Kategoriler: Tavsiyeler

Uzun yola çıkacaklara altın değerinde 5 tavsiye

Uzun süreli bir seyahate çıkacak olan bir araç sürücüsünün mutlaka yapması gereken kontroller ve uygulamalar vardır.

Bu kontroller yapılmadan yola çıkılması hayati risk taşıyabilir. Bu nedenle tüm kontrollerin eksiksiz yapıldığından ve aracın tüm fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalıştığından emin olmanız gerekir.

Dolayısıyla araç sürücüsü uzun yola çıkarken önce araçlarının gerekli bakımlarını yaptırmalı bu bakımların yapılmaması kazayla karşılaşılması sonucunda maddi ve manevi hasarlara sebebiyet vereceğini unutmamalıdır.

  1. Aracınızı Servise Gösterin ve Uzun Yola Çıkacağınızı Belirtin

Yola çıkmadan önce bakım zamanı yaklaşmış işlemleri yaptırın. Örneğin yağınızın yakın zamanda değişmesi gerekiyorsa bunu uzun yol öncesi yaptırın. Uzun yola hazırlıkta serviste kontrol edilecek diğer konular şunlardır;

– Farlar, dörtlü ikaz lambaları, sinyaller

– Motor yağı

– Direksiyon ve kavrama hidrolikleri

– Fren balataları ve fren sistemi

– Aracınızın elektronik beyni

– Hava yastıkları

  1. Lastiklerinize Özel İlgi Gösterin

Aracınızda sürüş güvenliğinin en önemli parçalarından biri lastiklerinizdir. Mümkünse yaz lastikleri kullanın. Kış lastikleriniz takılı ise ve değiştirme imkanınız bulunuyorsa, kış lastiklerinizi temizleyip saklayın ve yaz lastikleri taktırın.

Yola çıkmadan önce lastiklerinizin dişlerini kontrol edin. Tek bir bölgede aşınma varsa, ön-arka lastik değişimi yaptırabilirsiniz. Unutmayın ön lastiklerin ikisinin birden arka lastiklerle değişmesi gerekmektedir. Tek tek değiştirmeniz aracınızın dengesini bozacak ve sürüşünüzü tehlikeye atacaktır.

Lastik dişlerinin yanı sıra lastiğinizin basıncını da kontrol edin. Araç üreticiniz tarafından tavsiye edilen basınç değerlerine uyun. Bu değerler aracınızın ağırlığına ve yerle olan temasına göre özel belirlenmiştir ve her araç için farklı olabilir.

Bu arada stepnenizin sağlam olup olmadığını kontrol etmeyi ve basıncına bakmayı unutmayın. Uzun yolda yedek lastik ihtiyacınız artacaktır.

  1. Dikkat Kaybını Önlemek için Yorulduğunuzu Hissetiğinizde Mola Verin

Sürüş esnasında dikkatinizi kaybettiğinizi hissettiğinizde uygun bir noktada durun ve dinlenin. Unutmayın ne kadar çabuk değil ne kadar güvenli gittiğiniz önemlidir. Sık sık mola vermeniz, hem vücudunuzu esneterek dinlendirecek, hem de dikkatinizi tekrar toplamanızı sağlayacaktır.

  1. Hızınıza ve Fren Mesafenize Dikkat Edin

Tüm yollarda hız limitlerine uymanız, olası bir kazayı engelleyen en büyük unsurlardandır. Yol boyunca geçtiğiniz kasaba ve şehir merkezlerinde hızınızı azaltın, şehiriçi hız limitlerine uyun.

– Hızınızı virajın ortasında değil, viraja girmeden önce azaltın.

– Hızınızı artırdıkça bakış mesafesini artırın, olacakları önceden kestirebilmek için daha uzak mesafeye bakın.

– Önünüze aniden bir cisim ya da canlı çıktığında direksiyonu ani bir şekilde kırmayın, normal bir hızda iseniz doğru manevrayı yapmanız kolaylaşacaktır.

– Hızınıza göre fren mesafenizi ayarlamayı öğrenin.

Fren mesafesi, hızın yaklaşık yarısının metre cinsinden ölçülmesi şeklinde hesaplanmaktadır. Yani aracınızı 70 km./saat ile sürüyorsanız fren mesafeniz yaklaşık 35 m. olmalıdır.  Ancak hızınız arttıkça fren mesafesi katlamalı olarak artmaktadır. Yani hızınızı iki katına çıkarttığınızda fren mesafeniz dört katı artmaktadır. Bu mesafelerin bilincinde olarak hızlanmanız gerekir.

  1. Sollamalarda Önünüzdeki Araca Çok Yaklaşmayın

Uzun ve tek şeritli yollarda sollama yapmak kaçınılmaz. Güvenli sürüş teknikleri uzmanları sollama yapmanız gerektiği hallerde önünüzdeki araca fazla yaklaşmamanızı öneriyor.

Sollama sırasında yolun durumunun ve karşı şeridin uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.  Ayrıca sollama esnasında diğer sürücülerin de farketmesi için sinyallerinizi kullanmayı ihmal etmeyin.

Unutmayın güvenli sürüş, gideceğiniz yere ne kadar çabuk vardığınız ile ilgili değil, ne kadar bilinçli ve dikkatli bir şekilde araç kullandığınızla ilgilidir. Bu nedenle uzun yolda hem kendinizin ve ailenizin hem de diğer araçlar bulunanların hayatını tehlikeye atacak durumlardan kaçının.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

2 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

2 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

4 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

4 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

4 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

4 sene ago