilecek olan “İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik” ile tüm tarafların mağduriyeti engellenecek.
Vale hizmeti veren işletmelerin ruhsatına eklenecek ek hizmet kapsamında işletme de tüm vale personelinden sorumlu olacak. Valelerin kullanacakları aracın sınıfından ehliyete sahip olmaları ve mesleki yeterlilik belgeleri almaları gerekecek. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile hırsızlık, madde kullanımı ve cinsel saldırı suçlarından ceza alanlar, son 5 yıl içinde bilinçli taksirle ölüme sebebiyet veren trafik kazasına karışanlar, alkollü araç kullanımı ve hız cezalarından ötürü ehliyeti kısa süreli veya tamamen geri alınanlar valelik yapamayacak.
İşyeri veya işletmenin en fazla 3 kilometre yarıçapı içerisinde arabayı park etmek zorunluluğu uygulanacak.
İşletmenin otoparkı içerisinde yer gösterme zorunluluğu gelirken valelik hizmeti almak zorunluluk olmaktan çıkacak, müşteri bu hizmeti almaya zorlanamayacak. Bu hizmetin zorunlu olmadığını belirten levha herkesin göreceği şekilde asılacak. Ücretler ise işletmenin bağlı olduğu oda tarafından ilgili mevzuata bağlı olarak belirlenecek ve bu fiyatı aşmak yasak olacak.
Vale hizmeti veren işletmelerin “Vale Garaj Sigorta Poliçesi” ve “Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi” yaptırması zorunlu tutulacak. Araç teslimi fiş ile yapılacak. Hizmet süresinde ortaya çıkan tüm hasarları ve trafik cezalarını firma karşılayacak.
Bu yönetmelik 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yürürlükte olacak.
Arabanıza iyi bakmak için KolayOto Bloğu takip etmeye devam edin! Yararlı Bilgiler sayfamıza göz attınız mı?
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…