Eminiz başlığı gördüğünüz anda size tekerleğin keşfinin uzun ve sıkıcı hikayesini, ne kadar önemli bir buluş olduğunu ve hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını anlatan bir yazı hazırladığımızı düşündünüz. Endişelenmenize hiç gerek yok, çocukluğumuzdan beri anlatılan klasik hikayeyi uzun uzadıya anlatmaya hiç mi hiç niyetimiz yok! Biz bu hafta sizler için tekerleğin dünden bugüne yolculuğunu özet halinde eğlenceli bir dille derledik. Dilerseniz tekerleğin yolculuğunu yakından inceleyelim!
Kesin kanıtlar olmasa da tekerleğin keşfedilmesine sebep olan şeyin ağaç kütükleri olduğunu tahmin ediliyor. Ağaç kütüklerini yan yatırıp taşımaya çalışırken daha kolay hareket ettiğini fark eden ilk insanlar bunun yuvarlak yapıda ki taşlar için de geçerli olduğunu fark edince, bunun maddeden değil şekilden kaynaklı olduğunu anlamışlar. E tabi sonra da bunun üzerine gitmişler. İyi ki de gitmişler böylece bir şeyler inşa edebilmek için eşya taşırken tekerleri düz levhaların altına koyup taşıma işini, ulaşımı ve daha birçok şeyi olduğundan daha kolay ve hızlı hale getirmişler. Aslında bakarsanız bugün ki medeniyetlerin kurulmasında lastiğin tahmin ettiğimizden çok daha büyük bir payı var.
Lastiklerin bizim bildiğimiz halini alması ise uzun yıllar aldı. Lastiğin bu değişim serüvenine beraber bir göz atalım istedik.Üretilen ilk otomobiller at arabalarından miras kalan gelenekle ahşap lastikler -tekerler- üzerinde hareket ediyordu. Ancak ahşap tekerler yol tutuş, dayanıklılık ve güvenlik açısından pek elverişli değildi.
Otomobil lastiklerinin ilk adımı J.B Dunlop’un oğlunun üç tekerli bisikleti için tasarladığı lastik modeli ile başlamıştır. 1888 yılında J.B Dunlop üzeri lastik solüsyonu ile kaplanmış çadır bezini tekerleklerin üzerine çivi ile çakarak içine hava doldurması ile ilk adımı atmıştır. Bunu bisikletlerde deneyip bir sorun yaşamayınca, lastiğim kullanım alanı genişlemiştir. Günümüzde otomobillerde kullanılan gerçek manada ki lastikler ise 1900 yıllarının başlarında geliştirilmiştir. Daha önce bir çok farklı amaçla kullanılan kauçuk maddesinin lasitk sektöründe ki kullanımı Goodyear’ın kauçuğu kükürt ile pişirip şekillendirmesi ile başlamıştır.
Daha sonra Dunlop’un lastik topuklarına çelik teller yerleştirmesi ve iç lastiği icat etmesi ile lastiğin gelişimi hız kazanmıştır. 1940’lı yılların başında ise lastiklerin taban genişliğini, yanak yüksekliğini ve çapını belirten ebat sistemi getirilerek günümüzdeki manada lastikler üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır.Daha sonraki yıllarda ise iç lastiğin yerini yeni nesil tubeless (iç lastiksiz) lastikler almıştır.
Son olarak, lastiklerde 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren etiketleme uygulaması standart hale gelmiş ve bu lastik etiketleme uygulaması ile lastiklerin ıslak zeminde frenleme, yakıt tasarrufu ve dış yuvarlanma gürültüsü performansları değerlendirilerek, kullanıcılara doğru ve tarafsız bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Lastiğin geçmişten günümüze gelişimini sizler için derlemeye çalıştık, ancak kendiniz için doğru lastiği seçmenin önemini ve zorluğunu biliyoruz. Bu konuda destek almak isterseniz Kolay Oto’nun uzman kadrosuna tüm sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilir, internet sitemiz www.kolayoto.com ‘u ziyaret edebilir ve lastik uzmanlarımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz.
Hepinize mutlu bir hafta dileriz.
HHF4W
1. Ticari Araçlarda Kış Lastiği Zorunluluğu Kış lastiği zorunluluğu, hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan…
1. Kış Lastiği Nedir? Yılın araçlar açısından en tehlikeli dönemlerinin kış ayları olduğunu birçoğumuz biliyoruz,…
Michelin CrossClimate 2, önceki modeli CrossClimate’ın performansından fazlasını sunmayı hedefliyor. Michelin’in bu modeli SUV, 4x4…
Goodyear Eagle Sport All-Season, mükemmel yol tutuşu ile dört mevsim lastik ihtiyacını bir arada karşılayan…
17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni AB…
Goodyear EfficientGrip Performance, markanın spor coupe ve lüks sedan sürücüleri için üretilmiş yüksek performanslı yaz…