Kategoriler: Genel

Toplam Sahip Olma Maliyeti ile “En Ucuz Lastik”

En ucuz lastik” satın alırken daha az para ödediğimiz ama dayanıksız olan mıdır? yoksa maliyetini kuruşuna kadar çıkartan, uzun ömür ve yüksek performansı bir arada sunan mı? Bir özlü sözde de bahsedildiği gibi “ucuz mal alacak kadar zengin değilim” cümlesi aslında toplam sahip olma maliyetini özetliyor.

Peki, nedir bu toplam sahip olma maliyeti?

“Toplam Sahip Olma Maliyeti” bir ürüne sahip olan kullanıcının karşılaştığı doğrudan veya dolaylı tüm giderleri kapsayan finansal maliyettir. Lastik üzerinden örnek verecek olursak; ucuz olduğu için tercih ettiğimiz “A” marka düşük bütçeli lastiği hiçbir sorunla karşılaşmasak dahi maksimum 2 sene kullanabilecekken “B” marka premium lastiği geliştirilen son teknolojilerle 6 seneye kadar kullanabiliriz. Bu durumda başta hesaplı diye tercih ettiğimiz ürün 3 katı daha pahalıya gelecektir.

Elbette lastik seçerken bütçemizi aşmayan marka ve modelleri tercih ediyoruz, ancak burada dikkat etmek gereken nokta fiyat/performans açısından doğru ürünü bulabilmek.

Premium lastiklerle düşük bütçeli lastikler arasındaki en önemli fark kullanım ömrü ve dayanıklılıktır. Premium markaların birçoğu kullanım ömrünü km üzerinden garanti eder ve yenilikçi teknolojileri ile aşınmalara rağmen performans kaybı yaşanmaz. Bu teknolojileri kullanmak maliyetli olduğu için en ucuz lastiklerde bu özellik bulunmaz. Bir diğer önemli nokta ise fren performansı ve yol tutuşudur. Lastikler aracın en önemli parçasıdır ve fren performansını doğrudan etkiler. Yıllar süren Ar-Ge çalışmaları ve deneme testleri ile fren mesafeleri iyileştirilir ve yol tutuşunu maksimuma çıkaran yenilikçi özellikler eklenir.

Düşük bütçeli lastik modellerinde fren ve tutunma kabiliyeti ortalama seviyededir. Aracın gücünün yola iletilmesi ile manevra refleksi Premium lastiklere göre daha zayıftır. Sırt ve desen tasarımının tutunmaya, drenaja ve yakıt tüketimine etkisi için laboratuvar ortamında birçok teste tabi tutulan Premium lastikler, mevsim koşullarına tam adapte olabilmesi için özel olarak geliştirilmektedir. Her rotasyonda farkı hissedebileceğiniz bu lastiklerde stabilite ön plandadır.

En ucuz lastiklerde desen tasarımı ve diş derinliği düzensiz deformelere uygun şekilde geliştirilmediğinden, hızlı su tahliyesi yapılamamasından kaynaklı kızaklamalar yaşanabilmektedir. Düşük bütçeli lastiklerin ne kadar güvenli olduğu hala tartışılmakta olan bir konudur. Yapılan araştırmalar sonucunda net bir oran verilemese de trafik kazalarına yol açan sebepler arasında “yanlış ve bilinçsiz lastik kullanımı” ilk sıralarda yer almaktadır.

Toplam sahip olma maliyeti açısından bakıldığında Premium lastikler sunduğu yüksek performans, fren ve manevra kabiliyeti açısından daha kullanışlıdır. Orijinal ekipman olarak kullanılmaları, aşınma göstergeleri, patlamayan lastik teknolojisi, deformasyon önleyici tasarım, km garantili uzun kullanım ömrü, anti-kızaklama özellikleri ile emniyet ön planda tutulmaktadır. Düşük bütçeli lastiklerin Premium lastiklere oranla daha çabuk yıpranması, ortalama fren ve yol tutuşu performanslarıyla servis ve bakım gerektiren sorunlara yol açabilmesinden ötürü daha maliyetlidir. Bundan dolayı en ucuz lastik pahada değil toplam sahip olma maliyeti ile dayanıklılık, yakıt verimliliği ve kalite üzerinden değerlendirilmelidir.

Toplam Sahip Olma Maliyeti ile En Ekonomik Lastik Modelleri

Marka Model (Kış) Puan %
Continental ContiWinterContact TS 850P 98,5
Nokian WR A4 90
Apollo Aspire XP Winter 87,7
Michelin Alpin 5 87,2
Kenda Wintergen 2 86,3
Continental WinterContact TS 850P SUV 86,3
Bridgestone Blizzak LM 001 EVO 85,6
Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 84,5
Michelin Alpin 6 84,2
Esa+Tecar Super Grip 9 83

* lastikavcisi.com en ekonomik kış lastiği verilerine göre

Marka Model (4Mevsim) Puan %
Michelin CrossClimate+ 87,3
Continental AllSeasonContact 83,9
Goodyear Vector 4Season Gen-2 83,6
Falken EuroAll Season AS210 77,3
Vredestein Quatrac 5 71,9
Nexen N Blue 4 Season 71,9
Hankook Kinergy 4S2 H750 71,2
Nokian WeatherProof 69,4
Bridgestone Weather Control A005 54,8
Nokian WR C3 65

*lastikavcisi.com en ekonomik dört mevsim lastikleri verilerine göre

Marka Model (Yaz) Puan %
Michelin Primacy 4 94,7
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 93
Toyo Proxes T1 Sport SUV 90,5
Sava Intensa UHP 2 87,6
Continental PremiumContact 6 87,2
Michelin CrossClimate+ 82,2
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 81,6
Maxxis Mecotra 3 79,8
Vredestein Sportrac 5 79,7
Yokohama BluEarth AE-50 79,5

*lastikavcisi.com en ekonomik yaz lastikleri verilerine göre

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

Hafif Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Zorunluğu

1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…

2 sene ago

Kış Lastiği Nedir?|Bir Kış Lastiğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…

2 sene ago

Michelin CrossClimate 2 | Lastik Model İnceleme

Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…

4 sene ago

Goodyear Eagle Sport All-Season | Lastik Model İnceleme

Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…

4 sene ago

Yeni AB Lastik Etiketi Uygulamasında Neler Var? Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliği

17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…

4 sene ago

Goodyear EfficientGrip Performance 2 | Lastik Model İnceleme

Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…

4 sene ago